G4Media.ro

Secretar de stat în ministerul Educației: Elevii nu vor fi testați în…

Sorin Ion / Foto: ISJ Iasi

Secretar de stat în ministerul Educației: Elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri/ O comisie va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinților

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a declarat, luni seară, că elevii nu vor fi testaţi în masă în şcoli pentru consumul de droguri, ci o comisie va fi cea care va decide dacă un elev va fi testat sau nu, însă cu acordul părinţilor acestuia sau cu acordul lui, dacă este major.

”Discutăm de o eventuală testare în cadrul unor manifestări vizibile a comportamentelor specifice consumului de droguri. Nu se pune problema unei testări în masă. Ştim cu toţii prin ce am trecut în perioada Covid cu testarea pentru copii, ştim şi rezistenţa din partea sistemului şi nu ne propunem să facem aşa ceva. La acest moment e o idee de lucru pe masa ministerelor implicate”, a spus Sorin Ion la Medika TV.

Întrebat, de asemenea, cine va stabili ce elev va fi testat, Sorin Ion a răspuns că decizia va fi luată colectiv.

”La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ există o comisie pentru prevenirea violenţei. Această comisie va fi extinsă şi se vor constitui grupuri de lucru cu actori din toate zonele de interes astfel încât o astfel de decizie să o ia o persoană, să stabilească dirigintele sau profesorul că vrea să fie testat elevul X. Aceasta trebuie să fie o decizie colectivă”, a mai explicat Sorin Ion.

Un plan naţional de acţiune, în care sunt implicate mai multe ministere, va fi stabilit în privinţa testării şi monitărizării elevilor în ceea ce priveşte consumul de droguri.

”Planul comun de acţiune se realizează la începutul fiecărui an şcolar, dar ceea ce este nou în acest an este că acest plan extinde partenerii care sunt implicaţi. Ceea ce vom face prin elaborarea acestui plan este să stabilim cadrul normativ şi procedural care este necesar pentru testarea antidrog, pentru că ştim cu toţii că aceasta este tema zilei, testarea antidrog în şcoli. Nu o să stabilim printr-un plan naţional care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a declarat Sorin Ion.

Sorin Ion a explicat că testarea se va face în condiţii de confidenţialitate.

”Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus. Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a mai declarat Sorin Ion.

De asemenea, Sorin Ion a subliniat că a fost stabilită o procedură pentru cadrele didactice privind acţiunea lor în cazuri de violenţă în şcoli.

”Ar mai fi de spus că în aceste zile am aprobat la Ministerul Educaţiei o procedură de lucru a unităţilor de învăţământ în cazuri de violenţă şi când spun violenţă mă refer la toate tipurile de violenţă, că e violenţă cauzată de droguri, că este bullying, că e violenţă fizică sau psihică sau indiferent de tipul acesteia şi am stabilit proceduri clare, ce face profesorul diriginte, ce face directorul şcolii, ce fac partenerii în această situaţie”, a explicat Ion.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Cu acordul parintelui”… din nou, reguli dea pasta, facute de politicieni, ca sa nu deranjeze votanții!
    Daca e şcoală publică, de ce sa fie necesar acordul parintilor! Sa fie instant alesi elevii si testati pe loc, fara acordul parintelui!

  2. Bun……. se face testarea, e depistat pozitiv. SI mai departe? Il pune la coltul de rusine sau ii face dosar penal pentru consum? Cum ajuta la preventie? Testele trebuie sa fie de sange, alfel, vor aparea procese pentru fals-pozitiv. la soferi dureaza acum cam 6 luni. Cat va dura cand apar si miile de la elevi?
    Praf in ochi sa isi bata profesorii capul si sa uite ca trebuia sa fie gata legea salarizarii din vara.

  3. Testarea să se facă la decizia școlii (diriginte, director) fără acordul părinților (mulți iresponsabili sau consumatori). Dacă sunt pozitivi, obligatoriu test de sânge. Confirmați pozitivi, programe obligatorii de recuperare cu testare periodică. Reconfirmati pozitiv, internare obligatorie, școală de corecție.