G4Media.ro

Se termină abordarea paternalistă, a sosit momentul să ieșim din case. Cum…

Se termină abordarea paternalistă, a sosit momentul să ieșim din case. Cum funcționează responsabilitatea individuală (Op-ed)

Articol semnat de profesorul universitar Răzvan M. Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Trecem printr-o îndelungată stare de urgență, decretată pentru protecția persoanelor vulnerabile în fața infecției cu coronavirus. Măsurile luate până acum au fost corecte și la timp, dar fenomenul de oboseală la complianță începe să se manifeste și este timpul să trecem la pasul următor, care să ne permită să revenim la o nouă stare de normalitate, centrată pe responsabilitatea individuală. A sosit momentul ca responsabilitatea pentru protejarea împotriva COVID-19 să devină tot mai mult responsabilitatea noastră, a cetățenilor, iar statul să își focalizeze resursele pe creșterea capacității sistemului medical.

Soluția ar putea fi să ne raportăm la infecția cu COVID-19 precum ne raportăm la viteza excesivă ca factor de risc pentru accidentele de circulație sau la consumul cronic de alcool ca factor de risc pentru ciroza hepatică.

Acum știm cu toții care sunt factorii de risc asociați COVID-19 (nu există români care nu au auzit de acest virus), am fost informați privind modul de protejare individuală (toată lumea știe că trebuie să porți mască, să păstrezi distanța, să dezinfectezi mâinile și suprafețele), am fost informați privind capacitățile limitate ale sistemului de sănătate (nu avem destule ventilatoare, monitoare, personal specializat, suficientă capacitate de testare, …), trebuie să începem să ne asumăm responsabilitatea pentru protecția noastră.

Într-un mod similar suntem  informați cu privire la riscul la care ne expunem atunci când conducem mașina. Suntem informați că modalitatea de protecție este să conduci cu viteza legală și să porți centura de siguranță. Există chiar și penalizări dacă nu ne protejăm. În cazul în care avem un accident de circulație pentru că nu am respectat modalitățile de protecție, vom primi tratament medical atât cât este disponibil în acel moment în cel mai apropiat spital.

Care ar fi pașii spre ieșirea românilor din case?

Pasul 1: Campanie de informare continuă cu mesajele: “Dacă sunteți într-una din categoriile de risc – protejați-vă! (păstrați distanța de 1.5 m, dezinfectați-vă/spălați-vă mâinile cu săpun, dezinfectați des suprafețele din jur unde se poate depune virusul)” și “Dacă nu sunteți într-una din categoriile de risc – protejați-i pe ceilalți! (păstrați distanța de 1.5 m, dezinfectați-vă/spălați-vă mâinile cu săpun, dezinfectați des suprafețele din jur unde se poate depune virusul)”. Comportamentul individual va trebui sprijinit prin ajustarea legislației muncii pentru a permite și facilita munca la distanță și adaptarea locului de muncă pentru persoanele la risc.

Pasul 2 (continuu): Creșterea capacității spitalelor de tratament a cazurilor severe (implicând atât dotarea corespunzătoare, cât și adaptarea circuitelor). Managementul spitalelor și a Direcțiilor de Sănătate Publică trebui să devină unul profesionist (depolitizarea și stabilirea de criterii de performanță clare și independente de mediul politic). Este nevoie acută de creșterea alocării bugetare la media Uniunii Europene pentru sistemul de sănătate, precum și alocarea de resurse adecvate pentru programe de sănătate publică – prevenție și promovare, care să pregătească populația și sistemul de sănătate pentru următoarea pandemie.

Pasul 3: Populația se întoarce la muncă începând cu luna viitoare, la activitatea normală, dar cu măști pe față în toate locurile publice și amendă în caz de nerespectare. Aceia dintre noi care avem risc ridicat (persoane peste 65 de ani și sau cu boli respiratorii, cardio-vasculare sau diabet) trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea și viața noastră și să ne protejăm (similar cu modul în care ne protejăm de alte boli cronice prin evitarea consumului excesiv de alcool pe termen lung). Chiar dacǎ suntem ȋn vârstǎ și avem boli cronice (dar nu grave), putem să mergem la cumpǎrǎturi, respectând mǎsurile simple de precauție pe care le vedem și le auzim peste tot. Autoritățile locale, asociațiile de voluntari, bisericile pot să se coordoneze și să își asume rolul de suport pentru persoanele la risc din comunitatea lor, care vor rămâne izolate. Până la dezvoltarea unui vaccin, școlile ar trebui să continue în online și întrunirile peste 50 de persoane să fie interzise.

Pasul 4: Cei care se infectează cu COVID-19 și au simptome ușoare sau moderate cor fi tratați de către medicii de familie prin telemedicină, iar cei cu simptome severe, vor primi asistență medicală în spitale, pe măsura posibilităților (la fel ca pentru orice altă boală). Există un număr mare de pacienți cu alte boli cronice, potențial letale, care au fost neglijați în această perioadă pentru a oferi tratament prioritar cazurilor de COVID-19.

În acest moment funcționăm pe o abordare paternalistă, în care statul ia decizii și face eforturi pentru protecția noastră. Însă toată această fervoare mediatică a sensibilizat populația din România la riscurile și protecția individuală de COVID-19 la un nivel neegalat pentru alți factori de risc, ceea ce permite în acest moment trecerea la o abordare bazată pe responsabilitate individuală, în care noi suntem responsabili de protecția noastră. Dincolo de purtarea corectă a măștilor obligatorii în spațiile publice (absența lor este ușor de sancționat), vor fi români care vor decide să nu se protejeze suplimentar, expunându-se riscului de infecție, riscului de dezvoltare de simptome severe și riscului de a nu avea acces la echipament și personal medical (exact la fel ca pentru orice altă boală).

Cred că experiența perioadei de izolare a scos la iveală capacitatea multora dintre noi de a reacționa responsabil, prompt și eficient la nevoile generale. Recursul la responsabilitatea fiecăruia dintre noi poate reprezenta o soluție funcțională de repornire a României, începând chiar cu luna viitoare.

 

Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș

Profesor de Sănătate Publică

Director – Departamentul de Sănătate Publică

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Trecem de la patera la matera. Gamoto!

  2. Se poate ca toate cele spuse in text sa fie corecte si reale . Multa lume a inteles ca trebuia sa existe o perioada de acomodare , o perioda in care intrebarile fiecaruia dintre noi sa capete un raspuns . Raspunsul mult asteptat ,cel privitor la o medicamentatie imediata ba chiar al unui vaccin de protectie in viitor , nu a venit de nicaieri .Raminem doar cu spalatul pe mini cu dezinfectatul spatiilor des folosite, cu regindirea sistemului sanitar si marirea capacitatilor de internare pentru cei aflati in stare critica si cu speranta aparitiei unui tratament . Vom fi nevoiti sa traim cu aceasta amenintare si cu speranta ca -dracul nu e chiar asa de negru – si nu se va transforma totul intr-o imensa tragedie . Din acest motiv (nu avem de ales trebuie repornita economia) cu ajutorul pasilor marunti si a eliminarii unor restrictii ,etapizat , in functie de ce se va intimpla cu pandemia . Va evolua si intelegerea personala a fiecaruia dintre noi . De aici pina la acceptarea unei noi forme de conducere a statelor este doar un pas . Respectarea legilor si regulilor vor deveni supuse unor pedepse draconice , amenzi uriase , actiuni politienesti imediate si mult mai dure ca pina acum , metodele de furtisag vor fi pedepsite si ele mult mai rapid , intr-un cuvint vom fi obligati sa tinem cont de lege . Nu ne vom mai permite sa desconsideram societatea prin actiuni brutale asupra semenilor nostri . Violenta se va reduce drastic , cei care nu se supun regulilor vor fi pedepsiti . O noua lume ,poate mai buna , apare in fata noastra .

    • Iar dacă după această perioadă de izolare, în care am început să redescoperim ce înseamnă aerul curat, am începe să lăsăm mașinile acasă, folosindu-le cât mai rar, chiar ar fi o îmbunătățire a calității vieții tuturor.

  3. stand-up comedian, selon ca

    https://www.youtube.com/watch?v=KEIfnMTHOg8

    nicaieri, dar nicaieri pe lumea asta, un universitar nu vorbeste in stil local. ci vorbeste limba literara.

  4. Iar analfabeții ăsta. Barba aia e contraindicată. Ce prost îl publică pe ăsta?!?!

    • Prin comment-ul de mai sus demonstrați că unul dintre analfabeți sunteți chiar dumneavoastră. Sănătate și spor la dat din taste pe internet!

    • Cand vezi cuvintele „profesor” si „universtar” impreuna iti vine sa dai cu bata asa-i?
      SI cu pumnu si picioru!
      Si daca nu e tuns regulamentar vezi rosu de-a dreptu!
      Ce conteaza ce zice? Trebe tuns, camasa sa se intinda pe burdihanu de partid / MAI, iar doamnele sa aiba coc din ala bufant! Altfel sa nu vorbeasca, pen’ca Ilie face urat la persoane necunoscute!

    • Si, Iliuta, vezi ca si prietenii vostri popii, poarta barba. Ce-i drept, impreuna cu fusta, probabil de aia tolerezi barbile doar intr-un anume context.
      Cand iti sfintesc prostia, nu te deraanjeaza barba?

  5. Romania e plina de experti, unul mai lacom ca altul

  6. Problema cu cei inconștienți, care nu vor să fie responsabili (deoarece nu le permite filosofia lor de viață să pară „slabi”) este că vor transmite virusul la categorii vulnerabile de indivizi.

    În orice caz, în locurile aglomerate (magazine, moluri) trebuie încă o prezență a agenților de ordine, care să dea amenzi și să întocmească dosar penal (pentru zădărnicirea combaterii bolilor infecțioase) pentru cei care sunt suficient de aroganți încât să nu poarte mască.

    În plus, cei care nu au mască și pot dovedi că: 1. sunt imuni (au avut virusul) și 2. nu sunt infectați, ar putea să nu fie amendați dacă nu poartă mască.

  7. Pașii distinsului, de a cerși bani publici:

    1: bani: campanii de informare
    2.bani: audit și programe de formare pentru managementul defectuos
    3: bani: cercetare vaccin, care nu va fi realizat never
    4.bani: platforme susține telemedicina, prețul uneia singure fiind începând cu infima suma 600 000 de Euro.

    Despre ce trecere vorbiți? Observ doar un escroc ce profită de funcțiile deținute pentru a face fix nimic, proiecte și iar proiecte…Trist este că oamenii se mai și amuza, va și urmează voluntar și fără a cere vreun ban, pentru că va cred predica.

    • Eu observ ca „excrocul” a vorbit doar despre responsabilitatile individuale.
      Tu unde vezi ceva despre bani?
      Ori trollezi articolul gresit, ori a ordin sa arunci cu cacao in orice nu se conformeaza la propaganda si imaginea comunista .

    • Mai bine ai cerceta pe unde a publicat tac su. Și ai vedea că animalul asta gras și cu barba netăiată inca, îndrăznește să vândă căcat ambalat pentru autoritățile dornice sa doneze banul public de la Cluj.

  8. Unde sunt acesti “experti” in cazul gripei care a ucis doar in ultimul deceniu zeci de milioane de oameni la nivel global in conditiile existentei unui vaccin si a medicamentelor anti-virale? Ce au facut? E o iluzie ca un virus care a facut doar sute de mii de victime, unde pentru majoritatea are efecte slabe sau deloc, va face pe oameni sa respecte tot felul de masuri cu eficienta indoielnica. Sa mai adaug ca, odata ce starea de urgenta va trece, acestea vor fi la fel de “usor” de pus in practica ca un grad de vaccinare de 100%.

    Defapt toate masurile din ultimele luni avalansa de subiecte in presa au doar o “reusita”: oamenii au trecut cu vederea ca o pandemie se anunta de mult dar guvernele au ignorat pericolul. In SUA chiar a fost un program lansat in 2005 de masuri de preventie (stocuri, protocoale etc) care a fost “uitat”. Taxele platite de noi au fost cheltuite pe altceva, am pierdut 1-2 luni din viata in izolare si frica si tot de la noi cer si mai mult!

    Eu zic ca ajunge! Sa foloseasca banii inteligent din buget si de la UE sa creasca capacitatea de tratare a sistemului medical pe termen lung si sa ne lase in pace cu masurile aberante!

  9. A sosit momentul sa iesim din hora pe care o jucam cu guvernantii . Ei mimeaza ca le pasa de noi iar noi le dam cu virf si indesat bani din munca noastra ( taxe si impozite ). A sosit momentul sa avem grija singuri de noi pe banii nostri si nu guvernantii sa aibe ,,grija ,, de noi pe banii nostri . Pomanagii puturosi ce stau cu mina intinsa la bugetele publice trebuie izolati social . Serviciile publice sint de rahat dar de platit pentru ele platim de nu ne vedem . Pensia sa si-o asigure fiecare din contributii platite in conturi personale . Nu este firesc ca cei ce muncesc sa plateasca pensia acelora care au iesit la pensie ( mai ales prin metode nefiresti si pe legi imbecile si tilharesti ) . Sa aibe pensie acela care si-a pus deoparte in timpul vietii . Pensia ia nastere din suma ( capitalizata ) a contributiilor nu direct din contributiile celor ce muncesc . Astia care se numesc pe ei liberali sint in fapt socialisti cu alta palarie .