G4Media.ro

Scumpirea gazului lichefiat, scânteia revoluției din Kazahstan: Este principala sursă de carburant…

Scumpirea gazului lichefiat, scânteia revoluției din Kazahstan: Este principala sursă de carburant pentru mașini și orice creștere de preț se vede în rafturile magazinelor

Scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari, a fost scânteia care a condus la un amplu val de proteste în Kazahstan.

Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat (GNL), acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini şi orice creştere a preţului său atrage după sine scumpirea alimentelor. Costurile vieții de zi cu zi în această țară erau deja în creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Kazahstanul, prima economie din Asia Centrală, obişnuită în trecut cu rate de creştere a economiei de două cifre, suferă acum de pe urma scăderii preţului petrolului şi a crizei economice din Rusia, care a dus la devalorizarea monedei locale, tenge (KZT), şi la o inflaţie ridicată.

Șeful Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a scris miercuri, pe pagina sa de Twitter, că a decis reducerea prețului la gaz lichefiat, în regiunea Mângistau la 50 de tenge pe litru (0,10 dolari), chiar sub prețul inițial, însă era prea târziu.

„Guvernul, în cadrul competențelor care îi sunt conferite, pentru a asigura stabilitatea în țară, a decis să reducă prețul gazului lichefiat în regiunea Mângistau la 50 de tenge pe litru. Rog manifestanții să nu urmeze apelurile persoanelor distructive interesate să submineze stabilitatea și unitatea societății noastre. Alte cerințe socio-economice vor fi luate în considerare, separat, inclusiv în cadrul ședinței de mâine”, a scris el.

Înainte de aceasta, autoritățile kazahe au dublat prețurile la gaze, până la 120 de tenge, aproximativ 0,28 de dolari.

Câștigurile lunare medii din Kazahstan au fost de 580 USD în noiembrie 2021. Țara are o populație de 19 milioane de locuitori, iar rata șomajului este de 5%, conform ceicdata.com, un portal de analiză economică ce studiază datele din 213 state ale lumii.

Salariile variază în această țară de la 97.900 KZT (224 dolari), la 1.730.000 KZT – 4.000 de dolari.

Kazahstanul este o țară foarte bogată în resurse naturale, dar acestea nu sunt încă exploatate la capacitatea maximă.

Rezervele de uraniu din sol, situează țara pe locul 3 în lume.

De asemenea, țara are cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, iar Kazahstan este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.

Pe teritoriul Kazahstanului se află și Cosmodromul Baikonur, numit și Tyuratam, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Acesta, la aproximativ 200 kilometri est de Marea Aral, lângă orașul Tyuratam.

Sursa foto: Captură foto Telegram

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Dacă intră fratele rus sa stabilizeze situația nu mai pleacă de acolo.
  E mai scumpă apa la noi decât gazul la ei.

 2. Scanteia e una, problema de fond e alta si anume coruptia si saracia din tara, dupa cum comenteaza agentiile de presa.
  Norocul nostru e ca la noi nu e nici coruptie, nici saracie…

 3. Aceias problema este si in Romania. Cu siguranta ca solutia lor se poate aplica cu succes si la noi.

 4. Se va ajunge in curand si in romanistan.

 5. A vazut Putin ca americanu face primaveri la arabi dupa care merge peste ei.
  Ce sa fie el mai prost, maine cu AUR si doua galerii face si la noi!

 6. Popor hotărât!!!?? La noi am ieșit pt ordonanța 13??!! Pt. scumpirea energie??? Mamaligari

 7. Către autorul/autorii articolului: vă rog să clarificați dacă este vorba despre:
  – GPL, gazul petrolier lichefiat, un produs petrolier (ca benzina și motorina) care este și la noi un carburant „ieftin” pentru autovehicule,
  sau
  – GNL, gazul natural lichefiat, adică gazul metan (de aragaz/centrală) în formă lichidă, care presupune o procedură de lichefiere ultra-costisitoare și trebuie menținut la temperaturi de -170C, fiind de obicei transportat pe vapoare speciale si re-gazificat în portul-destinație – e drept că e un mod tot mai popular de a transporta gazul metan, dar mă îndoiesc că e folosit ca atare la scară largă drept carburant, poate doar experimental la camioane.
  E o confuzie ușor de făcut, dar diferența e enormă, iar subiectul este important.

 8. Toate, în orice societate, indiferent de poziționarea sa, pleacă de la sărăcie și corupție. Cele două se găsesc în relație de interdependență. Cu cât corupția este mai generalizată, cu atât nivelul sărăciei este mai crescut. De ce? simplu, acele resurse, limitate de altfel, nu se repartizează către nevoile cetățeanului și satisfacerea interesului public, ci se direcționează către actul de corupție. Cine reprezintă actul de corupție? statul în ansamblul său, cu sistemul public și sistemul judiciar ca vârfuri de lancie. Pentru a putea alunga securitatea de pe gâtul acestei țări și pentru a înlătura politrucii, cozile de topor, incompetenții, nevertebratele din politică și dejecțiile din pozițiile de interes public, să fie cât se poate de clar, este nevoie de o revoluție, dar una care să nu fie confiscată exact de cei împotriva cărora a fost inițiată, așa cum s-a petrecut în 1989. România se va face bine (dacă se va mai face bine vreodată), doar în momentul în care vor fi elaborate și implementate reforme reale și nu imaginare, când se va moderniza cu adevărat și, la fel de important, când va avea instituții și oameni verticali, onești, raționali și competenți în fruntea lor și în componența acestora, până atunci, unii de pe aici să se bucure la leuții primiți pentru postări, iar naivii, să se bucure la firmiturile aruncate de niște bandiți, scopul fiind clar, ținerea lor în captivitate și sub bocancul interesului lor. Baftă!

  • ai scris prea mult pentru intelectul lor limitat, se bucura si ei de o firmitura crezand ca fac un bine

  • Și cine sa facă asta AUR-olacii?

  • Chapeau ! Maestre, analiză corectă , impecabilă ! Jos pălăria !

 9. Către autorul/autorii articolului: vă rog să clarificați dacă este vorba despre:
  – GPL, gazul petrolier lichefiat, un produs petrolier (ca benzina și motorina) care este și la noi un carburant „ieftin” pentru autovehicule,
  sau
  – GNL, gazul natural lichefiat, adică gazul metan (de aragaz/centrală) în formă lichidă, care presupune o procedură de lichefiere ultra-costisitoare și trebuie menținut la temperaturi de -170C, fiind de obicei transportat pe vapoare speciale si re-gazificat în portul-destinație – e drept că e un mod tot mai popular de a transporta gazul metan, dar mă îndoiesc că e folosit ca atare la scară largă drept carburant, poate doar experimental la camioane.
  E o confuzie ușor de făcut, dar diferența e enormă, iar subiectul este important.

 10. „innaltator” cum vezi atatea tari trimitand armate sa reprime civilii, BRAVO PUTIN BRAVO RUSIA

 11. Ceea ce se întâmplă acolo are toate datele unei încercări de regime change. Manifestanți care pun mâna pe arme direct, fără să se fi confruntat cu o reprimare violentă? Asasinarea forțelor de ordine? Atacarea unităților militare și de poliție? Kazahstan e o țară cu multe inegalități, cu un regim autoritar, dar e departe de mizeria și de dictatura brutală care să motiveze astfel de violențe. — Toată afacerea miroase a imineii insultanului Erdogan, plus obișnuitele lepădături CIA care vor să submineze politica lui Biden față de Rusia.

  • Putin l-a lucrat pe Nazarbaev şi acum îi invadează şi acaparează ţara.

 12. Putin e speriat că-i vine şi lui rândul, dictatorii dispar încet-încet.

  • @adoratorului Pfizer de mai sus
   Poate că un dictator uman este preferabil Virusului, Dictatorul căruia majoritatea i-au devenit purtători de cuvânt, slujitori și gardieni fideli. Un dictator în carne și oase poate fi răsturnat, un Virus – imposibil.

 13. In Romania poporul suje cucu la guvernanti tilhari si mincinosi .