G4Media.ro

Scholz, Macron și Tusk se întâlnesc la Berlin pentru a reduce tensiunile…

Sursa: Facebook / Emmanuel Macron

Scholz, Macron și Tusk se întâlnesc la Berlin pentru a reduce tensiunile legate de războiul din Ucraina

Ultima întâlnire dintre Olaf Scholz și Emmanuel Macron s-a încheiat cu o dezamăgire. Cei doi lideri se întâlnesc din nou vineri la Berlin, împreună cu polonezul Donald Tusk, pentru o reuniune privind ajutorul acordat Ucrainei, care are ca scop reducerea tensiunilor, scrie Le Figaro.

Președintele francez și cancelarul german nu vor avea prea mult timp la dispoziție pentru ca tête-à-tête-ul programat la prânz să clarifice orice neînțelegeri după schimburile lor acerbe care au urmat conferinței de susținere a Ucrainei organizate la Palatul Élysée pe 26 februarie. Întâlnirea de vineri de la cancelarie va fi urmată de o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk.

“Medierea Varșoviei este binevenită”, a declarat expertul Nico Lange, cercetător asociat la Conferința de Securitate de la Munchen. Fost președinte al Consiliului European, el este „obișnuit să combine interese contradictorii. El este capabil să calmeze diferențele”, crede Nico Lange.

Trimiterea de trupe terestre și de rachete cu rază lungă de acțiune, valoarea ajutorului acordat Kievului… divergențele dintre Franța și Germania s-au înmulțit, subminând mesajul de unitate al aliaților. Disputa intervine într-un moment în care forțele rusești avansează în estul Ucrainei, nu în ultimul rând pentru că ajutorul occidental se epuizează.

Președintele rus Vladimir Putin se îndreaptă spre o nouă încoronare, fiind asigurat de câștigarea unui nou mandat de șase ani în alegeri prezidențiale fără opoziție, care se desfășoară până la 17 martie.

Soldați germani

Summitul de vineri este „un semn bun că lucrurile se așează la locul lor și că greșelile sunt poate corectate”, susține Nico Lang. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, se declară „încrezător în ceea ce poate realiza acest summit tripartit”. „Presiunea internă în cadrul coaliției (germane) și presiunea internațională asupra cancelarului Scholz încurajează mai multă acțiune”, a declarat el într-un interviu publicat joi în cotidianul Ouest-France.

Cei trei lideri trebuie, de asemenea, să aplaneze lucrurile înainte de un important summit european care va avea loc la Bruxelles pe 21 și 22 martie.

La sfârșitul lunii februarie, declarațiile șefului statului francez cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au stârnit rumoare. O astfel de posibilitate a fost respinsă categoric de Olaf Scholz. „Au avut loc discuții (…), dar cancelarul a insistat ca acestea să nu fie făcute publice”, afirmă Jacob Ross, de la think-tank-ul german DGAP.

Disonanța a crescut și mai mult săptămâna următoare, când Emmanuel Macron a declarat la Praga că Europa intră într-un moment „în care nu trebuie să fim lași”. Iar președintele francez a insistat joi seara că cei care stabilesc „limite” la angajamentul lor în sprijinul Ucrainei „nu aleg pacea, ci aleg înfrângerea”. „Dacă Rusia ar învinge (…) nu am mai avea securitate” și „credibilitatea Europei ar fi redusă la zero”, a avertizat Macron.

Liderul german, care se teme de o escaladare a conflictului, a fost criticat de mai mulți dintre aliații săi și chiar în cadrul propriei majorități pentru refuzul său de a furniza rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, care, în opinia sa, ar necesita trimiterea de personal militar german în Ucraina.

Campania electorală

„Acest lucru nu trebuie să se întâmple cu soldații germani – în calitate de cancelar, am responsabilitatea de a împiedica Germania să ia parte la acest război”, a reafirmat el miercuri în fața Bundestagului. „Prudența nu trebuie să fie descrisă ca o slăbiciune, așa cum fac unii”, a adăugat cancelarul. Olaf Scholz continuă să repete că Germania este cel mai mare contributor al Europei în termeni absoluți de ajutor financiar și militar pentru Kiev, cu mult înaintea Franței.

Miercuri, Olaf Scholz l-a asigurat pe Emmanuel Macron că între el și Macron există „o relație personală foarte bună”, chiar dacă experții subliniază în mod regulat diferențele de caracter și de stiluri politice între germanul prudent și omologul său francez, care este adeptul de a face totul imediat.

Apropierea alegerilor europene interferează cu strategia celor doi lideri, care sunt atenți la opinia publică.

Olaf Scholz, în cădere liberă în sondaje, este „sub presiunea” partidului său social-democrat, potrivit lui Nico Lange. Potrivit unui sondaj recent, majoritatea germanilor se opun livrării de rachete Taurus.

Tabăra lui Emmanuel Macron își concentrează campania pentru alegerile europene pe sprijinul pentru Ucraina, acuzând extrema dreaptă, favorită în sondaje, de poziții pro-Kremlin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...