G4Media.ro

Scandalul „Sofagate”: Liderii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut lui Charles…

Meeting of the EP Conference of Presidents

Scandalul „Sofagate”: Liderii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut lui Charles Michel şi Ursulei von der Leyen să pună capăt disensiunilor

Grupurile politice din Parlamentul European au cerut preşedintei Comisiei Europene şi preşedintelui Consiliului European să pună capăt disensiunilor după incidentul protocolar de la Ankara, botezat Sofagate, şi să găsească o soluţie pentru a vorbi cu o singură voce pe scena internaţională, transmite AFP, citată de Agerpres.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel au fost convocaţi de preşedinţii grupurilor pentru a le prezenta rezultatele misiunii la Ankara din 6 aprilie şi pentru a da explicaţii cu privire la controversa protocolară care a provocat disensiuni între cei doi înalţi oficiali europeni.

„Preşedintele Consiliului şi-a reiterat regretele publice şi a insistat asupra unităţii UE şi a spiritului de echipă”, a declarat un participant pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

În ceea ce o priveşte pe Ursula von der Leyen, ea a explicat că a fost vexată de acest incident ca femeie şi ca preşedintă a Comisiei, a adăugat aceeaşi sursă.

Liderii grupurilor europarlamentare le-au cerut celor doi preşedinţi de instituţii europene să le prezinte o propunere de soluţie pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete şi au insistat ca această soluţie să fie prezentată cu ocazia dezbaterii privind relaţiile dintre UE şi Turcia din cadrul sesiunii plenare (26 – 29 aprilie).

„Ne aşteptăm ca liderii noştri să formeze un front comun, în pofida protocolului, atunci când reprezintă UE în lume”, a avertizat germanul Manfred Weber, preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE, dreapta pro-europeană), familia politică din care face parte Ursula von der Leyen.

„Avem nevoie de o voce pe scena internaţională”, a adăugat liberalul Dacian Ciolos, preşedintele grupului Renew, familia politică de care aparţine Charles Michel.

Prioritatea acordată preşedintelui Consiliului European Charles Michel în timpul întâlnirii din 6 aprilie, la Ankara, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a fost percepută ca un afront de către Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a fost nevoită să se aşeze pe o canapea laterală, în timp ce Charles Michel şi preşedintele Turciei au ocupat singurele două fotolii disponibile.

Preşedinţii grupurilor politice şi-au exprimat temerile cu privire la abordarea unei reluări „treptate, condiţionate şi reversibile” a cooperării UE cu Ankara ca răspuns la dorinţa de cooperare manifestată de preşedintele turc, după un an de tensiuni în relaţia bilaterală.

„Pe lângă imaginile inacceptabile ale întâlnirii din Turcia, avem în continuare nevoie să ştim ce angajamente au fost luate faţă de preşedintele Erdogan”, a mai spus Manfred Weber.

„Până când nu vom vedea schimbări structurale în comportamentul armatei turce în Mediterana de est, nu suntem pregătiţi să facem concesii privind (uniunea) vamală sau vizele în viitorul apropiat”, a avertizat el.

Un moment stânjenitor a avut loc la întâlnirea, din 6 aprilie, de la Ankara dintre președintele turc Recep Tayip Erdogan și liderii UE, Charles Michel (președintele Consiliului European) și Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene).

La intrarea în sala unde au avut loc convorbirile oficiale, Erdogan și Charles Michel s-au așezat pe scaunele rezervate în centrul încăperii, moment în care Ursula von der Leyen s-a oprit câteva momente, fără să știe unde să se așeze, potrivit imaginilor publicate chiar de Comisia Europeană.

Ulterior, ea s-a așezat pe o canapea, la mare distanță de cei doi bărbați,

Citește și:

Politico: Ce ne spune scandalul „Sofagate” despre Charles Michel? Nimic bun

Turcia dă vina pe Uniunea Europeană pentru afrontul adus Ursulei von der Leyen: ”Felul în care au fost dispuse locurile s-a făcut după solicitarea UE. Acuzaţiile la adresa Turciei sunt nedrepte”

Tensiuni la Bruxelles după vizita din Turcia a șefilor Comisiei și Consiliului European: Un simbol al discordiei, nu au vorbit despre persecutarea societății civile

Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP . fotograf Daina Le Lardic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Exact! Ne intrebam daca mai avem nevoie de UE in aceste conditii. Pe mine UE nu ma reprezinta nicaieri si nu am o mandrie sa spun ca sunt cetatean al UE. Sunte cetatean roman. Turcia este un stat cu importanta deosebita pentru Europa si economia Europei, iar incompetenta este marca inregistrata in instutiile UE.

  2. Exact! Ne intrebam daca mai avem nevoie de UE in aceste conditii. Pe mine UE nu ma reprezinta nicaieri si nu am o mandrie sa spun ca sunt cetatean al UE. Sunte cetatean roman. Turcia este un stat cu importanta deosebita pentru Europa si economia Europei, iar incompetenta este marca inregistrata in instutiile UE.

  3. Nu Ursula a fost cea mai scandalizata ci cei cărora le pasa de UE și de drepturile femeilor.
    Cea mai relevanta mi se pare declaratia lui Ciolos: daca avem nevoie de o voce pe plan international inseamna ca nu o avem. Boul de Borel, ala care s-a dus bou la Moscova si s-a intors vaca, nu e, e prea incompetent.
    Ursula a gresit cand a acceptat afrontul gratuit al lui Erdogan.
    Iar de Charles Michel, ce sa mai spui? De neiertat, de demisie de onoare (dar de unde?).

  4. E bine ca recunosc ca ce s-a intamplat a fost o lipsa de bun simt si incalcare a regulilor diplomatice si de aici sa aiba o pozitie comuna. Dictatori precum Ergodan trebuie demascati pentru ca nu au legatura cu lumea civilizata. Norocul nostru este ca facem parte in UE care este o forta la nivel mondial si ca in UE se pune pret pe libertatea si pe demnitatea oamenilor.