G4Media.ro

Şase spioni bulgari în favoarea Rusiei, ”Minionii”, audiaţi la Curtea Penală Old…

Sursa foto: ID 67222864 © Joseph Golby | Dreamstime.com

Şase spioni bulgari în favoarea Rusiei, ”Minionii”, audiaţi la Curtea Penală Old Bailey, la Londra

Şase bulgari – patru bărbaţi şi două femei -, membri ai unei reţele supranumite „Minionii”, au compărut miercuri într-un tribunal la Londra, unde riscă ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi de spionaj în favoarea Rusiei, relatează AFP, citată de News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Vania Gaberova (30 ani), Katrin Ivanova (33 ani), Tihomir Ivanov Ivanşev (39 ani), Orlin Rusev (47 ani), Biser Dzhambazov (43 ani) şi Ivan Stoianov (34 ani) riscă până la 14 ami de închisoare şi urmează să-şi afle pedeapsa luni, după mai miulte zile de audieri la Curtea Penală Old Bailey.

În perioada 2020-2023, ei au desfăşurat operaţiuni de spionaj în Regatul Unit, Austria, Spania, Germania şi Muntenegru, vizând în special dizidenţi ai Kremlinului şi jurnaliţăti.

Unul dintre membri a supranumit grupul „Minionii”, mici personaje galbene ale filmelor de animaţie care muncesc pentru răul de Gru. Ei şi-au desfăşurat activităţile în favoarea serviciului militar rus de informaţii GRU.

Primii trei acuzaţi, care au contestat acuzaţiile reţinute împotriva lor, au fost găsiţi vinovaţi, la începutul lui martie, după un proces de mai multe săptămâni.

Ceilalţi trei – Rusev, Dzhambazov şi Stoianov – au recunoscut faptele şi nu a fost judecaţi.

În audierea de miercuri, reprezentanta biroului procrorului, Alison Morgan, s-a concentrat asupra detalierii participărilor lor la diverse operaţiuni şi să demonstreze că ştiau că spionează în favoarea Rusiei.

Doi dintre cei şase au fost prezenţi la tribunal, iar ceilalţi patru au compărut vieo din detenţie.

În timpul anchetei, poliţia a reonstituit şase operaţiuni, cu ajutorul analizării a peste 10.000 de mesaje de pe platforma Telegram, folosită de către Orlin Rusev, care conducea operaţunile grupului de la domiciliu, la Great Yarmouth, în estul Angliei.

El îşi prelua consemnele de la austriacul Jan Marsalek, un fost director de operaţiuni al fostei glorii decăzute a finanţelor digitale Wirecard, despre care ancheta a arătat că acţiona ca ”intermediar” cu serviciile ruse.

După ce a fugit din Germania în 2020, unde este căutat de către justiţie, Jan Marsalek s-ar afla la Moscova, cu o falsă identitate, potrivit unei investigaţii jurnalistice internaţioale publicată în 2022.

”SCARĂ INDUSTRIALĂ”

Orlin Rusev a primit peste 200.000 de euro pentru a-şi finanţa activităţile.

După arestarea grupului, în februarie 2023, anchetatorii au găsit la domiciliul acestuia numeroase echipamente de spionaj, de exemplu microfoane şi camere ascunse într-o cravată, într-o piatră sau o jucărie de pluş, dar şi programe informatice sau un kit de ”fabricare” de paşapoarte false.

În mesajele pe care le-a schimbat cu Jan Marsalek, „domnul Rusev afirmă că va găsi resursele” pentru a satisface eventuale cereri ruse, de exemplu de a răpi cutare opozant, a subliniat miercuri reprezentanta procurorului.

”Este o afirmaţie clară a ceea ce era pregătit să facă pentru (…) ca ruşii să fie mulţumiţi”, a subliniat ea.

Grupul l-a vizat pe junralistul de invetigaţie bulgar Christo Grozev, care a anchetat cu privire la serviciile ruse de informaţii, dar şi pe Roman Dobrohotov, un jurnalist şi disident rus, bazat în Regatul Unit, fondatorul site-ului The Insider.

Ei l-au ţintit de asemenea pe Bergey Riskaliev, un fosty plitician kazah care a obţinut statutul de refugiat în Regatul Unit.

Ei au supravegheat baza militară americană Patch Barracks, la Stuttgart, în Germania, crezând că militari ucraineni erau formaţi în aceasta în vederea folosirii sistemului de apărare antiaeriană de tip PATRIOT.

Grupul practica ”spionajul în favoarea Rusiei la scară industrială”, a declarat la sfrşitul procesului comandantul-şef al unităţii antiteroriste din cadrul Metropolitan Police, Dominic Murphy.

Ministrul britanic al Securităţii Dan Jarvis a declarat că acest proces le ”transmite un avertisment clar celor care ar vrea să facă rău Regatului Unit”.

Relaţiile Londrei cu Moscova sunt extrem de tensionate după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Cele două ţări  se acuză reciproc de spionaj, ceea ce se traduce în expulzări frecvente, încrucişate, de diplomaţi.

În Regatul Unit, justiţia a fost sesizată în mai multe dosare de presupus spionaj implicând Moscova.

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, Howard Michael Phillips, acuzat de asistenţă acordată serviciului rus de informaţii, urmează să fie judecat în iulie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Păcat că nu se mai fac audieri cu fierul înroșit.

  2. Fiecare fată de pe RUMLOVE18 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.