
Șase mari greșeli făcute de George Simion după câștigarea primului tur
Liderul partidului extremist AUR, George Simion, a câștigat primul tur la mare distanță de Nicușor Dan și restul plutonului, după o campanie electorală bine gândită și executată, dar a doua zi după victorie a început să comită greșeli majore. Ele l-ar putea costa scump în turul doi, la fel cum Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta au pierdut partida la vremea lor având, la fel ca Simion, toate cărțile în mână. Iată mai jos un scurt inventar al marilor erori.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
1. Concedierea a 500 de mii de bugetari. Într-un interviu acordat Digi24, care contrastează puternic cu strategia sa din primul tur de a boicota televiziunile, Simion a anunțat că jumătate de milion de bugetari din cei 1.300.000 ar trebui să plece în următorii cinci ani pentru ca România să evite falimentul. Deși soluția este corectă, o reformă necesară și obligatorie a aparatului funcționăresc, anunțarea ei cu 12 zile înainte de turul doi este o mare eroare politică. Riscă să piardă 1.300.000 de voturi plus familiile lor. De ce ar vota bugetarii un candidat care le pune jobul în pericol?
Veți spune că nu-l cred pe cuvânt și trec declarația la capitolul promisiuni de campanie care nu vor fi niciodată puse în practică. De data asta nu e chiar așa. Simion și un eventual guvern AUR vor fi obligați să recurgă la concedieri drastice sau să mărească taxe și impozite având în vedere dezastrul economic lăsat în urmă de guvernul Ciolacu: cel mai mare deficit din UE, cu încrederea investitorilor la pământ și cu o monedă în cădere liberă.
Reformele dure se fac în primele lui de guvernare, nu se anunță înainte. Dacă cumva s-a gândit la voturile din mediul privat, strategii lui Simion au estimat prost. Răul pe care o eventuală victorie a candidatului de extremă dreaptă îl va face României este atât de mare, încât nici un antreprenor serios din România, care ține la afacerea lui, nu-și pune banii pe cineva care promite naționalizări și izolaționism economic. Deja simt cu toții în propriul buzunar efectele victoriei lui Simion în primul tur.
Nicușor Dan a prins gafa lui Simion din zbor și a marcat populist: ”O prostie! Nu se poate.”
2. Proiectul case la 35 de mii de euro, simplă tactică electorală. Tot în interviul de la Digi24, George Simion a admis că programul privind construcția de case la 35.000 de euro a fost „o formă de marketing, de promovare” și că „dacă nu aveam în acești ani formele acestea de promovare prin care să spargem blocada informațională, nu mai eram unde suntem astăzi, la 42% voturi”.
Altfel spus, liderul AUR admite că și-a înșelat alegătorii cu promisiuni deșarte doar pentru a spori șansele partidului. Poate că o bună parte dintre cei care s-au așezat la cozi pentru a semna pentru ”planul lui Simion” au realizat că este o gogoașă de campanie, dar au înghițit-o pe nemestecate neavând nimic de pierdut. Numai că acum întrebarea este câte din promisiunile AUR sunt simple forme de marketing, tactici electorale, înșelătorii pentru a pune mâna pe putere? Cine-l mai crede orice ar spune?
3. Scoaterea României din programul Visa Waiver. Simion a susținut în interviul amintit deja că scoaterea României din programul Visa Waiver a reprezentat o sancțiune politică aplicată de Statele Unite din cauza anulării alegerilor de către Curtea Constituțională în data de 6 decembrie 2024. Întrebat de unde știe, Simion a răspuns: ”Eu vă zic direct de la sursă, de la oameni din administrația Trump care s-au ocupat direct de acest dosar”.
Încep așadar să apară dovezi indirecte că, în timpul vizitei efectuate de Paște în Satele Unite, Simion a făcut lobby intens împotriva României care a produs și efecte. Dacă lucrurile stăteau pe dos, adică dacă marele patriot și suveranist a încercat să-și apere țara, ne-ar fi spus în interviul de aseară că s-a zbătut din răsputeri în timpul discuției cu ”oamenii din administrația Trump care s-au ocupat direct de dosar” să NU scoată România din Visa Waiver și că, de fapt, acesta a și fost scopul călătoriei lui. Numai că în mod evident, Simion a beneficiat din plin de sancțiunea politică aplicată României de guvernul SUA, anunțată cu două zile îniante de primul tur, și foarte probabil a și cerut-o.
Un alt indiciu că administrația Trump a dorit să-l ajute pe Simion sancționând România și pe românii care au sperat degeaba că de la sfârșitul lunii martie vor călători fără viză în America este felicitarea transmisă de Homeland Security lui Simion după victoria din primul tur, adică de Departamentul care gestionează programul Visa Waiver. El a anunțat în presa italiană că a primit această felicitare. Este una dintre cele mai grave erori. Subminarea politică sau economică a statului român se încadrează la fapte mult mai grave prevăzute de legea penală.
4. Schimbarea de poziție față de Ucraina. Din dorința de a câștiga voturile pro-occidentalilor, liderul partidului extremist AUR și-a schimbat radical abordarea față de Ucraina. Dacă în campania din primul tur a pledat intens pentru oprirea ajutorului militar și pentru recuperarea teritoriilor românești, Simion s-a răsucit cu 180 de grade cu declarația că ”Nu cred că poate nimeni întreg la minte, cel puţin din România, să accepte sau să ceară Ucrainei să accepte renunţarea la teritorii”. Ce să mai înțeleagă electoratul naționalist? Când a vorbit serios Simion?
Complicat balet, în încercarea de a convinge presa internațională că nu este ”bau-bau” și că nu se comportă ca un sclav al noii administrații Trump, din moment ce el însuși pozează în marele luptător al eliberării din ”sclavia” UE. În mod evident, liderul partidului extremist AUR merge pe același drum parcurs de toți extremiștii atunci când s-au apropiat de câștigarea puterii: moderarea discursului.
5. Amenințarea cu alegeri anticipate. Pentru a da satisfacție propriului electorat, Simion a promis după primul tur că va organiza anticipate, că va reforma din temelii Curtea Constituțională și că va face în așa fel pentru a restabili ordinea constituțională, sugerând în acest fel că va face totul pentru a-l instala pe Călin Georgescu premier sau poate chiar președinte. Or, absolut toată lumea s-a săturat de o țară paralizată de alegeri de la începutul anului trecut, crize politice, instabilitate și amenințarea unor grave bulversări economice.
Simion nu câștigă nici un vot în plus cu amenințarea că va prelungi starea de provizorat în care se află România de un an și jumătate. Sigur că-și răcorește simpatizanții anti-sistem, dar nu dă dovadă de prea multă responsabilitate atunci când amință că va prelungi haosul politic.
6. Vizita la Viena. Simion a efectuat luni la primele ore dimineții o vizită fulger în capitala Austriei cu explicația că a stat doar câteva ore pentru a face fotografii de campanie cu lideri importanți. Și un detaliu semnificativ: a călătorit singur, o ipostază cel puțin stranie pentru cineva care tocmai a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Era atât de importantă sesiunea de fotografii încât primul gând al învingătorului a fost să zboare în afara țării?
Ce altceva a discutat cu liderii extremei drepte austriece? Cu cine s-a mai văzut în cele câteva ore? De ce a ținut să călătorească singur? Sunt întrebări legitime având în vedere că Viena nu este totuși o capitală oarecare. Aproape de Viena a trăit ani de zile Călin Georgescu, numai că el are interdicție de a părăsi țara de câteva luni. Liderul AUR pare că nu a spus totul despre această vizită stranie și lasă impresia că are ceva de ascuns.
În concluzie, liderul partidului extremist AUR comite erori majore din dorința de câștiga noi simpatizanți, din bazine electorale inaccesibile până acum. Moderarea discursului în sine este o tactică riscantă, care ar putea să provoace dezamăgirea unui segment din publicul suveranist radical.
După un prim tur în care strategiile electorale s-au dovedit corecte, Simion face un pariu riscant pentru turul al doilea abordând teme care l-ar putea face rapid nepopular în rândul propriilor simpatizanți, fără să câștige noi adepți din tabăra pro-europeană sau din rândul celor care care nu votează.
Turul doi nu este jucat, chiar dacă în continuare Nicușor Dan are șanse mici de câștig. Să nu uităm, totuși, că liderul partidului extremist AUR este un produs pur de sistem. Cei care l-au creat îl pot la fel de bine scoate din joc pe ultima sută de metri cu un ”silver bullet”, glonțul de argint cu care au făcut cunoștință și alți candidați care se credeau pe cai mari.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii