G4Media.ro

Șapte țări europene vor să elimine centralele electrice care emit CO2 din…

Sursa foto: Pixabay

Șapte țări europene vor să elimine centralele electrice care emit CO2 din sistemele lor de electricitate până în 2035

Șapte țări, printre care Germania, Olanda și Franța, s-au angajat luni să elimine centralele electrice care emit CO2 din sistemele lor de electricitate până în 2035, scrie Reuters.

Împreună, aceste țări reprezintă aproape jumătate din producția de energie electrică a UE – în mare parte datorită contribuțiilor Germaniei și Franței, cei mai mari doi producători de energie electrică din Europa.

Obiectivul a fost stabilit de Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda, membre ale UE, precum și de Elveția, țară care nu face parte din UE și care se aliniază la anumite politici climatice ale UE.

Într-o declarație comună, țările au spus că măsurile existente ale UE în materie de climă sunt susceptibile să conducă Europa către un sector energetic aproape fără CO2 până în 2040.

Potrivit țărilor, acordul de a acționa mai rapid împreună le-ar ajuta să planifice în comun infrastructura pentru a se asigura că vor construi suficiente rețele și sisteme de stocare a energiei pentru a integra cantități mari de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon în rețea și pentru a menține fluxul de energie dincolo de granițele țării.

„Țările au un sistem de electricitate puternic interconectat și pot beneficia de potențialul offshore în anumite zone și de stocarea energiei în alte zone”, a declarat ministrul interimar al energiei din Olanda, Rob Jetten.

În general, UE a obținut 41% din energia electrică din surse regenerabile în 2022, potrivit datelor Agenției Europene de Mediu.

Dar intensitatea CO2 a producției de energie electrică variază semnificativ de la o țară la alta.

De exemplu, Austria obține deja mai mult de trei sferturi din energia electrică din surse regenerabile, în timp ce Franța se bazează pe energia nucleară fără emisii de CO2 pentru aproximativ 70% din energia sa, iar Polonia are cea mai intensă producție de energie electrică din punct de vedere al emisiilor de CO2 dintre toate țările UE, din cauza ponderii ridicate a cărbunelui.

Conform unor modele realizate de grupul de reflecție Ember, ar fi posibil ca întreaga Europă să își decarbonizeze aproape complet sectorul energetic până în 2035, cu o producție de energie eoliană și solară de până la 80% din electricitate până la acea dată, iar cărbunele și gazele naturale să fie în mare parte eliminate.

Acest lucru ar necesita investiții inițiale de până la 750 de miliarde de euro în surse regenerabile și rețele – dar, până în 2035, țările ar fi economisit bani în comparație cu planurile actuale, datorită unei facturi mult mai mici pentru combustibili fosili, a declarat Ember.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Câte termocentrale noi pe cărbune au fost date în funcțiune în China pe parcursul anului 2023? Întreb și eu…

    • China’s new coal power spree continues as more provinces jump on the bandwagon

      Coal power continues to expand in China, despite the government’s pledges and goals. In the first half of 2023, construction was started on 37 gigawatts (GW) of new coal power capacity, 52 GW was permitted, while 41 GW of new projects were announced and 8 GW of previously shelved projects were revived. Of the permitted projects, 10 GW of capacity has already moved to construction.

    • Eu întreb, eu răspund.

  2. Franta, da. Are vreo 80 de grupuri pe energie nucleara. Gaze si carbune mai deloc.