G4Media.ro

Săptămâna și greva în România: A venit rândul angajaților primăriilor din mediul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Săptămâna și greva în România: A venit rândul angajaților primăriilor din mediul rural/ Peste 11.000 de salariați din 800 de comune cer măriri salariale (surse)/ În ce județe ar dispărea toate comunele dacă s-ar face regionalizarea (hartă)

Săptămâna și greva în România: A venit rândul angajaților primăriilor din mediul rural să protesteze, conform unui mesaj intern care circulă între salariații primăriilor din comune și care a fost consultat de G4Media. Peste 11.000 de salariați din 800 de comune cer măriri salariale, conform surselor G4Media.

Aceștia ar urma să meargă săptămâna viitoare, în București, pentru a pregăti acțiunea de protest, iar în 25 ianuarie vor depune la Guvern dosarul cu notificarea grevei generale, pentru 5 februarie, prima zi de grevă a angajațiilor din primăriile din mediul rural.

Angajații cer, printre altele, ”eliminarea discriminării salarizării între administrația locală reprezentantă de primar și viceprimar și tot restul bugetarilor, adoptarea noii legi a salarizării și preluarea integrală la bugetul de stat a celor 62.000 de asistenți personali”.

Context

În aprilie 2023, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri au cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute erau:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Pe baza acestor proiecții, G4Media a analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.

Jurnalistul Cristian Pantazi a arătat într-un editorial pentru G4Media de ce este importantă reorganizarea administrativă a țării, dar și de ce este imposibilă, cel puțin până în anul 2024: lasă fără clienți marile partide de sistem și ar spulbera baronii locali.

  • Județe fără nicio comună cu peste 5.000 de locuitori

Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori: Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care regionalizarea propusă ar avea loc mâine, niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală și ar trebui să se comaseze cu alte localități. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.

  • Județe unde statutul de oraș l-ar păstra doar municipiul-reședință

TulceaBrăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru.

  • Comune care ar deveni orașe

45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele TimișPrahovaConstanțaCluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane.

  • Orașe care n-ar deveni nici măcar comune

În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună.  Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.

  • În Alba orașele care ar deveni direct comune sunt: Abrud, Baia de Arieș;
  • În Bacău: Slănic Moldova;
  • În Bihor: Nucet, Vașcău;
  • În Botoșani: Bucecea;
  • În Brașov: Predeal, Rupea;
  • În Brăila: Făurei, Caraș-Severin, Băile Herculane;
  • În Constanța: Negru Vodă;
  • În Dolj: Bechet;
  • În Galați: Berești;
  • În Gorj: Țicleni;
  • În Harghita: Băile Tușnad, Borsec;
  • În Hunedoara: Aninoasa;
  • În Ialomița: Căzăneși, Fierbinți Târg;
  • În Maramureș: Cavnic, Dragomirești, Săliștea de Sus;
  • În Mehedinți: Baia de Aramă;
  • În Mureș: Sângiorgiu de Pădure;
  • În Prahova: Azuga, Slănic;
  • În Sibiu: Copșa Mică, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului;
  • În Suceava: Milișăuți, Solca;
  • În Tulcea: Isaccea, Sulina;
  • În Vâlcea: Băile Govora, Băile Olănești, Bălcești, Berbești, Ocnele Mari;

Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Președintele Iohannis a enunțat și el în anii precedenți nevoia unei reforme teritoriale, dar până în acest moment nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară în acest sens.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

România a fost supusă unui proces de ”urbanizare” mai mult pe hârtie, începând cu 2004, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, una dintre condițiile de aderare fiind creșterea gradului de urbanizare al țării. Chiar și după urbanizarea cu pixul, România ocupa în continuare, în 2007, ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere: cu un grad de urbanizare de 54,9%, țara noastră era întrecută până și de Bulgaria.

Pe vremea când Camera Deputaților era condusă de Valer Dorneanu și Senatul de Doru Ioan Tărăcilă, Parlamentul a trimis spre promulgare Legea 83, în 5 aprilie 2004. Articolul 1 spunea că ”se aprobă declararea ca oraşe a unor comune” chiar dacă, în realitate, comunele nu arătau deloc asemenea unor orașe.

În locul investițiilor masive și rapide în localitățile rurale pentru ca ele să fie relativ ”ridicate” la rangul de oraș, Guvernul Năstase, prin ministrul Administrației Octav Cozmîncă, a hotărât transformarea lor din pix, din birourile de la Palatul Victoria.

La fel s-a întâmplat cu zeci de sate care au fost transformate, peste noapte, în comune. În total, când au tras linie după perioada 2003-2004, Guvernul Năstase avea pe hârtie 40 de orașe și 221 de comune noi, deși cele mai multe dintre ele nu îndeplineau condiții minime cum ar fi sistem de canalizare, de iluminat public și sistem de alimentare cu apă, străzi asfaltate sau toaletă în interiorul casei.

Cele mai multe comune transformate în orașe, în 2004, au fost în județele Suceava, Maramureș și Timiș. În total, era vorba de 27 de comunități rurale din județele Arad (1), Argeş (1), Constanţa (1), Dolj (2), Gorj (2), Ialomiţa (2), Maramureş (4), Olt (1), Satu Mare (1), Sibiu (1), Suceava (8) şi Timiş (3).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Trebuie mărite și salariile angajaților din primării după desființarea comunelor cu mai puțin de 2000 de locuitori.

  2. Pot sa stea in greva pana in 2028, oricum nu le simte nimeni lipsa.

  3. Astea-s aiureli ce au mai multă atenție decât merită! O să vada toată liotă de bugetari si speciali când toti privatii secătuiți de ei vor face o grevă permanenta plecând din țară! 😏

  4. O sa primeasca. E nevoie de ei la alegeri, sa mobilizeze masele

  5. Mulțumim pad și PNL pentru inflație pentru pomenile din banii celor din privat.

    Muncim cu drag și spor pt pilele celor din PSD și PNL, in mare parte…

  6. Să-l văd pe bădia Stănescu cum mai câștigă el alegerile în Oltenia, cu 0 comune din 104 în Dolj și 10 comune din 104 în Olt… au revoir, PSD!

  7. Bah frate, numa tăietorii de frunze la câini protestează. Restul pare o ducem bin

  8. Hai să ne calmăm că lucrurile sunt mult mai complicate. Nu există român care să nu se vaite deși în realitate rar care muncește dar se fac planuri pentru a rupe granițele pentru concedii prin cele coclauri. Te-ai aștepta ca la „proteste ” să vedem o aglomerație de căruțe trase de măgăruși, oameni lihniți de foame cînd colo ? Tractoare neică de sute de milioane de euro pe care le-au dobândit prin programe guvernamentale, cu bani de la UE, dar și cu unele obligații care dintr-o dată nu le mai convin. Auzi, 1907, cînd flămânzii de astăzi sunt alde Muscă sau căciularul ăla din Moldova. Ciudat ! „Cineva” cu codiță ațîșă focul și curios cum așa, brusc, cei din agricultură care fug ca dr…pardon, de tămâie se asociază și sunt mai solidari ca soldații ucraineni. Păi cam acolo bate „mișcarea” și avem în față, în desfășurare un epison din războiul hibrid în care sunt mari meșteri foștii noștri prieteni de la răsărit.

  9. Au fost învățați că este suficient un protest pentru bani și gata. Care investiții și dezvoltare locală ? Au fost zeci de ani în care au spoit bugetul de stat ..mai toți primarii au ajuns moșieri și acum mai vor o majorare de leafă pentru apropiații și foarte apropiații din primării. Aici ne-au adus politicile de fațadă !

  10. Doua solutii: din taxe locale sau mai baga „liberalul” Bolos o taxa.

  11. mariri salariale care de fapt sunt mita pt vot si furt de vot …un spor de tras aer rece in plamani ca e iarna va rog