G4Media.ro

Presa conservatoare din SUA se întreabă dacă Silicon Valley Bank s-a prăbușit…

Sursa foto: Pexels

Presa conservatoare din SUA se întreabă dacă Silicon Valley Bank s-a prăbușit din cauza politicilor woke promovate de directorii săi

Prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB), un jucător cheie în comunitatea tehnologică și de capital de risc, a fost cauzată de politicile woke* ale conducerii sale, care a preferat să-și concentreze atenția pe o agendă de diversitate și incluziune, neglijând partea de business și ignorând protejarea clienților, potrivit presei americane de orientare conservatoare.

Autoritățile de reglementare financiară au închis banca și au preluat controlul asupra depozitelor sale, a anunțat vineri Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), în ceea ce reprezintă cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală de acum mai bine de un deceniu.

Agenda woke, prioritară?

Silicon Valley Bank a funcționat fără un ofițer de risc între aprilie 2022 și ianuarie 2023, în timp ce o șefă a operațiunilor din Marea Britanie este acuzată că a acordat prioritate inițiativelor pro-diversitate, neglijand rolul ei real. Acestea sunt câteva dintre dezvăluirile făcute în ultimele câteva zile, după anunțul colapsului SVB.

Astfel, banca cu sediul în California a funcționat fără un ofițer de risc operațional între aprilie 2022 și ianuarie 2023, potrivit Business Today. Fosta șefă de riscuri a SVB, Laura Izurieta, care anterior a îndeplinit un rol similar pentru Capital One, a părăsit banca în aprilie 2022. Ea nu a fost înlocuită până în ianuarie 2023, când banca a angajat-o pe Kim Olson, care lucrase anterior la Sumitomo Mitsui.

De asemenea, o șefă a departamentului de management al riscului de la Silicon Valley Bank a petrecut o perioadă de timp semnificativă promovând mai multe programe LGBTQ+ considerate woke, inclusiv un „spațiu sigur” pentru angajații care doreau să-și mărturisească orientarea sexuală, în timp ce firma se îndrepta spre colaps, a dezvăluit New York Post.

Jay Ersapah, șefa departamentului Financial Risk Management la filiala SVB din Marea Britanie, a lansat inițiative precum prima campanie Pride a companiei și un nou blog care pune accent pe conștientizarea sănătății mintale pentru tinerii LGBTQ+.

„Expresia ‘nu poți fi ceea ce nu poți vedea’ rezonează cu mine’,” a afirmat Ersapah pe site-ul companiei.

„Ca persoană queer de culoare și imigrantă din prima generație dintr-un mediu muncitoresc, nu existau multe modele pe care să le ‘văd‘ în timp ce am cresut,” a declarat Ersapah.

Eforturile ei în calitate de copreședinte al Grupului de resurse pentru angajați LGBTQIA+ al companiei (LGBTQIA+ Employee Resource Group) i-au asigurat un loc în așa-numita „Outstanding LGBT+ Role Model Lists 2022” a SVB, o listă distribuită într-o postare a companiei cu doar patru luni înainte ca banca să fie închisă de autoritățile federale din Statele Unite.

Publicația tabloidă a scris că, pe lângă instituirea primului „safe space catch-up” de la SVB – unde angajații au fost încurajați să-și împărtășească poveștile privind modul în care și-au dezvăluit orientarea sexuală – și să participe ca reprezentantă a SVB la evenimente LGBTQ+ din întreaga lume, Ersapah a petrecut în ultimul an în calitate de director pentru Diversity Role Models și ca mentor voluntar pentru liderii imigranți.

„Mă simt privilegiată să coprezidez Grupul de resurse pentru angajații LGBTQ+ și să ajut la răspândirea experiențelor queer trăite de aceștia, să colaborez cu organizații caritabile și, mai presus de toate, să creez un sentiment de comunitate pentru angajații și aliații noștri LGBTQ+,” a declarat Jay Ersapah în postarea de pe site-ul băncii.

Agenda woke a băncii a fost criticată sâmbătă și de cofondatorul Home Depot, Bernie Marcus, care a insinuat că politicile progresiste precum cele lansate de Ersapah ar fi putut contribui la eșecul dramatic al SVB.

„Mă simt prost pentru toți acești oameni care și-au pierdut toți banii în această bancă woke. Știți, a fost mai supărător să aud că oficialii băncii și-au vândut acțiunile înainte să se întâmple asta. Este deprimant pentru mine,” a afirmat el pentru FoxNews.

„Cine știe dacă Departamentul de Justiție îi va urmări în tribunale? Ei sunt o companie woke, așa că bănuiesc că nu (se va întâmpla asta). Și probabil că vor scăpa cu asta.”

Omul de afaceri a dat vina pe administrația președintelui Joe Biden – un promotor al cauzelor de mediu – care ar fi presat companiile și băncile să ia în considerare încălzirea globală în detrimentul randamentelor financiare, ceea ce a dus la capcane economice catastrofale.

„Aceste bănci sunt conduse prost, deoarece toată lumea este concentrată pe diversitate și pe toate problemele woke și nu se concentrează pe singurul lucru pe care ar trebui să-și îndrepte atenția, și anume profitul acționarilor,” a spus Marcus.

În opinia cofondatorului Home Depot, SVB a preferat să promoveze agende sociale falimentare: „În loc să protejeze acționarii și angajații, ei sunt mai preocupați de politicile sociale. Și cred că este probabil o bancă prost administrată… Au operat de mulți ani. Este jalnic că atât de mulți oameni au pierdut bani pe care nu-i vor primi înapoi.”

Referindu-se la prăbușirea Silicon Valley Bank, Marcus a îndemnat americanii „să se trezească” și să înțeleagă că economia SUA traversează „vremuri grele.”

„Abia aștept ca Biden să țină din nou un discurs și să vorbească despre cât de grozavă este economia și despre cum merge înainte și devine din ce în ce mai puternică pe zi ce trece. Și acesta este un indiciu că orice ar spune el nu este adevărat. Și poate că americani se vor trezi în sfârșit și vor înțelege că trăim vremuri foarte grele și că, de fapt, poate că a început deja o recesiune. Cine știe? Dar nu arată bine”, a argumentat Marcus.

O prăbușire spectaculoasă

SVB a fost a 16-a cea mai mare bancă din Statele Unite până vineri după-amiază. Pe site-ul său, compania cu sediul central în Santa Clara, statul California, a indicat că are active totale de aproximativ 221 miliarde de dolari și depozite totale de 342 miliarde de dolari.  FDIC a precizat că nu este clar ce parte din aceste depozite se află peste limita de asigurare.

Banca – care a fost înființată în 1983 și a avut birouri în 13 țări și regiuni, între care Canada, Insulele Cayman, China, Hong Kong, India, Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană – s-a prăbușit după ce deponenții, mulți dintre ei oameni bogați și celebrități, s-au grăbit să-și retragă bani din cauza temerilor privind siguranța băncii și să-i depoziteze în bănci mari, precum JPMorgan sau Bank of America.

Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane. Printre cei care ar avea depozite la banca californiană s-ar număra Prințul Harry și Meghan Markle, au afirmat mai multe surse, care însă n-au fost confirmate.

Închiderea Silicon Valley Bank a fost anunțată de FDIC, marcând cel mai grav eșec al instituțiilor financiare din SUA din aproape 15 ani.  Ultimul faliment bancar american de o asemenea amploare a fost cel al Washington Mutual în 2008, care avea active de 307 miliarde de dolari.

Potrivit Federal Deposit Insurance Corp, deponenții asigurați vor avea acces la depozitele lor cel târziu luni dimineață. Sucursalele SVB se vor redeschide, de asemenea, în acel moment, sub controlul autorității de reglementare.

Asigurarea standard a FDIC acoperă până la 250.000 de dolari per deponent, per bancă, pentru fiecare categorie de proprietate a contului.

Deponenții neasigurați vor primi certificate de administrare judiciară pentru soldurile lor. Autoritatea de reglementare a mai spus că va plăti deponenților neasigurați dividende în avans în cursul acestei săptămâni, cu potențiale plăți suplimentare de dividende pe măsură ce autoritatea de reglementare va vinde activele SVB.

Dacă deponenții cu mai mult de 250.000 de dolari își vor primi în cele din urmă toți banii înapoi va fi determinat de suma de bani pe care autoritatea de reglementare o va obține pe măsură ce vinde activele Silicon Valley sau dacă o altă bancă preia în proprietate activele rămase. Au existat îngrijorări în comunitatea tehnologică că, până la desfășurarea acestui proces, unele companii ar putea avea probleme în a plăti salariile.

Potrivit comunicatului de presă, cecurile oficiale ale SVB vor continua să fie compensate.

Prăbușirea SVB, un jucător cheie în comunitatea tehnologică și de capital de risc, lasă companiile și persoanele bogate în mare parte nesigure de ceea ce se va întâmpla cu banii lor. Colapsul băncii californiene ar putea afecta negativ inovația susțin unele voci – SVB era cunoscută pentru sprijinirea startup-urilor, lăsând o gaură pe care alte bănci s-ar putea să nu se grăbească să o umple, afirmă unii analiști.

Duminică, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice.

„Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase,” a spus Yellen la CBS. „Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare.”

Războiul cultural

Silicon Valley Bank nu este singura companie americană care a fost acuzată că a prioritat politicile woke și agendele progresiste, neglijând partea de business și dorințele clienților.

Scriitorul, jurnalistul și fostul diplomat Dave Seminara are un site unde actualizează continuu listele cu companiile considerate ‘de stânga’, în timp ce Paul Fitzpatrick, președintele organizației nonprofit 1792 Exchange, a publicat recent un raport care a dezvăluit ce companii au cel mai mare risc de a deveni woke, acordând prioritate ideologiei politice în detrimentul profitului.

Acestea sunt partea a unui război cultural desfășurat în Statele Unite, unde companiile care doresc să integreze mai bine problemele sociale în organizațiile lor se confruntă cu o reacție conservatoare puternică.

Cel mai recent exemplu este cel al companiei Disney. Guvernatorul republican de Florida, Ron DeSantis, a semnat la sfârșitul lunii februarie un proiect de lege pentru a prelua controlul asupra serviciilor municipale și asupra dezvoltării zonei speciale care cuprinde Walt Disney World. Mișcarea reprezintă o lovitură majoră dată capacității companiei de a funcționa autonom.

Așa cum am scris într-un material publicat în urma cu cateva luni, compania Disney a ajuns în mijlocul războiului cultural dintre dreapta conservatoare și progresiștii americani din cauza legii Parental Rights în Education, considerată discriminatorie de către activiștii LGBTQ.

Conflictul este cea mai recentă confruntare dintre cele două tabere și readuce în lumina reflectoarelor tensiunile de bază care au existat între Disney și conservatorii religioși americani în ultimele decenii, pe măsură ce compania de divertisment a îmbrățișat din ce în ce mai mult comunitatea LGBTQ.

Alte zeci de companii americane mari au fost acuzate și ele că urmăresc agende woke si ca fac compromisuri inacceptabile pentru a raspunde presiunilor grupurilor LGBTQ, Black Lives Matter etc.

Surse: Business Today, New York Post, Fox News, AP, Le Monde, CNBC, NPR, Citizen Free Press

Notă: Termenul woke indică o persoană, instituție sau companie care sunt vigilente la nedreptățile din societate, în special la rasism. Cuvântul e folosit în prezent de dreapta americană ca termen peiorativ pentru a descrie activiștii progresiști.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

 1. Go woke, go broke.

  • Sa fim seriosi. Aici a fost un management deficitar, nu „politici woke”. Numai cand am citit ce scria cofondatorul Home Depot, Bernie Marcus, adica ca „Joe Biden ar fi presat companiile și băncile să ia în considerare încălzirea globală în detrimentul randamentelor financiare” si „Aceste bănci sunt conduse prost deoarece nu se concentrează pe singurul lucru pe care ar trebui să-și îndrepte atenția, și anume profitul acționarilor” m-am si lamurit. Sa amesteci politica cu afacerile e la fel de falimentar, cu siguranta. De parca drepturile minoritatilor sexuale, protectia mediului si managementul eficient nu sunt posibile in acelasi timp. Ridicol.

  • „Jay Ersapah, șefa departamentului Financial Risk Management la filiala SVB din Marea Britanie, a lansat inițiative precum prima campanie Pride a companiei și un nou blog care pune accent pe conștientizarea sănătății mintale pentru tinerii LGBTQ+.”
   Când șefa de la Risc financiar se ocupă de parade Pride, nu cred că mai are timp de evaluarea riscurilor.

 2. Evident ca nu. A comis niște greșeli de management: pe fondul cresterii inflatiei si dobanzilor, a vandut bond-uri in pierdere si a starnit panica, toata lumea a dat buzna sa-si scoata banii de la ei. Nici o banca nu rezista cand clientii ii intra in panica.

 3. Pai, tocmai ca n-are!!!! Woke-ul sa-si vada de ale lui si cu ai lui iar „stiinta economica” sa-si vada de ale ei cu competenta si concurenta, ca altfel, asta se intampla „cand cam” amesteci placerea cu afacerile! Si asta-i numa’ inceputul, stati sa vedeti ce va fi, cam in 2 ani, prin toata lumea aia care nu-ntelege ca ce se-ntampla in „dormitor” ar trebui sa ramana acolo si numai acolo…..

 4. Cred ca, in epoca noastra, cuvantul de oridine ar trebui sa fie moderatia. Extremismul, indiferent ca vorbim despre progresism sau conservatorism, nu poate fi un lucru bun. Nu poti sa faci bani militand agresiv politica woke, dar nici nu mai merge sa iei in calcul doar „profitul acționarilor”.

  • Excelent formulat.

  • Moderația este buna oricând si in orice domeniu.

  • ma super enerverveaza importul asta de mentalitate din tarile anglo-saxone: stanga versus dreapta, republicani vs democrati , alb vs negru. La ei nu exista zona gri , totul da in extremism .
   @Vali depinde cine sunt actionarii aia. De exemplu un CEO care e platit majoritatea in actiuni e interesat ca valoarea lor sa fie cat mai mare asa ca poate sa faca niste intelegeri cu celalte banci pentru a creste dobanzile(vezi euribor sau robor) , sa isi trateze angajatii ca pe niste vite(vezi Musk) sau sa isi calce in picioare clienti si sa isi lase angajatii sa speculeze (vezi Lehman Brothers) samn
   Dap, ai parte de profit dar nu pe spatele oricui. Cei mai profitabili erau sclavii sau serpasii acum 100 de ani, vrei sa ne intoarcem la vremurile alea?

  • @Vali – Cu confundati actionarii unei banci cu deponentii. Sunt doua lucruri total diferite.

  • @ Vali – Ca sa fiu mai exact, actionarii au profituri, iar deponentii dobanda.

 5. au dat afara toti white male pentru ca erau white male si au angajat BLMisti care frecau duda LGBTQ+ ;)) faliment placut!

 6. deci, pe scurt: woke in afara programului de lucru si pe banii tai. precum filatelia, aeromodelismul si alte pasiuni personale

 7. ian,
  Frumos spus !

 8. Tough times create strong people, strong people create easy times. Easy times create weak people, weak people create though times.

 9. тихо мангал

 10. ,,cote de incluziune,,…,,cote de diversitate,,…,,cote de gen,,…drumu sigur spre performanta necompetitiva…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…legea selectiei celui mai bun nu poate fi oprita de woke…🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

  • @ Vali – Iar gresiti. Progresismul nu distruge nimic, extremismul, in toate formele lui, este singurul distrugator!

  • @ Vali, tara, banca sau compania care inlocuiesc competenta cu woke vor pierde …vor fi totdeauna pe locu 2…sau vor da faliment…

  • @Vali – Cred ca nu m-ati inteles! Ia mai cititi o data comentariul meu si vedeti, eu ce am spus acolo? Am reactionat doar la propozitia „progresismul distruge tot” – progresismul e singurul lucru care va asigura perpetuarea civilizatiei umane. Am spus doar sa nu confundati progresismul cu acest curent woke, curent reprezentat de un fel de factiune radicala (care, fie vorba intre noi, nu are legatura cu progresismul).

 11. bei prea mult fraiere…loaza infecta e ma ta si rusiastanu care te reguleaza…😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 12. …tie nu ti e scarba ca esti roman …tu esti o scarba de om…‼️‼️‼️‼️‼️‼️

 13. toti romanii sa ti dea pla in gura aia infecta…in ungaristan ,,transnistria,, sau de unde mortii tai gavaresti …😁😁😁😁😁😁😁😁

 14. toti romanii sa ti bage mwwie…direct in ,,transnistria,, … ungaristan…moskva…sau unde mo.ții tai spurcati te ai dus…😎😎😎😎😎😎😎😎

 15. in 2018 Trump se lauda ca a semnat o lege de dereglementare prin care s-a permis bancilor precum SVB sa-si asume riscuri nesabuite.

 16. tu nu votezi usr…tu i o su gi lu putler ca un sclav infect…😂😂😂😂😂😂

 17. Redacția,
  Iar ați scăpat comentariile de sub control ? Iar e liber la înjurături ?

 18. Votez Usr, țin cu Biden, dar curentul woke e o mizerie.

 19. G4media,
  Implementați raportarea comentariilor cu înjurături ! E clar că nu aveți resurse pentru monitorizare, așa primiți ajutor de la comentatorii decenți.