G4Media.ro

Rusia susține că Gazprom a început să folosească stocurile de gaze pentru…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Rusia susține că Gazprom a început să folosească stocurile de gaze pentru a stabiliza piața, pompând gaze naturale în rețeaua de conducte

Grupul rus Gazprom a început să-şi folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în reţeaua de conducte, în vederea stabilizării creşterii preţurilor, a anunţat marţi un oficial rus, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat BBC, a respins orice sugestie că Rusia reţine gazul destinat pieţei europene, unde preţurile electricităţii şi gazelor au urcat semnificativ anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării cu gaze ar fi în contradicţie cu cererea solidă din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei de COVID-19.

„Suntem în favoarea securităţii energetice a Europei; vrem să colaborăm. Gazprom a început de fapt să pompeze în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piaţa”, a explicat Ryabkov fără a da amănunte suplimentare.

Agenţia rusă de presă Interfax, citând date de la Gas Infrastructure Europe, a anunţat că Gazprom a pompat timp de o zi gaz din facilitatea de stocare de la Haidach, Austria, în 7 octombrie, după ce preţul gazelor a atins un nivel record.

„Colaborăm, în linişte, spre stabilizarea situaţie. Nu este în interesul nostru să tulburăm şi mai mult apele”, a afirmat Ryabkov.

Un grup de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieţei. Ei au suspiciuni faţă de „eforturile Gazprom de a face presiuni” asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acţionat pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

„Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigaţie privind posibila manipulare deliberată a pieţei de către Gazprom şi potenţiala încălcare a reglementărilor UE privind concurenţa”, se arată în scrisoare.

Atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.

„Am prefera să avem aici o piaţă în scădere. Rusia este pe punctul de a avea acum o piaţă în scădere, nu intenţionează să bulverseze”, a declarat Ryabkov.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Se tem.
    Un preț prea mare al gazelor face mult mai atractiva energia alternativa.

  2. Resursele existente de mult mai multa vreme decat existenta omului(si a tot neamului sau), ar trebui sa fie un bun universal si nu unul privat.

    Asta e miza finala a omenirii: Impacarea deplina ca caprei cu varza.

  3. Odata ce au marit preturile intermediarii nu vor renuta la comisioane.Sa vedem Germania cu cat revinde gazele prin intermediul Eon.Vor face precum BRD-vor vinde filialei din Romania care la randul ei isi va adauga procent, iar procentul vanzarii catre filiala si procentul cate consumator plus profitul vor merge la mama corporatie.

  4. daca nu va convine sa luati gaze de la rusi de ce nu luati gaze lichefiate de la amerloci?Astia le dau aproape GRATIS

  5. De acord cu Marin. Tot ce-i ieftin vine de la americani, gaze cărate cu vaporul, avioane și rachete de parcă UE nu este in stare. Până una alta, Airbus, Simens, Fiat împreună cu marca Ferrari sau Wolfvagen cu mașinile proprii și mărci ca Bugatti merg foarte bine.

  6. De acord cu Marin. Tot ce-i ieftin vine de la americani, gaze cărate cu vaporul, avioane și rachete de parcă UE nu este in stare. Până una alta, Airbus, Simens, Fiat împreună cu marca Ferrari sau Wolfvagen cu mașinile proprii și mărci ca Bugatti merg foarte bine. Să-i facem și mai bogați pe americani și chinezi, sau pe ursul din est, noi nu suntem în stare să dăm o lege corecta ca să putem sa exploatăm gazele din Marea Neagra. Cum zice Sosoaica, nu ne vindem țara, să ieșim din UE, medicii la pușcărie….

  7. Au sau N-AU rusnacii gaze ? De ce au investit intr-um urias gazoduct NORDSTREAM II – cu doua tevi paralele se pare – daca ACUM – cand nici n-a inceput ierna rusnacii afirma ca livreaza din rezerve ???? Pai din ce moase-sa vor livra prin NORDSTREAM II ??? Pute a MINCIUNA ORDINARA MUSCALEASCA ! Inca odata atrag atentia ca MONOPOLUL OPEC + Rusia este NOCIV pentru economia mondiala ! Etse o CRESTERE ARTIFICIALA a preturilor petrolului si gazelor naturale !! Trebue actionat URGENT si PUTERNIC pentru destructurarea acestei MAFII A COMBUSTIBILILOR ! Vinovata este CLAR si germania – care a actionat de coniventa cu rusnacii lui Putin la aceste manevre de crestere masiva si ilegala a preturilor Ce face UE – „brusalul” ? Doarme ? Sau mai creste si el pretul PUNGASESC al certificatelor „verzulii”??