G4Media.ro

Rusia caută mai mult gaz în Siberia să exporte în China, în…

Sursa foto: OLGA MALTSEVA / AFP

Rusia caută mai mult gaz în Siberia să exporte în China, în contextul scăderii livrărilor către UE. În ultimele luni au crescut masiv și importurile chinezești de petrol rusesc

Gigantul rus Gazprom a anunțat marţi că a început să facă  teste în câmpul gazifer Kovikta, în Siberia, menite să crească, în lunile viitoare, capacităţile de export de gaze naturale către China, în toiul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

”Aceasta este o etapă importantă în implementarea proiectului «Forţa Siberiei» şi în crearea unor noi centre de producţie de gaze naturale în estul ţării”, şi-a exprimat satisfacţia, citat într-un comunicat, CEO-ul Gazprom Aleksei Miller.

El consideră câmpul gazifer Kovikta drept o ”bază de resurse crucială” în ”dezvoltarea aprovizionării cu gaze naturale a regiunilor de est ale Rusiei” şi în ”exportul” mai ales către China şi către Coreea de Sud.

Lansarea acestor teste în acest câmp gazifer, situat în apropiere de Lacul Baikal, în Siberia, este condiţia prealabilă a tranzitului gazelor naturale către gazoductul Forţa Siberiei 1 – care leagă, începând de la sfârşitul lui 2019 câmpul gazifer Ciaindina, în Iacutia, şi nord-estul Chinei.

Gazprom face acest anunţ în contextul în care livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană (UE) au scăzut puternic în ultimele luni, din cauza unei crize geopolitice antrenate de Războiul rus din Ucraina.

În același timp, s-a intensificat în ultimele luni comerțul dintre Rusia și China.

Calculele Reuters, bazate pe datele vamale chineze, au arătat că livrările de bunuri chinezești către Rusia în septembrie 2022 au crescut cu 21,2% față de septembrie 2021, în dolari.

Principalele exporturi către Rusia au inclus smartphone-uri, grupuri electrogene, excavatoare și containere.

Importurile din Rusia au urcat cu 55,2%, față de o creștere de 59,3% în august, parțial determinată de o creștere anuală de 22% a importurilor de petrol, arată datele vamale.

Livrările de petrol din Rusia au totalizat 7,46 milioane de tone, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi, față de 1,96 milioane de barili pe zi în august.

Pe măsură ce națiunile occidentale au evitat Rusia, cooperarea cu Beijingul a devenit din ce în ce mai importantă pentru Moscova. Comerțul bilateral a crescut la 136,09 miliarde de dolari în primele nouă luni, în creștere cu 32,5%.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...