
Ruptură pe axa Erevan-Moscova: Rusia transmite că sunt ”inacceptabile” criticile Armeniei privind contingentele militare ale Kremlinului din regiunea separatistă Nagorno-Karabah
Rusia a precizat vineri că ”atacurile publice” asupra trupelor sale de menţinere a păcii desfăşurate în jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah din Azerbaidjan sunt „inacceptabile”, a doua zi după ce premierul armean Nikol Paşinian a criticat contingentul, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Civili azeri care susţin că sunt activişti de mediu au blocat singurul drum între Armenia şi enclava cu populaţie majoritar armeană de pe 12 decembrie. Oficialii din Nagorno-Karabah susţin că proviziile de alimente, medicamente şi combustibil sunt pe sfârşite.
Joi, site-ul de ştiri armean Hetq a difuzat o declaraţie a lui Paşinian potrivit căreia forţa rusă de menţinere a păcii „devine un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabah”, din cauza faptului că nu a redeschis drumul blocat.
Paşinian a spus că dacă trupele ruseşti nu sunt capabile să asigure stabilitatea şi securitatea în Nagorno-Karabah, ele ar trebui să facă loc unei misiuni ONU de menţinere a păcii.
„Considerăm orice atacuri publice sau provocări împotriva trupelor noastre de menţinere a păcii inacceptabile şi acţiuni deliberate care provoacă un prejudiciu real procesului de normalizare armeano-azer”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi au reuşit să scape controlului Baku în urma unui război de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, într-o perioadă în care Uniunea Sovietică se dezintegra.
În 2020, Azerbaidjan a reuşit să recucerească o parte din teritoriu în urma unui nou război care s-a încheiat cu un armistiţiu mijlocit de Rusia. Trupe de menţinere a păcii au fost desfăşurate de-a lungul coridorului Lacin, singurul drum dintre Armenia şi Nagorno-Karabah.
sursa: Agerpres.ro
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank