G4Media.ro

Roșii românești sunt transportate în Marea Britanie și vândute clienților români cu…

Foto: lantulalimentar.ro

Roșii românești sunt transportate în Marea Britanie și vândute clienților români cu 4 lire sterline/kg

Oficial, anul trecut, au ajuns în Marea Britanie, între aprilie – septembrie, 32 tone de tomate produse în România, dintr-un total de 233 t, livrate pe piețele-terțe. În realitate, cantitatea totală vândută pe piața Marii Britanii ar putea fi mult mai mare.

Un cititor al siteului Lantulalimentar.ro, stabilit în Anglia, a semnalat că, zilnic, ajung acolo numeroase transporturi de legume și fructe din România, efectuate cu dubițe de 3,5 tone, care nu sunt supuse unui control vamal riguros. Este posibil ca șoferii să declare că marfa este pentru rude și prieteni, mai ales că în cabină se mai află și un însoțitor-doi.

Pare-se că acest comerț româno-britanic, care pornește din micile ferme legumicole din Oltenia și Moldova, este destul de bine organizat: transportatorii au două-trei mașini, șoferi angajați pentru aceste curse, dealeri care preiau comenzile și le onorează în câteva zile. Mașinile de transport, cele mai multe dintre acestea, nu dispun de sisteme termoreglabile în spațiul unde se află fructele și legumele, astfel că, uneori, 25% din marfă se deteriorează și nu mai ajunge în magazin.

Mai mult, ambalajul este unul improvizat: cutii din carton în care au fost transportate banane sau saci din rafie. Prin urmare, nu există o trasabilitate a acestor produse. Singurul indiciu al originii lor se află pe plăcuța de înmatriculare a dubiței: DJ, OT, GL, etc.

Roșiile sunt cumpărate de patronii unor magazine românești care le vând clienților finali, români stabiliți în diferite orașe din Marea Britanie. Kilogramul de roșii este vândut de intermediari cu 2 lire sterline, iar magazinul le vinde mai departe, clietului final, cu 3,99 lire sterline. Un magazin poate prelua până la 2-300 de roșii românești pe săptămână.

Citește tot articolul pe Lantul Alimentar

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Am cumparat Rosii Romanesti de la Supermarket , dar nu sunt asa coapte . Probabil ca asta este Conditia , ca Rosiile sa nu fie asa Coapte , ca sa tina 2 Saptamani ! Ca Rosiile se coc si la Frig in Frigider .

  2. Am cumparat Rosii Bune , mici din Piata , le-am bagat la Frigider dar dupa 3 Zile au inceput sa se Strice in Frigider ! Rosiile bune nu tin mai mult de 3 zile ! Rosiile Bune trebuiesc Vandute intr-o singura zi in Piata , altfel se strica ! De aceea trebuiesc de adus la Piata Rosii nu prea coapte , ca sa reziste mai multe zile la Piata pe Caldura .

  3. Multe produse romanesti alimentare de buna calitate sunt exportate in stari straine. Romania importa coca congelata si alte produse straine. Produse romanesti de calitate sunt putin, foarte putine pe piata.

  4. Știre documentată temeinic.

  5. Între timp, noi mâncăm plastic turcesc.

    • Stai linistit, cele Rrromanesti tot de plastic sunt. Semintele autohtone au disparut de mult. Multumeste kapitalismului triumfator.

  6. Fara suparare, adica no offense, care-i problema?
    Ca sunt 4 lire kilu? Cat ar trebui sa coste, aduse in microbuz, cateva zeci de kile, hai, sute la un transport? Ma si mir ca se pot alinia la pretul pietei.
    Ca nu sunt proaspete? Cat ar costa sa fie aduse cu avionul?
    Nu inteleg care e partea pagubita? Producatorul din Oltenia ca a fost fortat sa le trimita in Anglia in loc sa le vanda in Obor sau la sosea? Cumparatorul, ca a fost obligat sa le cumpere pe alea romanesti in loc sa cumpere de la fermierii britanici (poate muncite tot de romani) sau din Spania ori Turcia ori Australia??
    Se vand, pe pietele occidentale, tot felul de produse din diverse colturi ale lumii dar la noi se face caz ca se vand produse romanesti mai scump decat in Romania.
    Nu avem nevoie de dusmani. Putem sa ne facem rau singuri mult mai temeinic.

    • Dvs. cred că inventați niște acuzații. Articolul este unul descriptiv, nu pune pe nimeni la zid. Opinia publică românească află astfel că roșiile din Oltenia și Moldova ajung la diaspora românească din UK. E o informație, credem, pozitivă. Oricum comerțul României cu fructe și legume este foarte slab. Bine că aceste tomate ajung în afară, fie și pe aceste rute, mai underground. Haideți să nu ne mai inflamăm din orice. În plus, profilul sitelui este tocmai acesta: să identifice și să descrie lanțuri alimentare naționale și transnaționale.

    • Imi pare rau, dar asa suna titlul, foarte suparat, un ton acuzator. Poate ca e din obisnuinta ziaristilor de a prezenta totul ca pe un scandal cel putin mocnit… Inclusiv faptul ca adaosul este 100%… etc.
      In principiu si eu simt oarece frustrare fiindca, prin toate tarile prin care am umblat, produsele alimentare romanesti (despre altele nu mai vorbesc) sunt cel mai putin vizibile pe rafturi chiar comparandu-le cu cele din tari din zona noastra. De fapt extrem de putin vizibile, pana la de loc.
      Si, vazand marfurile de acolo, nu vad de ce ar exista acest handicap… Poate ca o parte substantiala de vina apartine comerciantilor romani
      Daca alternativa este comertul semi-clandestin, nu avem nicio sansa. Nu ar trebui ca „publicul tinta” sa fie doar romanii care ar manca orice care vine de acasa.
      E drept, UK nu mai este in EU dar BREXIT-ul nu a adus schimbari sesizabile in situatia prezentata

  7. In Spania,Madrid,aduc legume din Romania si este normal ca prețurile să fie mai mari decât in România. Inclusiv in România nu este acelasi preț pe marginea șoselei in Matca,in piață in Galati sau in piață la Dorna pentru castraveții cultivați in Matca,Galați. Roșiile românești 1,42€ +tva,vișine românești,2,95€.Nu mi se par exagerate. Sint transportate in trailer frigorific cu echipaj de doi șoferi in 48 ore ajung la Madrid.

    • Spania este țară membră a U.E., sunt aplicate regulamentele europene. există trasabiliatte și chiar controale sanitar veterinare, privind reziduurile de pesticide. UK nu mai este stat membru. Recent, Londra a decis să amâne cu cel puțin un an aplicarea unor controale riguroase asupra mărfurilor agroalimentare din UE. s-au cam speriat după Brexit, care s-a așezat peste pandemia covid-19, ducând la ruperi ale lanțurulor alimentare pt piața britanică. totul până la stomac. probabil pe fondul acestor evenimente, autoriățile sunt mai laxe față de transporturile de mâncare din UE. cum în UK e o mare comunitate de români, Londra nu-și bate capul dacă vin dubițele cu roșii și castraveți din RO pt români. e o mișcare naturală a pieței.

  8. Interesant … Acelasi pret ca in Romania …

    Ce sa va fac, baieti, daca nu tineti platele care trebuie pe balcoane … Mai toata lumea are fel si fel de ficusi, cactusi, jungle book et al, dar le e rusine sa-si puna un ardei, un castravete, o rosie.

    Pai ce, ei sunt tarani ? Ei doar se plang ca mananca plastic, de parca turcul le indeasa in gura …

    Nu exista scuze. Singurii vinovati sunt votantii. Ignorantii. Smiorca Smiorca.

    App. , legat de plante … Se pare ca Romania merge pe contra-sens fata de America si Germania la capitolul asta … Chiar nu invatam nimic … In loc sa fie tot omul chill, sa nu se mai boschetareasca … S-ar angaja toti ‘junkerii’ … Pacat. O paine de mancat lasata la putrefact.

  9. P.S. : Nu calculati cu unitatea care trebuie : PPP : Cat % din salariul mediu net (media geometrica cea mai precisa/corecta — si lipsita din tot ce inseamna ‘Economie’) reprezinta acele 4 lire pt. britanic, fata de 2.5 lire pt. rosile de la Mega …

  10. Slab cine plateste acest pret ptr un produs hranit desigur cu…chimicale