G4Media.ro

Romaşcanu, despre ziua Tratatului de la Trianon: Pagină a istoriei României care…

Sursa: Rador

Romaşcanu, despre ziua Tratatului de la Trianon: Pagină a istoriei României care nu trebuie uitată. Ziua pe care o datorăm sacrificiului armatei române din Primul Război Mondial

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis că ziua Tratatului de la Trianon reprezintă o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinţei şi a identităţii naţionale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflaţi la Alba Iulia, în decembrie 1918.

”Există câteva date în calendar care mă fac să rămân mut de emoţie, dar, în acelaşi timp, mândru de acest popor curajos, în ciuda greutăţilor ce i-au fost puse în cale de-a lungul istoriei sale. 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, are o semnificaţie aparte pentru fiecare dintre noi, reprezentând o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinţei şi a identităţii naţionale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflaţi la Alba Iulia, în decembrie 1918. Ziua de 4 iunie 1920 o datorăm sacrificiului armatei române din Primul Război Mondial, diplomaţiei unor oameni de stat de excepţie – elite politice ale acelor vremuri -, dar şi Puterilor Aliate, care au văzut în acel moment istoric esenţa idealurilor ţării noastre. Din toate aceste motive şi nu numai, avem datoria să marcăm cu demnitate şi mândrie, în fiecare an, ziua de 4 iunie”, a fost mesajul ministrului, potrivit Agerpres.

Romașcanu arată că „simbolistica ei a fost a fost deplin înţeleasă pe 13 mai 2020 când, la iniţiativa senatorului PSD Titus Corlăţean, Parlamentul României a adoptat legea nr. 256 pentru a marca oficial data recunoaşterii internaţionale, în 1920, a acestui moment atât de important pentru toţi românii”.

Cu această ocazie, instituţiile din subordinea Ministerului Culturii organizează o serie de evenimente.

Printre acestea se numără:

  •  Muzeul Naţional Brukenthal, în colaborare cu Direcţia de Cultură Sibiu, organizează ghidaje tematice gratuite în cadrul expoziţiei ”Mişcarea naţională a românilor din Transilvania” de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger.
  •  Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” invită publicul vizitator sâmbătă la parada uniformelor militare din 1918, prezentate de Asociaţia ‘Tradiţia Militară’, în cadrul mai larg al unor ateliere pentru copii şi tineri, care vor afla despre armele de la 1918 şi despre implicarea soldatului român din zona rurală în războiul de întregire a neamului. Vor avea loc şi o serie de ateliere demonstrative de meşteşuguri populare.
  •  Institutul Naţional al Patrimoniului va realiza un material documentar cu privire la Tratatul de la Trianon, informaţii rezultate din documentarea unor proiecte realizate anterior de Institut, ce vor fi postate atât pe site, cât şi pe paginile social media ale instituţiei.
  • Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Timişoara a programat pentru data de 4 iunie, începând cu ora 19,00, spectacolul ”Canicula” de Antoaneta Zaharia, în regia Mirunei Radu, un spectacol care îşi propune să arunce o privire lucidă asupra trecutului, din perspectiva prezentului.
  •  Teatrul Naţional ‘I.L.Caragiale’ din Bucureşti va arbora drapelul naţional.
  • Opera Naţională Bucureşti organizează, cu ocazia celebrării Zilei Tratatului de la Trianon, două evenimente. Luni, 6 iunie, ora 20,00, va avea loc spectacolul de teatru ‘Tragedia omului’, în regia lui Silviu Purcărete. Este pentru prima oară în istoria de 100 de ani a instituţiei când Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timişoara prezintă un spectacol pe scena operei bucureştene. Evenimentul se doreşte a fi unul de diplomaţie culturală. Duminică, 26 iunie, ora 19,00, în cadrul Bucharest Opera Festival, Opera Maghiară din Cluj-Napoca este invitată să susţină pe scena operei bucureştene spectacolul ”Ora spaniolă şi Copilul şi vrăjile de Ravel”, în regia lui Tompa Gábor.
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a pregătit, pentru 5 iunie, pe Scena Mare, cu ocazia celebrării Zilei Tratatului de la Trianon, premiera naţională ”Traiano în Dacia” de Giuseppe Nicolini, în concert.

Sursa: Rador/semnarea tratatului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ar trebui sa mergem la Trianon sa sărbătorim.
    Dacă sclavii Rusiei își permit sa vina in Romania sa sărbătorească mizerii de ce noi nu am merge sa sărbătorim acolo ceva reprezentativ pentru Romania, ziua in care romanii din Transilvania au scăpat de tirania imperiului austro-ungar ?

    • Este incredibil cati troli rusi avem in Guvern.
      Inclusiv ministrul asta ce face jocurile rusiei cand vine sa inflameze stiritele patriotilor aurfabeti sau analfabeti.
      Iar voi publicati stirea ca pe o mare realizare a ministrului
      Rusine

    • trianon nu e o localitate, e un castel din localitatea versailles, situata la vreo 20 de kilometri de paris.

      nu prea ai cum sa te duci acolo sa sarbatoresti, ca e resedinta oficiala a presedintiei franceze si e folosita doar pentru cazarea demnitarilor straini de nivel inalt.

      dar ai dreptate, ar trebui sa serbam si noi momentele care au dus la crearea romaniei mari.

    • Margo, nicio problema, mergem cu cioloș. 😀😀😀. Ee pe felie cu Macron.

  2. A venit momentul ca dupa peste 100 de ani de la terminarea primului razboi mondial sa constientizam ca e firesc sa simtim o mare usurare si bucurie ca dupa 1000 de ani de oprimare, discriminare si exploatare de catre austrieci, unguri (si turci ), romaânii din Transilvania au reusit sa se scuture de acea povara blestemata!

    • Mars ma patriot rusnac

    • Rusnaca e mă-ta. Rusiastanul si Ungaristanul sunt dusmani pe fata.

  3. Ai dreptate, mai bine rămâneai mut (de emoție sau de …prostie) decât să repeți behăielile naționaliste învățate cu mult sârg la Academia (sau Universitatea) Nationala de Aparare “Carol I”

  4. Cu siguranță nu e o coincidență.Pelerinajul ăsta al lor „cu 20.000 de catolici” la un așa-zis loc sfînt este organizat mai mult ca să „comemoreze” ce știm cu toții.În realitate se pregătesc să repete la o scară mult mai mare diversiunile și provocărle iredentiste din 15 martie 1990 de la Tg.Mureș,sperînd la susținerea lui Putler… https://www.dailymotion.com/video/xhpz9s

    • Problema pleaca de la ungurul fara tara. Nu se simte cetateanul tarii in care traieste, iar tara la care se uita cu jind nu il vrea, de fapt. B0zg0rul traieste cu impresia ca are, totusi, o tara, fiindca asa ii picura in ureche fidesz si iudemere.

  5. Este incredibil cati troli rusi avem in Guvern
    Inclusiv ministrul asta ce face jocurile rusiei cand vine sa inflameze spiritele patriotilor aurfabeti sau analfabeti
    Iar voi publicati stirea ca pe o mare realizare a ministrului
    Rusine

  6. Tot stana a ramas cea mai performanta institutie de educatie.

  7. Trădătorul Sabin Gherman, de la Cluj, le ține parte, ungurilor!

  8. Da, nu trebuie uitat Trianonul. De o sută de ani Ardealul și Banatul duc în spate România. Ar fi cazul să mai meargă și singură.

    • Alt mit, alta lozinca din manualul tau de la Budapesta. Sau manualul securitatii maghiare care a reusit sa te recruteze.

  9. At primit gratis pamint sí padure etc.. nu avet grija de a. Sintet cioban dela bzlgariaa. Saraci 😂😂😂😂😂

    • Pai da, cam in toata Europa din Portugalia pana in Bulgaria paminturile nobilimii au fost date oamenilor care le-au muncit. Despre paduri, vorbeste cu ministrii UDMR si cu prietenii vostrii si aceia descoronati de la Viena. Gratis? Te pacalesc si aici.

  10. Foarte bine ca se marcheaza aceea zi! Strabunicii mei se bucura!
    Dupa caderea zidului, toate tarile est europene au incercat sa renasca, sa se redefineasca. Bun! Dar unele au inceput sa exagereze cu nationalismul. Cad in cealalta extrema. Vedem urmarile din 24 februarie. Cand unguroaica vine la Alba Iulia sa inaugureze o statuie si mana in mana cu Kelemenul din Guvernul Romaniei fac declaratii pe fata revizioniste, este binevenita orice actiune care sa ne aduca aminte ce reprezinta Alba Iulia. Ca multi ani au trecut peste cunostiintele noastre de istorie.

  11. Comentariile mele se pare că sunt verificate și șterse.Rusine să vă fie securiștilor.