G4Media.ro

Românii plecaţi la muncă în Occident, cei mai mari “investitori străini”: Anul…

Sursa foto: Pexels

Românii plecaţi la muncă în Occident, cei mai mari “investitori străini”: Anul trecut au trimis în țară peste 5,6 miliarde de euro

Oficial, aceştia au trimis în 2021, în ţară, peste 5,6 miliarde de euro. Un record, dacă ne raportăm la ultimii trei ani. În realitate, suma este mai mare. În luna decembrie, de exemplu, când au venit de sărbători, oamenii au lăsat şi sume în numerar, transmite site-ul știrileprotv.ro

Cristian Dumitrescu, un român care lucrează în Marea Britanie, a trimis în fiecare lună a anului trecut în jur de 2 mii de lire.

Cristian Dumitrescu, român stabilit în Anglia: ”În decembrie am mers personal acasă și am lăsat cam 4 mii de lire în România cash. Mai mult decât într-o lună normală, au fost și sărbătorile vă dați seama, trebuie mai mulți bani. Când mergem acasă mergem cu cash la noi pentru a evita taxele și comisioanele la bănci”.

Pentru că aşa procedează şi alţii suma totală care a intrat în ţară este mult mai mare decât cea anunţată de autorităţi.

Bogdan Găvan: “Ceea ce vedem noi sunt banii trimiși prin sistem bancar, dar sunt și oameni care pleacă sezonier, care strâng banii acolo și aceste fluxuri nu le vedem. Ei când se întorc acasă se întorc cu acești bani, prin urmare nu descoperim această valoare. Banii se văd în consum, în momentul în care rudele celor plecați încep să cumpere mașini sau calculatoare atunci aceste produse se văd în creștere PIB. Din păcate prea puțini din acești bani se duc către investiți productive”.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – ţara urmată de Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Citește integral pe știrileprotv.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Foarte bine sa trimita bani dar ei sa ramana acolo votantii ficusului.

    • Aveți voi grijă de bani, tovarăși !

    • Anul trecut au trimis 5 miliarde dar in afara au produs pt straini in valoare de 150 de miliarde.
      In tara de cat ar fi produs daca nu eram tara experiment a globalstilor stangisti, care au gasit cozi de topor mai peste tot?

    • neoliberalismul in Romania a facut ravagii.

  2. Foarte bine scris în articol „oficial ” ptr ca alte miliarde de euro vin neoficial în țară prin genți bani ascunși la ciorapi. Acum înțelegeți de ce ficusul, în starea de urgență, ii trimitea la Merkel la sparanghel. Oare nu le este rușine guvernanților cu asa ceva ??? Când ai o tara asa bogata ,c-un potențial agricol imens îți alungi oamenii la munca în străinătate sa îți aducă bani sa plătești pensiile speciale și pe cumularzii nesimțiți.

    • Mai acerebratule , nu ii trimite nimeni că nu sunt cartofi!!! Merg pe picioarele lor , înghesuiți în autobuze, chiar și în cală daca se poate numai să aibă un loc de muncă de unde să trimită niste bani familiei. Merg pentru că nu au nicio calificare, nu ii primește nimeni ca ingineri, o limbă străină nu cunosc , de școală nu s-au îngrijit la timp. Atât pot !!! Sparanghel. Mai pune și PSD in ecuație, că a distrus economia și ecuația e Clara.

  3. Nu puteți voi trimite cât putem noi să furăm ! Pariu ?
    Am pregătit deja un nou pachet de accize și măriri de preturi !

  4. Oribil de putin!!! 5 milioane de oameni daca ar da taxe pentru un salariu din zona minimă in tara ar produce la buget 25 miliarde de euro anual
    Deci România PIERDE minim 20 de miliarde de euro anual PLUS stabilitatea sistemului de pensii
    De ce e asa? Pentru că in România activitatea economică este birocratizată, politizată, se fură, este concurenta neloiala
    Așa că pierdem forță de muncă si bogăție si tineri

  5. calculati sicati vin din crima organizata. Romania este raiul spalarii banilor. Multumim celor care faceti posibile aceste lucruri.

  6. De ce nu se spune și de ce au plecat acești români???? Din cauza patronilor avari care nu se mai satura de avere , din cauza codului muncii a salariului mizerabil, a condițiilor de lucru a nerespectării drepturilor etc etc

    • Nu te tine nimeni pe loc sa nu inveti o meserie, orice meserie, ca se cauta orice fel de meserias, multi nu vor sa se zbata deloc, asteapta de la patron sa primeasca ca li se cuvine.
      Mentalitate comunista, era o reclama: „sa se dea cate una sa ajunga la toata lumea”
      Patronul nu isi face firma sa faci tu bani, te sclavageste ca sa faca el bani.
      Nu depinde de el, depinde de tine!
      Asa ca fa un efort si lasa postarile de sclav si apuca-te sa inveti ceva.
      In ziua de azi, doar puturosii si pr0stii mor de foame!

    • Au plecat din cauza comunismului, tovarășe Lois.

      Comunismul a lăsat Romania in pielea goala, intr-un mare faliment national, Foamete, sărăcie, faliment la nivel economic.

      Romania a avut de recuperat decalaje imense fata de tari precum Germania, Italia sau Franta. S-a descurcat destul de bine, suntem azi undeva la 70% din media UE. Dar suntem inca departe de PIB -ul tarilor dezvoltate. Cum crezi tu ca se pot plati in conditiile astea salarii in Romania ca in Germania sau Franta? Ca aia au PIB/locuitor de 40.000 de euro.!

    • Dacă ar fi adevărat ce spui tu:
      1 ai putea să te faci tu patron avar
      2 ar fi belșug de bani in țară pentru ca la impozitul pe profit se adaugă si contribuții sociale si de sănătate
      Adevarul însă e altul:
      1 dacă încerci să faci ceva la tine în țară cleptocratia iti va da in cap – concurenta neloiala
      2 impozitul pe muncă e gigantic in Ro, doar modificarea părții de bani ce pleacă la salariat si micșorarea celei ce pleacă la buget ar propulsa România spre mijlocul venitului din UE, dar asta ar presupune să nu mai existe clica de trântori „speciali”

  7. banii din datul cu springul si prostitutie.

  8. Parca era dezvoltarea, knowhowul, aquisul, etc. Parca statul era cel mai prost administrator si privatizarile dorite de UE vor eficientiza. Samd

    Noroc ca cititorii g4 au memoria unui peste de acvariu.

  9. Au trimis pe dracu, doar inflatie au trimis, hartii fara acoperire. In tot acest timp statul se imprumuta la greu pentru a tine in echilibru un sistem de asigurari sociale falimentar. Mai incet cu diaspora asta, ei lucreaza pentru bunastarea altora, nu a Romaniei.

  10. 5 miliarde nu este f mult. Intr-adevar daca ar lucra in tara, romanii ar produce mai multa plus valoare si taxele aferente muncii ar strange la bugetul de stat mult mai multi bani. La 4 -5 milioane de romani plecati peste granite, daca se colecteaza in medie 1000lei de taxe, ar insemna intre 48 si 60 de miliarde de lei, km 10-12 miliarde de euro.
    Dar in Romania, cei de la putere nu au o viziune de tara. Ei se ocupa cu crima organizata, cu sifonatul taxelor platite de cetateni, cu legi cu dedicatie, masacrarea justitiei, etc. etc. Nu exista un mediu de afaceri predictibil, stabil. Este foarte putina industrie si cercetare asa cum se fac in Vest. Despre mediul sanitar, ce sa mai vorbim?! E distrus din temelii. Birocratie cat incape, administratia e greoaie si corupta.
    In Universitati se fac prea putine parteneriate de cercetare. Domeniile tehnice sunt depasite. Studentii cu potential se orienteaza spre alte tari din Vest….
    Si sa nu vorbim tot timpul de sparanghelisti si capsunari. Da, sunt multi romani care fac munca de jos, in Vest, dar cel putin muncesc, deci bravo lor! Sunt si foarte multi care sunt destul de sus: medici multi, asistenti medicali, ingineri, IT-isti, economisti, samd. Pentru acestia Romania nu este nicidecum atractiva. Nu numai ca au plecat, dar multi dintre acesti oameni nu se mai intorc… decat poate in vacanta. Asta e o adevarata pierdere si nu-i aud pe astia de la USL sa le pese… ei baga tot timpul false probleme la televizor si isi vad de furat in continuare.

  11. Exact d-le, nu cum spunea unu mai sus (nu dau nume ca poate fi în viața) ca au plecat doar prostii fără școală. Din contra au plecat mulți cu studiile superioare făcute la zi învățat pe brânci cu eforturi enorme din partea părinților dar nu au găsit locuri de munca din cauza politicienilor care au angajat clientela cu diplome făcute in ” fabrici și uzine” . Unii au plecat și nu se mai întorc și nu trimit nici lovele acolo se stabilesc ptr ca au găsit mediile propice . Sunt curios țara asta cât se mai poate imprumuta????? .