G4Media.ro

Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la ”limba moldovenească”

Foto: Marian Chiriac

Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la ”limba moldovenească”

Reprezentanți ai 20 de organizații civice, reunite în cadrul Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) au înaintat liderilor ucraineni, inclusiv președintelui Volodimir Zelenski, un memoriu în care se solicită renunțarea la folosirea sintagmei de ”limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina.

Solicitarea are în vedere renunțarea la educația în limba ”moldovenească” și revenirea la predarea în limba română în instituțiile de învățământ școlar din regiunea Odesa (sudul Basarabiei istorice).

Organizațiile românilor din Ucraina nu sunt la prima inițiativă în acest sens, același lucru fiind solicitat și de către autorități ale statului român.

Până acum, oficialii de la Kiev nu au luat în calcul aceste solicitări folosindu-se de argumentul că în Constituția Republicii Moldova este prevăzut faptul că limba oficială a statului este cea moldovenească. În plus, Ucraina aprecia că orice persoană are dreptul la auto-identificare și că, pe baza datelor ultimului recensământ al populației, din 2001, circa 123 de mii de persoane au declarat că sunt etnici moldoveni.

Numai că, din martie anul acesta, în Republica Moldova a fost adoptată Legea cu privire la utilizarea sintagmei ”limba română” în documentele oficiale, ceea ce a dus inclusiv la renunțarea folosirii în Constituție a glotonimului de ”limbă moldovenească”.

Conform unei investigații realizate de către Sinopsis, în regiunea Odesa din Ucraina sunt circa 5.000 de elevi care continuă să învețe în limba moldovenească, în cadrul a 14 școli.

Conform legislației ucrainene, minoritățile etnice pot învăța în limba maternă (în cazul de față în limba moldovenească) doar la grădiniță și în ciclul primar (clasele 1-4), ulterior ceea mai mare parte a materiilor, în procente de până la 80 la sută, trebuind să fie studiate în limba de stat, ucraineană.

Trebuie spus că situația este total diferită în Bucovina de nord și Transcarpatia, unde trăiește o comunitate numeroasă de etnici români. Aici circa 18 mii de elevi au o altă programă și alte manuale decât cei din regiunea Odesa, ei studiind în limba română.

Un studiu recent realizat de către Institutul de Studii Politice și Capital Social (ISPCS), cu sediul la Cernăuți, arată că circa 64 % dintre membrii comunității românești din Ucraina susțin că accesul lor la învățământ în limba maternă este cea mai mare problemă din ultimii 30 de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...