G4Media.ro

Ministrul moldovean de Externe, reacție la adresa Rusiei: Limba pe care o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul moldovean de Externe, reacție la adresa Rusiei: Limba pe care o vorbim ne aparţine și nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri

În Republica Moldova se vorbeşte limba română şi absolut nicio ţară nu are dreptul moral, legal şi politic de a comenta acest lucru, a declarat vineri ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, într-o reacţie la criticile Moscovei privind votul în prima lectură al parlamentului de la Chişinău vizând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile din Republica Moldova, transmite Agerpres.

„Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferinţă Nicu Popescu, vicepremier în guvernul de la Chişinău, referindu-se la comentariile făcute anterior de Ministerul rus de Externe.

„Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.

Reacția sa vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comentariu anterior că ar fi vorba de „mâna americanilor”. „Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.

Totodată, Nicu Popescu a anunţat că Republica Moldova va creşte rata de aliniere la sancţiunile Uniunii Europe împotriva Rusiei. El a afirmat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. prin presiunea facuta dă clica clepto kremlinala asupra limbii romane….rusiastanu isi arata fara jena intentiile fasciste…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…mai urmeaza sa inventeze limba olteneasca, ardeleneasca, banateana… daca ar putea prosti toata planeta ca albu e negru si noaptea e zi …hehehe ce bucurie ar fi pă betivi…