G4Media.ro

România trece, în această noapte, la ora de vară/ Parlamentul European a…

Sursa foto: Pexels

România trece, în această noapte, la ora de vară/ Parlamentul European a decis să renunțe la sistemul ajustării orelor începând cu 2021

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, astfel că 29 martie va fi cea mai scurtă zi din acest an. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, a transmis CFR Călători, transmite News.ro.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 29 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.

Pentru 2020, ora de vară va fi în vigoare până în 25 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă.

CFR Călători a anunţat că trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, iar circulaţia se va desfăşura conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile vor circula după ora de iarnă până în noaptea de 28/29 martie, la ora 3:00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulaţie după ora 3:00, care devine ora 4:00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021.

Statele care vor decide să păstreze ora de vară vor face ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Mai este necesara prostia asta? doar majoritatea lucram de acasa acum! si in nici un caz nu mai lucram in fabrici si uzine!

    • În fabrici si uzine se folosește preponderent iluminatul electric. Unele lucrează la flux continuu, adică 3 schimburi a cate 8 ore. Nu văd unde este economia de energie, ținând cont ca fabricile și uzinele sunt mari consumatoare de energie electrică.
      Și în alte instituții funcționează tot același principiu, iluminatul artificial.
      Marile spatii comerciale si depozitele, la fel.
      Atunci chiar te intrebi ce rost mai are stresul schimbarii orei.
      Unde pui că dureaza ceva timp până ce organimul se adaptează la noua oră .

  2. Este o tâmpenie! Nu ar fi trebuit să se adopte niciodaă ora diferențiată și nu înțeleg de ce se amână renunțarea la ea.

  3. E bine că se renunță (utilitatea în ziua de astăzi este minimă), dar eu unul sper să nu rămânem la ora de iarnă. Nu vreau să am vara lumină la 4 dimineața și să se întunece la 20.

  4. Un stres in plus asupra organismului schimbatul orelor, care si asa are de luptat cu altele!!