G4Media.ro

România marchează miercuri Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989

sursa foto: Facebook/ Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

România marchează miercuri Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989

Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată anual la data de 9 martie.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri. Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă, aparţinând senatorului liberal Puiu Haşotti, privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la 2 decembrie 2011, Legea pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost publicată în Monitorul Oficial nr.864/2011 din 8 decembrie 2011, conform www.cdep.ro.

În Articolul 1 din Legea pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” se menţionează: „Se declară ziua de 9 martie <>, care în calendarul creştin-ortodox este <>”. În Articolul 2 al legii se menţionează că parlamentul, preşedintele României, guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei prevăzute la Art. 1 şi, totodată, că fondurile necesare alocate pentru comemorarea diverselor evenimente ale deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989 pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit www.cameradeputatilor.ro.

În 2017, într-un comunicat al Patriarhiei Române, transmis, la 7 martie, cu prilejul zilei de 9 martie – Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, se menţiona: „Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. D-zeu sa-i odihneasca pe luptatori, Sfintii Inchisorilor…adevarate exemple de urmat, care sunt ponegrite de promotorii cancel culture si alti minoritari.

  2. „Jurnalul fericirii” ar trebui sa fie lectura obligatorie in scolile din Romania. Poate chiar si in alte state europene.

    • Si o vizita intr-o inchisoare muzeu, gen Sighet.

      Fara cunoastere a istoriei si fara simt critic, orice popor liber se poate transforma in timp intr-o monstruozitate cum e azi lagarul rusesc: sa nu ne facem iluzii, comunismul s-a infaptuit peste tot cu ajutor local, la fel cum s-a facut si holocaustul.

    • Avem lectură obligatorie holocaustul 🤭

  3. Sa nu îi uitam! Este greu pentru noi cei de acum chiar numai sa citim despre lupta și sacrificiile lor. Pare că nu vrem să înțelegem sau nu avem timp sa ne gândim la ei. Extreminati cu miile în închisori cumplite, bătuți, umiliți, lăsați să moară de foame fara asistenta medicala, hărțuiți prin munți, ascunși, flamanzi, urmăriți mereu chiar și după ce au fost lăsați în așa zis libertate excluși din societate, disprețuiți… Pentru că au luptat pentru libertatea poporului român. Respect și aducere aminte!

  4. Aia de i-au bagat in inchisori inca conduc Romania

  5. Nici un preot ortodox nu a fost la eveniment. Doar un preot catolic care a spus niste rugaciuni pe limba lui.
    Onoarea a fost salvata de membrii Fratiei Ortodoxe care au sunat repede un preot, ce a venit dupa ce oficialitatile au plecat si a savarsit slujba de pomenire a erolilor sfinti.