G4Media.ro

România, într-un nou moment critic. Ce se mai poate face?

România, într-un nou moment critic. Ce se mai poate face?

De azi trebuie găsite soluții. Acum știm exact diagnosticul: Dragnea și Tăriceanu își dau legi pentru ei, distrug instituții întregi din interese foarte personale și pun în pericol parteneriatele strategice ale României, relația cu UE și Statele Unite. Pragmatic vorbind, nu folosește nimănui să ne întrebăm retoric cum s-a ajuns aici, cine e de vină sau sau să ne exprimăm indignarea. Singura întrebare care contează acum este cum poate fi evitată, dacă mai poate fi, orbanizarea României, transformarea țării în poligonul de încercare al infractorilor mari și mici.

Modificările la Codul Penal și Codul de Procedură penală propuse ieri de PSD în comisia Iordache sunt mult mai devastatoare pentru stat decât OUG 13. La ele se adaugă noile legi ale siguranţei, atacul la pensiile private, atacul la toate instituţiile care au mai rămas independente. Liviu Dragnea a ordonat atacul final asupra justiţiei şi PSD îl execută. Câteva posibile soluții:

  • Cea mai eficientă pârghie rămâne în continuare presiunea externă. Unul din mecanismele pe care Comisia Europeană se gândește să-l pună în mișcare pentru a sancționa statele care derapează de la statul de drept este legarea fondurilor europene de respectarea valorilor UE, între care și independența justiției. Comisia va face cunoscut pe data de 2 mai acest mecanism, dacă va exista susținere pentru idee. La cum arată însă regiunea, nu doar România, Comisia nu-și mai permite să lase nesancționate atacurile brutale – cum se întâmpla și în România – la esența democrației.
  • România este țară  membră UE, NATO și avem un parteneriat strategic cu Statele Unite. Ar fi complet ridicol pentru lumea occidentală, pentru aceste mari puteri, ca România să se prăbușească sub privirile lor indiferente. Pe fondul actualei confruntări dintre Occident și Rusia, eșuarea modelului democratic în România și nu numai ar reprezenta o înfrângere simbolică greu de gestionat pe termen lung.
  • Președintele Klaus Iohannis dispune de o putere reală, nu doar formală. Cea mai puternică armă este cuvântul, pe care însă o folosește extrem de rar și uneori neconvingător. Este momentul să iasă public și să expună pericolul la care o putere abuzivă expune o țară întreagă. Să nu uităm că poate utiliza tribuna Parlamentului pentru a transmite mesaje sau chiar să prezideze ședințe de guvern dacă dorește să dea greutate mesajului său. Are cel puțin această datorie în calitate de șef de stat.
  • Tot președintele Iohannis, să nu uităm, dispune de un glonț de argint: referendumul. Trebuie să cumpănească dacă nu cumva a venit momentul să-l tragă. Dacă o va face după ce războiul va fi fost pierdut, va fi în zadar. Până una, alta, PSD nu ezită să recurgă la mitinguri pentru susținerea familiei tradiționale, să amenințe cu modificarea legilor siguranței, să facă totul pentru a schimba din temelii arhitectura statului. La un asalt atât de mare, răspunsul ar trebui să fie pe măsură.
  • Unele asociații de magistrați au sugerat continuu președintelui să mai facă un pas în ce privește legile justiției, și anume să sesizeze Comisia de la Veneția. Același lucru este valabil și pentru modificările propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Orice demers pentru a alerta organismele europene este mai mult decât nimic, chiar dacă acestea nu pot transmite decât recomandări, așa cum s-a întâmplat cu raportul GRECO, dar aceste poziționări instituționale sunt esențiale pentru a atrage atenția asupra României în plan internațional.
  • Opoziția trebuie să se trezească rapid din somn. Au la îndemână o paletă largă de instrumente prin care pot atrage atenția asupra pericolului: de la moțiune de cenzură, conferințe de presă în care să explice neobosit efectele devastatoare ale modificărilor propuse la Codul Penal, până la acțiuni politice reale de opoziție, cu mitinguri și proteste în stradă. Este complet absurd ca ideea în sine a unui mare miting să fie parazitată chiar de putere în aceste momente dificile, în loc să vorbească opoziția despre mobilizarea oamenilor în stradă.
  • Asociațiile de magistrați, corpul judecătorilor și procurorilor, au probat deja că sunt o voce puternică și ea contează în dinamica dezbaterilor parlamentare. Este nevoie din nou de implicarea lor în dezbaterea publică.

  • În fine, strada. Să ne amintim că ordonanța 13 a fost oprită în iarna anului trecut grație unei mobilizări fără precendent după 89. Este adevărat că acum lipsește sentimentul urgenței, nimic nu pare iminent, dar este o falsă percepție. Aceste modificări propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală trebuie anihilate din fașă. Altfel, vor fi votate în Parlament exact ca legile justiției, vor trece și de Curtea Constituțională și vor ajunge implacabil la promulgare, situație în care președintelui nu-i vor rămâne prea multe de făcut.
  • Trebuie amintit de fiecare dată faptul că, dacă modificările trec de Parlament și intră în vigoare fie și un minut, răul nu mai poate fi reparat! În penal, acționează principiul legii mai favorabile. Vor scăpa toți marii corupți de dosare, chiar dacă următorul Parlament corectează legislația distrusă acum de PSD.
  • Pe data de 12 mai este anunțat un protest organizat de Corupția Ucide, Rezistența și Inițiativa România. Acesta ar trebui să fie doar începutul unor mișcări contestatare puternice. Sigur că a intervenit oboseala după atâtea ieșiri în stradă tratate cu sfidare și dispreț de putere, dar observați că ceilalți nu obosesc niciodată.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Sa ne facem datoria si sa facem ce putem la nivelul nostru, sa iesim in strada impotriva dictaturii. Daca iesim multi dam munitie SUA si UE sa puna presiune maxima ca aceste legi sa nu treaca. In extremis am putea ocupa guvernul si Parlamentul pasnic, astfel incat sa nu se mai intruneasca.

  2. Ne vedem pe 12 mai, aia 20000-30000, cati mai suntem constienti in tara intrata in coma.

    • Demontare punctuală:
      -1. UE are atâtea alte „ocupații” mai importante, încât RO este a 16 -a
      -2. Că eșuăm noi lamentabil, este evident! Oare mai sunt orientați ochi spre noi? Sunt probleme mult mai importante in aste vremuri!
      -3. Președintele nu că deține o putere reală, ESTE total noncombat, pt că știe el de ce! Doar el și „cine trebuie” înțelege! Po-pulime, NU!
      +4, Referendum e pe masă de 2 ani!!! Serios?
      Mai avem UNUL in vigoare de…5-6 ani?
      Ce povestim de „voința poporului”!? In RO!?
      -5. Comisia de la Veneția Ha..Ha..!
      De când se plânge preș că va veni prea târziu răspuns, va garantez că în contextul nostru de țară, ar fi apărut în timp real!!
      Da’, nu-l depunem!
      De ce?
      Chiar dacă vine in 20-20?
      -6. Corpul de magistrați și procurori?
      Vedeți ultimele decizii ale ORGANULUI SUPREM IN DESLUSIREA CONSTITUȚIEI RO!!
      Vedeți care sunt acțiunile în ultimele 3-4 luni ale răbufnirii civice a magistraților!?
      I-au ciuruit! I-AU pus cu botul pe labe!!!
      MUCLES TOTAL!
      -7. IN FINAL, STRADA!?
      Ne-a mai „hăituit”cineva în ultimele 3-4 Luni să ieșim în stradă??
      NU!
      Dacă nu e cineva să te împingă din spate să „acționezi”, … ȚEAPĂ! NU MAI ESTE ACȚIUNE „CIVICĂ”!!!
      Surprize surprize, acționăm doar împinși de la spate!!
      #vavedem, #rezist, #nucoruptilor, #farapenali, #coruptiaucide, etc și alții…!
      Mucles de 3-4 luni!
      ORGANIZĂM PE … 11 mai! Serios??
      Mai e o lună până atunci!!!
      Se întâmplă lucruri!!
      Vedeți decizii ale înaltelor „PORȚI”…scuze, curți, cu c mic! Care ar trebui să vegheze asupra corectitudinii aplicării legislației naționale!!
      In concluzie, domnilor #g4, articolul este total lipsit de logica și argumentația cu care ați penetrat!
      Mulțumesc.

  3. Excelent articol….dar,…oare cati il vor citi sau, mai rau, cati il vor ……intelege?!

  4. Toţi cei care vor în Europa şi cred în civilizaţie trebuie să facă tot ce este posibil pentru a nu regresa, pentru a nu aluneca într-un hău de promiscuitate şi sărăcie.

  5. Putem sa alegem un pesedist functionar public de rang inalt si sa-ì aratam ca stim cat de corupt este si ca prin indiferenta lui afecteaza starea de bine a unei tari intregi!
    Tot dam in politicieni… dar directorii si presedintii instituriilor publice gen RAR, ANPC,Curtea de conturi, manageri de spitale, primari nu sint tot ai lor?

  6. Dacă nația asta nu se trezește ajungem cu toții în perioada de tristă amintire a gulagului romanesc.
    În ceea ce privește opoziția politică extrem de slabe speranțe. Opoziția, serviciile si justiția sunt de opereta.
    Baza este numai în noi și în sprijinul UE + USA.

  7. Acest apel la gasirea solutiei este binecunoscut de multa vreme, dar cei ce trebuie sa participe la
    gasirea ei sunt angrenati in discursuri sterile ,in lupte de suprematie in conducerea opozitiei,in delimitari de tip stanga-dreapta,in intarzieri de prezentare a unui program coherent de vernare,
    in neangrenarea voluntariatului, capabil sa intareasca numeric opozitia,in lipsa de perseverenta in obtinerea aprobarilor de functionare a noilor partide,in lipsa de preocupare de a face cunoscute programele partidelor (unele sunt in elaborare), in scopul demontarii suprematiei programului guvernarii(gaunos si nerealist),prin prezentarea unor solutii alternative viabile.
    Solutiile bazate pe ajutor extern si puterea Presedintelui pot fi considerate ca un ajutor de moment pentru a castiga timp (cat mai este posibil) pentru organizarea noii opozitii constienta(in ultimul moment) ca Romania nu trebuie sa se reantoarca la „“Socialismul multilateral dezvoltat““

    Esentiala este angrenarea mai activa si ridicarea nivelului politic al societatii civile din toate straturile societatii si cu precadere a tineretului care preocupat numai de ziua de maine ( neangajat si nepregatit politic) isi neglijeaza viitorul.

    Sa se incerce in special pin mass-media sa se faca cunoscute drepturile garantate sa se ridice nivelul politic al societatii civile pentru a da protestului un continut ce va trebiuii respectat si nu luat in deradere de „“marii comentatori““ (a3,rtv….).
    Voluntariatul in special al intelectualilor este un alt pas foarte important in ridicarea intelegerii evenimentelor politice actuale.
    Cunoasterea Constitutiei ,in marea masa a populatiei, ar trebui sa fie de un mare ajutor in alinierea politica ,in intlegerea drepturilor , obligatiilor si a respectarii lor .
    Oare cati compatrioti au fost preocupati de cunoasterea ei ???
    Oare cati deputati ai parlamentului citesc si inteleg constitutia, cu adevarat ???

    Constitutia prin Articolul 1 Al. 3 stabileste,
     România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român (şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989 ???) şi sunt garantate.
    Sa se ceara guvernantilor sa respecte dreptul sacru pentru care au lupatat generatii de romani
    sa se blocheze incercarile mafiote de demontare a legilor garantate de constitutie.

  8. Cand activitatea de legiferare are ca obiectiv interese private, statul sufera iar existenta acestuia este in pericol.
    Cu alte cuvinte de regaseste ce este mai sus in Contractul Social al lui Jean-Jacques Rousseau.
    Aceasta trebuie predata la scoala incepand din clasa a V-a.
    Daca Legislativul legifereaza interese private atunci acest organism este “descarcat” de mandatul popular (si asa discutabil a cand in vedere prezenta la vot), iar legitimitatea se pierde in mid natural. In acest caz poporul trebuie sa decida cāci de pare cā mandatul dat la alegeri este incalcat (tot din Contractul Social).

    • Exact ! Ar trebui sa existe un mecanism prin care populatia sa poata cere alegeri anticipate si decizia sa vina ulterior dintr-un referendum !

  9. Spunea cineva mai sus ca toti care-si doresc civilizatie in Romania „Sa faca tot ce este posibil! ”
    Ce este posibil cu acesti „oameni”?
    Noi astia care nu vrem sa traim in hotie, sclavie si saracie ne purtam civilizat, cu manusi, vorbiim frumos, protestam linistiti, facem pancarde, tricouri, donam la ziare si alte ong-uri si acesti „oameni” isi continua actiunile de grup infractional organizat psd-alde-ccr-inspectia judiciara etc. Pe ei nu ii doare si nu ii intereseaza ce spunem noi si oricine altcineva, decat ce si-au propus ei.

    Sincer eu m-am saturat de proteste civilizate, cand ai de a face cu hotii apoi trebuie sa te comporti ca ei ca sa inteleaga ce vrei, pentru ca altfel iti rad in fata, te mint in fata ca au inteles si isi continua treaba. Si aici ma refer la faptul ca lucrurile trebuie sa ia o turnura mult mai urata pentru ei, TREBUIE SA LE FIE FRICA la propriu pentru ei si familiile lor altfel nu o sa reusesti nimic cu astfel de oameni. Stiu ca asta inseamna o intoarcere in timp si nu e demn de niste oamnie civilizati, dar nu vad cum altfel poti sa-i convingi. Suntem in situatia asta de atata vreme si indiferent ce facem ei continua si continua si continua.
    Ori necivilizat ori emigram toti !

    Sincer am obosit sa mai si sper, deja sunt la capatul rabdarii!

  10. Eu zic ca o parte a solutiei se afla la partenerii externi ai Romaniei : in USA – exista o puternica comunitate romaneasca acolo cu legaturi stranse cu partidele politice si cu Administratia Trump. Un mesaj direct si dur adresat de Administratia SUA, l-ar demobiliza pe infractor. Nu cred ca cineva de la Washington isi doreste ca investitiile americane din Romania sa dispara peste noapte;
    in UE – mesajele diplomatice trimise pana acum de la Bruxelles, trebuie sa se transforme in masuri imediate care puse in aplicare ar avea un efect devastator (blocarea fondurilor UE, blocarea Peresedintiei Romaniei pentru anul urmator, blocarea unor conturi/active apartinand membrilor PSD – ALDE si nu numai, direct implicati in distrugerea statului de drept in Romania, blocari tehnice prin MCV si alte mecanisme similare). Din nou si aici comunitaile romanilor ar avea un rol activ.
    Cealalta parte se afla in Romanie:- Presedintele Romaniei ca reprezentant al statului are rolul de a apara cetatenii romani de atacul unor infractori. Este de competenta CSAT sa intervina. Razboiul asupra statului de drept este in plina desfasurare. Nu cred ca Johannis isi doreste sa fie reprezentantul unui stat mafiot.
    -noi, romanii din tara si strainatate avem datoria morala de a ne mobiliza, mergand din casa in casa si discutand cu semenii nostri. Nimic nu se rezolva daca stam in fata calculatorui sau a televizorului. Au fost prea multe generatii de sacrificiu in cei 100 de ani. Ajunge!

  11. La articolele pe care le-am citit pana in acest moment, legislația devine genocid curat, in toată puterea cuvântului. Eu coroborez cele citite pe tema, cu altele citite. Ex. Cazurile de viol pe rol, cazurile de furt la nivel mic, situația la nivelul primăriilor, finanțarea cu mari discrepanțe pe zone la nivel de țară, achiziționarea radiourilor si media de către blocul de est. Achiziționarea afacerilor (cam impropriu spus, dar sper sa fiu înțeleasă) de către China sau Rusia prin interpuși. Ex. Unul din spatiile de depozitare mari din București a fost vândut de americani Chinei. Sunt mulți investitori europeni sau americani care-și vând acțiunile sau închid afacerile în detrimentul românilor și dau frâu liber oligarhilor de est. Ex. Societe Generale (urmam noi), Millenium Bank, afacerea de la Sanicolaul Mare, .. Prea multe să-mi amintesc pe moment. Ce mă intrigă este faptul că sunt afaceri de mulți ani, și unele motivații (doar citite prin presă) sunt puerile. Să nu omitem declarațiile Dodon-Bielarus. Ce se petrece, totuși? Suntem lăsați din mână? P. S. Scuze pentru scriitură, nu se pretinde a fi profi, dar ideea transmisă mă pune pe gânduri. Nici o afacere de mare nivel nu-i alba ca zăpadă, dar sa ajungi la senzația „hoțul are banul” e neplăcut.

  12. Nu ati vrut anticipate, acum e prea tarziu!