G4Media.ro

România este țara în care cash-ul bate cardul. Aproape jumătate dintre români…

România este țara în care cash-ul bate cardul. Aproape jumătate dintre români nu au cont la bancă / În acest ”club select” se regăsesc țări ca Egipt, Kazahstan, Bulgaria și Ucraina

Deși, în majoritatea țărilor, plata pe cale digitală este tot mai răspândită, ca de altfel și ‘portofelele’ de pe telefonul mobil, numerarul rămâne cea mai răspândită formă de plată mai ales în România, unde 78% din tranzacții se fac încă în numerar.

România se află în fruntea unei liste cu zece țări de pe glob, considerate ca fiind dependente de numerar, după cum arată un studiu elaborat de Merchant Machine, o organizație cu sediul în Regatul Unit, care a examinat metodele de plată din fiecare țară începând din anul 2019 și până la începutul anului 2020, urmărind plata în numerar și răspândirea bancomatelor.

În cadrul acestui studiu pe tema supremației banilor în numerar, studiul celor de la Merchant Machine prevede totodată că, în Regatul Unit, unde numerarul e în declin, acesta ar putea dispărea cu totul până în anul 2026.

Dar asta nu se va întâmpla la fel de rapid în alte țări, unde procentajul tranzacțiilor cu bani-gheață este superior celorlalte forme de plată.

Aflată în fruntea listei cu țările care utilizează în principal numerarul, România este o țară în care 42% din cetățeni nu sunt înscriși la vreo bancă, care dispune de aproximativ 65 de bancomate la 100.000 de locuitori, iar banii în numerar rămân preponderenți.

Egiptul, Kazahstanul, Bulgaria și Ucraina se numără și ele printre primele cinci țări de pe listă, având în vedere că numerarul acoperă între 55% și 63% din tranzacții.

În Ucraina, există 96 de bancomate la 100.000 de locuitori, în vreme ce, în Bulgaria, se înregistrează 94 de bancomate la 100.000 de locuitori. Numai statul Peru are un procentaj mai mare de bancomate, numărul lor fiind de 127 la 100.000 de locuitori.

Prin contrast, în Norvegia, numai 3% din plăți se efectuează în numerar, există 31 de bancomate la 100.000 de adulți, iar procentul persoanelor cu conturi bancare este de 100%, după cum reiese din studiul celor de la Merchant Machine.

“Declinul plăților în numerar la nivel mondial înseamnă o dezvoltare a tehnologiilor de plată și o schimbare de atitudine atât pentru consumatori, cât și pentru firmele de afaceri“, a arătat Ian Wright, fondatorul Merchant Machine, într-o declarație de presă difuzată miercuri. “Totuși, studiul demonstrează că nu toate țările sunt gata să intre total în comunitatea fără numerar“.

Printre țările aflate în așa-zisul Top 10 se numără Marocul, Filipinele, Peru, Ungaria și Vietnamul. Dintre aceste țări, Marocul deține cel mai mare procentaj de persoane care nu sunt înscrise la vreo bancă, respectiv, 71%, asta însemnând că 25,8 milioane de oameni nu dețin un cont bancar.

În studiul său, Merchant Machine a făcut și un clasament al celor mai populare ‘portofele’ digitale, subliniind o creștere a numărului acestora din cauza pandemiei de COVID-19.

„În 2013, AliPay a depășit PayPal, devenind cea mai importantă platformă de plată mobilă, iar ascensiunea sa nu s-a încetinit, având în vedere că acest ‘portofel’ mobil are acum peste 1 miliard de utilizatori”, subliniază studiul.

Clasamentul primelor cinci țări în acest domeniu plasează în frunte China, unde Alipay deține peste 1,2 miliarde de utilizatori, în vreme ce concurentul său chinez, WeChat Pay, are 1,1 miliarde.

Apple Pay se plasează pe locul al treilea, cu 507 milioane de utilizatori, fiind urmat de PayPal, cu 361 milioane și Samsung Pay, cu 51 milioane. Amazon Pay este înscris cu 50 milioane de utilizatori, iar Google are 39 milioane.

Sursa: Payments Source / Articol de David Heun / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Image by Steve Buissinne from Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Îmi aduc aminte de faza cu ciolacul și teancul de bani. Păi dacă nici ăștia nu au carduri, revolut, PayPal etc ce să mai așteptăm de la opincă…

    • Și ce-i așa rău să ai numerar? Unde ne tot grăbim cu digitalizarea asta? Unii nu simt nevoia de schimbare, chiar daca ea tot va veni la un moment dat

    • @Miki _ „…ce să mai așteptăm de la opincă…”

      Păi, problema este că șpăgile nu se pot plăti cu cardul!

    • Sincer nu m-asi vedea luand 50000 de euro spaga in birou de pe card…

    • Banii de pe card, nu sunt banii tai.
      Sunt ai tai daca vrea banca.
      Dacă ai un milion de dolari pe card și cand vrei sa plătești, apare ca e gol cardul, singura variantă e să dai banca în judecată. Dacă mai ai cu ce. Si s-ar putea ca în vreo 200 de ani, chiar să câștigi.

    • Dacă ai un milion de dolari și îi ții cash, nu înțelegi pe ce lume trăiești. Banii care nu sunt investiți, pot să le spui adio. Banca este doar un seif temporar, pentru anumite sume, pe care le investești. Nimeni nu-și tine ouăle în același coș. Nu poți face tranzacții legale fără bancă, poate doar alea să-ți cumperi o bicicletă.

    • @Miki,
      Una am spus eu, la altceva raspunzi tu. Cred ca nu esti capabil sa intelegi si vorbesti in lozinci. Si bati campii

    • Daca salariile romanilor nu ar fi ruinate de recuperatori care opresc 50 la suta din salariu ,plus poprire pe cont sialte huidumeli, s ar dubla numarul celor care opereaza digital. Oamenii alrg cashul sa aiba ce punepe masa la copii, pe scurt asa, prezentata situatia….dar daca jegurile care ne guverneaza nu schimba un pic legea popririi astfel iincat sa reducaprocentul de indatorare la jumatate ,nimic nu se va schimba in bine. Iar asa cum banci mari sunt iertate de sume fabuloase din cand in cand si oamenii cu datorii mici si salarii mici ar trebui reabilitati. Aici vorbesc de vre o 2 milioane de romani…nu cred ca e o masa derizorie

    • Cum hotii romani sunt cei mai inventivi la tepe date in conturi bancare si cu carduri, de ce romanii cinstiti si muncitori sa isi faca conturi in banca, pentru a ramane fara bani. Asta e o cauza pentru care nu au multi conturi in banca.

  2. Existenta numerarului este strans legata de coruptie, bani negri, mafie, prostitutie, droguri si alte activitati ce nu se doresc a fi controlate.

  3. Pentru cei cărora sfera de intimitate, sau proprietatea le este extrem de importantă, băncile nu oferă absolut nimic. Ele pot oricând bloca transferuri și va pot controla accesul la banii proprii. Sa va fie clar. Daca nu ai acces la ei când vrei tu, nu sunt ai tai.

    Pentru faptul că sunt de-a dreptul obligat să le virez lunar bani in cont și le dau finanțare pentru afacerile lor, ele oferă mult prea puțin în schimb.

    Cash sau cripto. Asta e acuma alternativa. Problema cu cripto este că e nevoie de un nivel mai ridicat de educație pentru accesul la tehnologie. Dar odată obținut, daca ai propriul tău nod și bitcoin cu chelie in sertar, ești propria ta bancă, cu acces suveran la rezultatul muncii tale.

    Fuck the banks.

    • Ai perfecta dreptate. Acum câțiva zeci de ani, banii erau la populație și băncile aveau nevoie de lichidități și ofereau dobânda bună la depozit. Acum dacă îți iei salariu pe card, le mai plătești și comision, ca vezi doamne îți tine socoteala la bani, dar de fapt băncile se folosesc de banii oamenilor. Politică evreiasca ridicata la nivel mondial!

    • Deja în Danemarca odată cu dispariția cashului,pe lângă jdemii de comisioane,băncile oferă dobânda negativă.Adica tu pentru banii tai trebuie să plătești dobânda băncii!De aia multi prefera banii lichizi.Spunea cineva mai sus că banii trebuie investiți cu ajutorul băncilor,fraierul e plin de gogoși.Banii la ciorap tăticu daca vrei sa fii sigur că ești stăpânul lor.

  4. pai banca ma intreaba de unde am bani cand depun numerar si ce fac cu banii cand ii scot , cashul e mai discret.

  5. Ce naiba vb voi de cash și card când unii lucrează pe salarii mizerabile la negru cu banii in mana si dupa cateva zile dupa salariu nu mai au bani și trăiesc asa . La noi se foloseste mult cash , fără bon , fără factură bani nefiscalizati din care statul este marele pierdant. Faceți salariul minim pe economie care este o mizerie la nivel UE și totul să fie pe card , totul să se vândă pe bon sau factură. La noi evaziunea fiscală este foarte mare, mai ales în agricultură nimeni ni stie exact cat se produce .

  6. Daca se suprapune harta coruptiei cu harta celor fara carduri, in mare o sa coincida.
    Ce-i asa greu de inteles?

  7. intentionat se amana digitalizarea sa nu scoatem evaziunea la suprafata , la noi se v a umbla foarte mult cu bani cash la soseta sa nu se plateasca impozite pe bani, mergi in piata sa vad daca poti plati cu cardul , suntem tinuti pe loc intentionat ptr ca cineva are de castigat.

  8. Poate g4media scrieti si de diferentele intre o banca din vest si una din tara. Ma refer la practici, clauze si , mai ales, dobanzi percepute de banca la acordarea unui imprumut! In Romania exista o ura pe buna dreptate impptriva băncilor ! Si multi asociaza treaba asta cu capitalismul !

  9. Normal ar fi sa fie bani virtuali ,criptomonede , să fie absolut totul sub control dar interesele sunt mari și nu se vrea. Sunt oameni în anul 2021 ce își primesc banii in mâna, nu au card la ei totul este pe cash bani nefiscalizati. Trebuie digitalizarea și restructurarea aparatului de stat cat mai urgent. Sa dispară cash ul de pe piata.

  10. Eu nu inteleg de ce atata campanie impotriva cash ului, de ce atata tamtam, in fiecare zi! Pe banci le inteleg, pe stat, il inteleg, dar, nu inteleg populimea simpla..de ce sa aiba altul controlul asupra a ce ai tu?! Ba, cu cash ai o sansa nu mori de foame, cu card nu! Te trezesti cu toti banii popriti ca a visat un functionar de la anaf ca nu ai platit o amenda sau ti au adaugat inca una, din greseala! Nu aveti idee cator oameni nu li s-a intamplat! Daca ai bani in buzunar, nu mori de foame, daca ai card risti sa te uiti la el ca la Sfintele Moaste!
    APROPO..de greci de ce nu se spune nimic, ca am impresia in Grecia, la pensiuni si chiar localuri, ca mai fericiti ar fi daca i-ai injura de ma-sa, decat daca ii intrebi daca au pos!

    • Presupun că are de a face cu lipsa de educație monetară, sau economică în general. Poate corelează și cu lipsa unei gandiri critice, și asta puțin atrenată la școală.

      Dar, îți dau dreptate: Dacă nu dispui de banii tăi aici și acum, în totalitatea lor, nu sunt banii tăi. Custodia o are banca iar oamenii sunt înca fericiți pe chestia asta.

      Go figure…

  11. Luis, pt tine ar trebui sa se faca special olympics :)))))))))))))))))))))))))))))

  12. Romani nu au un cont bancar pt ca mergi la banca sa iti deschizi un cont si de fapt iti faci un abonament ai nu ai bani tre sa platesti lunar administrarea contuluu sau cine atie ce clauze abuzive mai contin contractele

  13. August 2020 ora 11,30, Hornbach, sect.6, la cumparaturi: piese de instalatie sanitara, selecteaza : coturi, mufe, teava, robineti etc… pana de curent!; casele nu functioneaza; revine curentu’ , nu merge cardu’; cash …prea putin…renunt si
    plec, ajung la Dedeman…aleg necesarul de componente(…), merg la casa(ora 13) plata cu cardul …”bancii mele” nu functioneaza; incercam cardul sotiei(alta banca)…nefunctional…
    Rog paza sa-mi pastreze produsele pana rezolv problema …cateva minute, ore…
    Sun un prieten, cunostinte…zero cash!
    Apelez la socru-meu, pensionar (pensie cash)…ce fericire ! Ma deplasez catre el, langa oras…20 km!
    …revin in magazin, achit produsele. E ora 18…
    Am invatat lectia: lunar, alimentez portofelul cu cash !
    Si inca ceva: la instaurarea starii de urgenta: dupa ce am ratat startul, am ajuns in supemarchetul… gol ! Ce imagine apocaliptica! Provizii zero !
    Ma incurajeaza frate-miu: „măi, daca tot o fi sa murim, prefer sa fiu intre primii…
    Asa, poate se va gasi cineva sa ne ingroape !”
    Recunosc, am hotarat sa reinfiintam „camaruta cu de toate” in casa si am achizitionat inca un congelator…
    Criza asta insa, ne-a aratat cat de vulnerabili suntem si cata „solidaritate” au demonstrat anumite state prin deturnarea unor produse medicale… sau cum se bateau unii pe…hartia igienica !
    Nu pandemiile ne vor distruge, ci ne vom devora unii pe altii…
    Atunci cand simti ca nu mai ai aer pt ca nu mai merge netu’ , am imbulinat-o rau de tot …
    Parca tot mai fericita e bunica. Ea a inchis si televizoru’ ; nici Trinitas-su’ nu o mai linisteste .
    Priveste pe fereastra, inca inghetata, si se-ntreaba daca nepoata poate pleca catre ea, din orasul…carantinat .

  14. Cum sa ai încredere in banci si in clasa politică când toți sunt corupți pana în măduva corporatistă……

  15. E bine că suntem și noi în top la o chestie – la folosirea cash-ului. E foarte comod să dai cu cardul și cu telefonul în stânga și-n dreapta, dar pentru pacea mea sufletească, prefer să fiu eu totuși stăpânul banilor mei și să nu știe nimeni câte pâini am cumpărat și de unde. Se face mare tam-tam de privacy, de GDPR, de corporațiile rele care ne urmăresc și ne vând datele, dar când vine vorba de o chestie elementară ca felul în care dispunem de veniturile noastre toți se grăbesc să-și pună viața în vitrină. Nu, mulțumesc.

  16. Cum hotii romani sunt cei mai inventivi la tepe date in conturi bancare si cu carduri, de ce romanii cinstiti si muncitori sa isi faca conturi in banca, pentru a ramane fara bani. Asta e o cauza pentru care nu au multi conturi in banca.

  17. O sa fac tot posibilul sa nu ajung la banca. Care este MAFIA LEGALA. Omul de rand pierde puterea. Interesant este că tot „noi” o dăm de buna voie!