G4Media.ro

România donează Tunisiei aproape 200 de mii de doze de vaccin. Premierul…

Sursa foto: CNCAV

România donează Tunisiei aproape 200 de mii de doze de vaccin. Premierul tunisian a fost demis duminică, iar președintele a preluat puterea, suspendând activitatea parlamentului

Pe masa ședinței de Guvern de miercuri se află o hotărâre prin care se propune acordarea unui ajutor umanitar pentru Tunisia, constând în 187.200 de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca. ”În vederea acordării ajutorului umanitar urmează a se încheia un Acord Tripartit între România, Tunisia, prin instituţiile sau autorităţile cu atribuţii în domeniul sănătăţii și AstraZeneca și un Acord Bilateral între România și Tunisia, în scopul respectării Acordului de Cumpărare în Avans, încheiat de către Comisia Europeană, în numele și pentru statele membre și producătorul de vaccin”, scrie în proiectul de hotărâre.

Dozele de vaccin urmează să fie transportate în cutii frigorifice, împreună cu elementele de răcire și dispozitive de monitorizare a temperaturii, puse la dispoziție de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” din București, care asigură respectarea lanțului frigorific până la destinație la temperaturi de 2 – 8 grade Celsius și care vor fi oferite tot cu titlu gratuit, se mai specifică în proiect.

”Produsul nu necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”

Motivul pentru care s-a ales donarea vaccinului produs de AstraZeneca este explicat de Guvern prin faptul că pentru acesta ”nu se necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”. ”Având în vedere faptul că România beneficiază de livrări săptămânale de vaccinuri împotriva COVID-19, în baza contractelor încheiate de Ministerul Sănătății și Comisia Europeană de la cei 4 producători care au obținut deja autorizație de punere pe piață, respectiv Pfizer / Biontech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, în vederea protejării populației din Tunisia, Ministerul Sănătății din România poate pune la dispoziția instituțiilor abilitate din această țară doze de vaccin împotriva COVID-19 din cele produse și livrate de către compania AstraZeneca, întrucât este produsul care nu necesită condiții deosebite de depozitare, transport și manipulare”, se arată în proiect.

Tunisia, în pragul războiului civil

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat duminică seară că îngheaţă activităţile parlamentului şi îl demite din funcţie pe şeful guvernului, Hichem Mechichi, după o zi de manifestaţii împotriva conducătorilor tunisieni, notează AFP, citată de Agerpres.

Anunţul a fost urmarea manifestaţiilor care au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei pentru a limita deplasările în contextul pandemiei de COVID-19. Protestatarii au cerut în special „dizolvarea parlamentului”.

Kais Saied şi-a făcut cunoscute deciziile după o reuniune de urgenţă la palatul prezidenţial, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi o profundă criză politică care îl opune pe şeful statului principalului partid parlamentar, Ennahdha. „Constituţia nu permite dizolvarea parlamentului, dar permite îngheţarea activităţilor sale”, a declarat el, bazându-se pe articolul 80 care permite acest tip de măsură în caz de „pericol iminent”.

Kais Saied a informat că preia puterea executivă, cu „ajutorul guvernului”, care va fi condus de un nou şef numit de preşedintele ţării. În plus, el a anunţat că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor.

Mai multe mii de tunisieni au manifestat duminică împotriva conducătorilor lor, în special contra formaţiunii islamiste Ennahdha.

Sursa foto: CNCAV

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cine va plati organizarea proasta a cumpararii si distribuirii vaccinurilor? Sa nu uitam ca atunci cand a inceput, o gramada de oameni au renuntat la vaccin pentru ca nu au putut sa se programeze. Erau vaccinuri la sate si nu erau la orase unde se statea la coada.
    De cand suntem atat de bogati sa donam vaccinuri? De ce expira? Cine le-a comandat in prostie?

    • manca-mi-ai curu’, postacule

    • Am inteles, Alex si gigiflex se anuleaza reciproc. ok 🙂

    • 1. Probabil se donează prin programul COVAX, conform obligațiilor pe care UE și le-a asumat de a exporta câteva procente din totalul comenzilor către țările care nu au vaccinuri.

      2. Nu a comandat nimeni în prostie. Atunci când s-au făcut comenzile, cererea în România era foarte mare.

      3. Mai bine să ai și să nu-ți trebuiască, decât invers. Tu nu vezi că la nivel mondial cererea e mai mare decât oferta, la o adică vrei să te milogești de ăia care au?

    • „De ce expira?” Serios? Tu gandesti inainte sa scrii? Chiar, de ce expira? De ce nu rezista inclsuiv la un razboi nuclear care distruge toata viata pe Terra? Cand vin extraterestri si se vor intreba ce a fost aici, vor gasi vaccinuri AZ care nu expira niciodata si supravietuiesc inclusiv radiatiei.

      Te rog sa nu te inmultesti.

      Cat despre restul intrebarilor, hai sa vedem…
      1. ce organizare proasta a cumpararii si distribuirii frate? Tu ai urmarit stirile? UE si SUA au rezervat in avans vaccinuri pentru ca nu aveau cum sa faca fata producatorii intr-un timp atat de scurt la comenzi si se mergea pe primul venit, primul servit, tarile sarace fiind victimele colaterale. Sunt o GROAZA de articole pe tema asta… Gheorghita a facut ce trebuia. Ah, ca exista imbecili care au impresia ca exista cipuri si alte prostii in vaccinuri sau ca vor cauza infertilitate, apoi conving alti oameni slabi de inger sa nu se vaccineze, aia e partea a doua

      2. Nu a renuntat nimeni la vaccin ca nu se puteau programa. Nu se puteau programa prin aplicatia web, dar se putea prin alte metode. Ori minti intentionat ori esti paralel cu realitatea si vorbesti fara sa stii

      3. vaccinuri la sate si nu la orase? despre ce vorbesti frate?! doamne cate prostii poti debita. Este vorba ca nu erau suficiente centre de vaccinare pentru ca in prima faza nu erau suficicente vaccinuri (pentru ca intai sau administrat medicilor, apooi celor de la Armata, Politie si Jandarmerie) asa ca centrele publcie erau limitate, dar si numarul vaccinurilor era; fiind repartizate dispersat, da, erau cazuri cand trebuia sa te programezi in alt oras ca nu mai era loc la tine in oras; dar nu se pune problema ca erau la sate si nu la orase. Mediul rural a fost vaccinat FOARTE tarziu. Si chiar si acolo in numere mici.

      4. De ce donam? Sunt o groaza de motive incepand cu campania de vaccinare care nu exista, oamenii speriati si dezinformati, antivaccinisti, persoane care nu sunt paranoici sau anti, dar pur si simplu zic ca „lor nu li se va intampla”, persoane carora nu le convine sa se vaccineze periodic, ci prefera solutia (imposibila) de un vaccin o singura data cu efect nelimitat (din nou, tine de cultura generala de baza si educatie sau mai bine zis lipsa lor), geopolitica, politica externa, pentru ca expira si nu vor fi distribuite si vor fi pierdute.

      Mai ai si alte intrebari imbecile?

  2. Dar ce generoși sunt săracii ăștia de români!!!

  3. No amu Sulinenilor, o luaţi frumos cu canotca, tăt la dreapta şi-nainte, sugeţi burţile să nu vă-nţăpeniţi în strâmtoarea Bosfor, apoi iar nainte după care faceţi dreapta şi tăt nainte, imediat pe stânga o să vedeţi Tunisia. No aclo, dea-nzâsa Guvernului nost, tră să fie locuri libere! Hai, pă bune? Dapi cum mă, că doară-i oablă treaba!

    Cetăţenii din alte zone in care nu sunt locuri disponibile pentru vaccinare şi care nu au ieşire la Mare, sunt rugaţi să folosească elicopterul pentru deplasare. GCSaluPeşte

  4. tapalagii au renuntat si la proslavirea sfantului vaccin, insinuand ca mai bine ii lasam pe tunisieni nevaccinati decat sa-i toleram asa, in halul asta „dictatorial”

    in iulie trecut, acelasi aparat de proaganda spunea ca mai bine demonstrezi pentru beleme decat sa stai acasa, izolat si ferit de covid

    iar ieri G4 spunea ca nue bine ca-Catu baga elaxari, cand pandemia e in „crestere”

    mai pe scurt, pandemia e importanta doar cand vor stapanii sa fie importanta, si va ramane un pretext penttru masuri discretionare