G4Media.ro

România cere UE să tempereze politicile ambițioase de mediu pentru a reduce…

Foto: Pexels.com

România cere UE să tempereze politicile ambițioase de mediu pentru a reduce impactul major al schimbărilor asupra cetățenilor și economiei: Gazul natural și energia nucleară reprezintă soluții necesare

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a participat miercuri la Consiliul de Mediu desfășurat la Luxemburg, unde a cerut ca politicile ambițioase de mediu ale Comisiei Europene să fie temperate, pentru a nu periclita economia și cetățenii, potrivit unui comunicat al ministerului. Poziția României vine pe fondul crizei prețurilor la energie, provocat în parte și de scumpirea energiei convenționale, dar și după ce Comisia Europeană a încercat constant să descurajeze producția de energie din surse nucleare și pe bază de gaze naturale.

Pentru România este esențial ca atingerea obiectivului de 55% să se realizeze cu un impact social direct asupra cetățenilor cât mai redus. În acest sens, subliniem importanța sprijinului cetățenilor pentru implementarea acestor politici ambițioase la nivel național. Impactul politicilor depinde de circumstanțele naționale, structura economică, capacitatea financiară și puterea de cumpărare. Este importantă asigurarea coerenței și consecvenței măsurilor agreate, inclusiv din perspectiva asigurării competitivității industriei, precum și a unei tranziții juste din punct de vedere social. Ocuparea forței de muncă trebuie să fie un alt element care trebuie asigurat indiferent de abordarea agreată”, a spus ministrul Barna Tánczos.

Pe agenda consiliului s-au aflat subiecte precum Pachetul ”Fit for 55” (măsurile care trebuie adoptate pentru îndeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% stabilit de UE pentru 2030), Strategia UE în domeniul pădurilor pentru 2030, Pregătirea pentru Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26). Un alt subiect discutat este creșterea prețurilor la energie electrică și gaz.

În interiorul UE există mai multe poziții pe tema politicilor agresive de mediu promovate de Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, care vrea să elimine rapid energia produsă pe bază de hidrocarburi. Disensiunile s-au acutizat după ce Germania a finalizat gazoductul Nord Stream 2, alimentat cu gaze ieftine din Rusia, fară vreo opoziție din partea Comisiei Europene.

Pe tema creșterii prețurilor la energie electrică și gaz, poziția Romaniei a fost că „gazul natural și energia nucleară reprezintă soluții necesare, iar Comisia trebuie să faciliteze investițiile în aceste două tehnologii. Comisia trebuie să realizeze o analiză amănunțită a situației prețurilor la energie și gaz, unde apreciem că există un risc de manipulare excesivă. Același risc există și pentru prețul carbonului. Acesta ar trebui să fie mai predictibil și trebuie să evităm volatilitatea excesivă”.

La 14 iulie 2021 Comisia Europeană a prezentat pachetul de propuneri legislative „Fit for 55”, care constă într-o serie de propuneri interconectate, atât de modificare a unor acte legislative existente, cât și de lansare a unor noi inițiative într-o serie de domenii de politică și sectoare economice, inclusiv clima, energia, transporturile, construcțiile, exploatarea terenurilor și silvicultura. În opinia Comisiei, aceste propuneri urmăresc să permită UE să își atingă obiectivele într-un mod echitabil, eficient din punctul de vedere al costurilor și competitiv și să contribuie la o tranziție verde și justă a economiei UE, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Cam târziu. De ce nu a avut ceva de spus România anul trecut atunci când se discuta de green deal? Acum protestele sunt tardive. Vom îngheța „ecologic” la iarna.

    Conducătorii romani care au fost de acord cu green deal ar trebui judecați pentru subminarea economiei naționale. La tirgoviste cu ei.

  2. Ca va astepta europa sa iasa romania din feudalism…noi inca suntem cu buda in curte … daca e sa ne astepte pana am fi capabili sa construim centrale pt energii renuvelabile.. ne apuca anul 2500

  3. Problema nu e ca politicienii au fost de acord cu green deal care e un pact esential pentru mediu (schimbarile le simtim cu totii pe pielea noastra), ci ca Romania nu investeste suficient in surse de energie regenerabila

  4. Se poarta cenzura pe g4

  5. Excelent, asta trebuia sa fie si abordarea! Politicile astea verzi (verzi pe bani prostilor,nuai politicienilor) costa, si sug din veniturile gospodariilor si ale firmelor iar pe langa asta, mai scad si din competitivitate!

  6. Trebuie, sa, scăpam urgent de toate investițiile comuniste, termocentrale, hidrocentrale, nuclearocentrala toate rapid, dar rapid demolate sau donate ca pana acum, dar sa scăpăm de moștenirea comunista, că asta ne trage înapoi nu-i asa? Ah și scoli spitale grădinițe, toate demolate sa facem loc celor noi!

  7. Necesare, sigur!!!
    Întrebarea e… pentru cine?

  8. Saracul plateste pentru ca de 30 de ani aduce la putere psd si pnl. Cat au investit de cat suntem in ue si din banii de la ue in energie regenerabila sa nu ramanem in urma? Saracul plateste pentru ca asta a fost alegerea lui.

  9. Ministrul mediului face pe avocatul companiilor petroliere si uraste ursii.
    Cu kuru-n sus tara asta.