G4Media.ro

România, cea mai ambițioasă țintă de energie verde din Europa Centrală și…

România, cea mai ambițioasă țintă de energie verde din Europa Centrală și de Est: peste 30% din consum până în 2030

România își propune să aibă o pondere de 30,7% din consumul intern de energie în 2030 provenit din resurse regenerabile, potrivit angajamentelor asumate și transmise către UE, citate de Deloitte România. Este cea mai ambițioasă țintă din toată Europa Centrală și de Est, potrivit unei comparații între documentele asumate de statele membre.

Astfel, Bulgaria și-a asumat un obiectiv de 27% din consumul intern, urmată de Cehia (22%), Polonia (21-23%) și Ungaria (21%). E voba despre planurile naționale depuse la Comisia Europeană de fiecare stat membru, planuri asumate și devenite obligatorii.

De notat că România are deja 24% din consumul intern de energie furnizat de resursele regenerabile.

”România este prima țară din Centrul și Estul Europei care își propune să aibă până în 2030 aproximativ o treime energie verde din consumul național. Implementarea acestui obiectiv și corelarea sa cu o exploatare rapidă și eficientă a resurselor convenționale ar putea fi o soluție de revenire la creștere economică după criza sanitară, de atragere de investiții și de creare de locuri de muncă noi. Pentru atingerea acestui obiectiv, un parteneriat real cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și cu cei de la Comisia Europeană este esențial, mai ales pentru atragerea de investiții și fonduri nerambursabile”, a declarat pentru G4Media.ro Răzvan Nicolescu, partener Deloitte România.

Foto: Centrale eoliene / Ziua de Constanța

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Cele 6 procente inseamna mai putin de 600MW putere medie, target ce poate fi atins in maxim 2-3 ani exclusiv prin investitii private, daca sunt deblocate certificatele verzi aferente.

    • PS: ar fi de preferat sa se prioritizeze energia eoliana fata de cea fotovoltaica deoarece de multe ori instalatiile PV ocupa teren arabil. Turbinele off-shore au cel mai bun factor de capacitate.
      Microhidrocentralele sa fie excluse din start, sunt dezastre ecologice.

    • Nu suna simpatic „private dar cu certificate verzi”?! :o)))
      Mama lui de oximoron … 😛

    • Certificatele verzi sunt platite de consumatori, exceptie fac consumatorii industriali mari.
      Cele mai multe ferme eoliene au fost infiintate in perioada 2008-2013, adica inainte de oug 57/2013 (Ponta) care a facut nerentabile instalarile noi si chiar multe din instalatiile vechi.

  2. cine va face asta? statul roman? ce gluma

    • E o tinta ambitioasa doar pentru cei care nu stiu ca deja sintem acolo (printre care si dumneavoastra), tin sa va atrag atentia ca energia hidro, eoliana si solara sint foarte dezvoltate in Romania. Cu alte cuvinte smecherii de guvernanti, care stiu cum stam, si-au asumat o tinta foarte usor de atins cu foarte putine eforturi.
      Acum energia hidroelectrica are o pondere de 25% din total.
      Energia eoliana avea o pondere de 10.2% din consum in 2018.
      Cred ca deja s-a depasit tinta fara sa mai punem la socoteala energia solara.
      Prin urmare toata agitatia europeana pe tema asta e fie o vrajeala pentru gugustiuci fie functionarii Bruxelles-ului sint la fel de ignoranti ca publicul larg.

  3. „De notat că România are deja 24% din consumul intern de energie furnizat de resursele regenerabile.”
    Are daca bate vantul, este soare si apa curge pe râuri si Dunare! Până una alta importăm zilnic energie de la vecini de până la 1500 MWh la un consum maxim de 7000MWh.

    Daca intra reactorul nuclear in revizie luna viitoare, va trebui sa aprindem lumânările si lămpașele!

  4. Cu mentiunea ca hidroenergia nu este energie regenerabila, pentru ca distruge ireversibil natura. Doar propaganda politrucilor o numeste regenerabila:
    https://www.governing.com/topics/transportation-infrastructure/gov-hydropower-renewable-energy.html

    • „Regenerabil” n-are nici o legatura cu faptul ca distruge sau nu natura (da, energia hidro, ca si cea eoliana, dar mai ales cea hidro e distrugatoare a mediului) ci cu faptul ca se regenereaza pe cale naturala (ploua la munte, curg riurile, se umplu lacurile de acumulare).

  5. Vreti sa spuneti ca are 24% din productie nu din consum. Fiindca, cu toate ca platim certificate verzi,energia ieftina eoliana se duce la export. Si hotii astia mai vor inca 6% in plus la hotiile lor???

  6. Cel mai fezabil proiect.Daca luam in calcul caderea libera si in gol a dezvoltarii economice,o sa ramanem atat de putini consumatori de energie electrica,pe consum minimalist,bineinteles,incat procentul de consum de energie verde poate atinge chiar 100%.:))))))))))

  7. In primul rand consumul nu poate fi din energie verde. La modul cum e compus articolul se pare ca e vorba de energie electrica. Dar nu uitati ca se folosesc componente bio si in cazul carburantilor (metanol la benzina, uleiuri vegetale la motorina). Energia electrica se PRODUCE prin utilizarea agentului primar vantul, soarele sau apa ( pentru unii si productia atomica e verde, dar aici sunt obiectii), asa numita „energie verde”. Daca priviti graficele de productie ale SEN veti vedea ca sunt zile si nu putine cand energia verde produsa depaseste procentul prezentat de dv. Insa exista un impediment ,existenta factorului primar ,respectiv vantul, apa si in mai mica masura soarele, care depind de capriciile naturii si pentru ca nu putem modifica consumul trebuie sa avem in asteptare tot timpul alte surse de productie care sa compenseze fluctuatiile de productie din energie verde. Deci ce spuneti dv. da bine pe statistici, insa problemele tin de mult mai multi factori. Oricum la noi se PRODUCE energie verde(electrica), de consumat se consuma doar energie electrica e o chestie de nuanta caci nu s-a descoperit aparatul care sa deosebeasca energia CONSUMATA.

    • Si inca ceva , procentele pe care le prezentati se refera la productia de energie electrica „instalata” adica teoretica ( care ar putea fi produsa). In realitate sunt multi alti factori care influenteaza acest lucru. Cea mai buna solutie ar fi terminarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si repartizarea mai uniforma a productiei de energie verde pe teritoriul tarii ,dar asta e alta poveste.

    • Nu este necesara repartizarea productiei de energie verde, in prezent Transelectrica lucreaza la inchiderea inelului de 400kV si de asemenea la cresterea capacitatii de trasport in regiunea Dobrogea. Nu are sens sa plantezi turbine eoliene in rezervatii naturale (doar zonele de munte mai au potential eolian ) unde impactul asupra mediului este mai mare decat off-shore.
      Pornirea reactoarelor 3 si 4 ar putea face dificila functionarea centralei in timpul verilor in care debitul Dunarii e scazut, se pot gasi solutii tehnice dar vor creste pretul lucrarilor.
      Energia nucleara cel mai des este comparata cu cea obtinuta din gaz natural. Electricitatea din gaz natural este mult mai ieftina, daca se ia in calcul costul de comisionare iar centralele pe gaz au avantajul ca se adapteaza rapid la varfurile de consum deci nu necesita alte investitii in stocare. Germania, cel mai probabil va instala mai multe centrale pe gaz in locul reactoarelor, nu degeaba vor sa-si traga NS2.

  8. vom deveni asa de verzi ca nu vom mai fi gradina maicii preciste ci noii martieni ai planetei !!! doar ca inverzirea ni se v-a datora deseurilor de tot felul din vestul europei aduse de smecheri in verdea noastra patrie ramasa fara industrie !!! ei inlocuiesc verdele padurilor taiate cu verdele chimic ,radio activ depozitat si aruncat haotic prin tara !!!

  9. Pai, hartia suporta orice tinta!
    Romania e campioana la „asumare”, cu REALIZARILE, adica cu Punerea in aplicare sta rau de tot, e mereu codasa Europei!
    Ambitie pe hartie, fara numar!!!