G4Media.ro

România, avertizată din nou de Comisia Europeană din cauza defrișărilor ilegale și…

Foto: G4Media

România, avertizată din nou de Comisia Europeană din cauza defrișărilor ilegale și a poluării aerului. Bucureștiul mai are o lună la dispoziție ca să rezolve problema tăierilor abuzive de lemn

România a fost avertizată din nou, joi, de Comisia Europeană din cauza defrișărilor ilegale și a poluării aerului, în cadrul procedurilor de infringement deja lansate. Bucureștiul mai are o lună la dispoziție ca să rezolve problema tăierilor abuzive de lemn, iar în caz contrar poate fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al executivului european, Comisia solicită României să combată exploatarea forestieră ilegală și să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

„Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare”, precizează sursa citată.

Comisia Europeană constată că inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva privind habitatele și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

Comisia a constatat că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei privind habitatele și a Directivei privind păsările.

„După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost soluționate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, avertizează Bruxelles-ul.

În același timp, Comisia solicită României să îmbunătățească punerea în aplicare, pe teritoriul său, a normelor UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale.

România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE. Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului în care se desfășoară. Directiva 2010/75/CE privind emisiile industriale are ca scop să prevină și să reducă emisiile industriale nocive de pe teritoriul UE, promovând în același timp utilizarea unor tehnici care reduc emisiile poluante și care sunt eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor. Deși s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalații continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă. În plus, două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf. Prin urmare, Comisia trimite în prezent un aviz motivat. România are la dispoziție trei luni pentru a adopta și a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină și corectă a directivei; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, precizează sursa citată.

În plus, Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement prin care solicită României să ia măsuri pentru a-și proteja și a-și gestiona rețelele Natura 2000, respectând astfel obligațiile care îi revin în temeiul Directivei privind habitatele.

„România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit, în general și în mod sistematic, obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit”, menționează Comisia.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României, acordându-i un termen de trei luni pentru a remedia situația.

Sursa foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. imi imaginez cum Johannis si ministrul Mediului cand merg la Bruxelles le arata aia poze satelitare cu diminuarea fondului forestier pe zone,pe fonduri forestiere,pe judete etc,iar ai nostrii ridica din umeri…cretini birocrati romani tradatori de tara.
    au ajuns strainii sa ne traga de maneca ca ne dispar padurile de sub nas in timp ce noi ne facem ca nu vedem.penibil si jenant dragi hotzi politicieni romani.

  2. ce draku cautam noi in uniunea europeana nu stiu ca orice regula de minim bun simt trebuie impusa cu forta salbaticilor.

  3. După ce au tăiat ca nebuni și sau îmbogățit o grămadă de escroci (politicieni, poliție, justiție, petsonalul silvic și o grămadă din administrațiile locale și centrale vin să plătească tot narodul român. De ce nu is trași la răspundere !?, de ce!?, de ce!?

  4. Ai dracului de stângiști progresiști de la Brucsel,nu ne lasă pe noi românașii să ne distrugem pădurile așa cum trebe,noi suntem aici pe veci stăpâni de aia tăiem și poluăm cât vrem, mai le și vindem la străini uneori ca să le mai taie și ei,apoi ne plângem că autriecii ne taie padurile virgine (cu acordul nostru tacit, evident). #StatulParalel

    • Te mănâncă rău? Încearcă să-l sugrumi cu păr din coama calului, dar ai grijă să nu-ți sugrumi și eventualii moștenitori!

    • Te mănâncă rau, este? Încearcă să-l sugrumi cu păr din coada calului, dar ai grijă să nu-ți sugrumi și…!

    • Te mănâncă, este? Încearcă să-l asfixiezi cu păr din coada calului, dar si grijă la….!

    • Băi, @Scaraoțchi-fake,
      Lasă oamenii în pace, că o să-ti trimită Coviduț19 materie-primă de n-o s-o poți fierbe pe toată la foc domol!

  5. Peste 500 elefanti au murit subit in Africa. Se pare ca despaduririle din Amazon, China si Australia ( pentru a le introduce in circuitul agricol ) au schimbat compozitia de oxigen in atmosfera.

    Fara o agenda ecologista , nu mai lasam nimic generatiilor viitoare din planeta asta.

  6. Ar însemna să ia măsurile necesare pentru a-i trimite pe toți parlamentarii în închisoare.
    Cred că majoritatea sunt implicați în defrisarile ilegale. Nu merg camioanele pline cu bușteni singure la vale.

  7. Super! Trebuie ajuns la Curte, si cu padurile si cu microhidrocentralele. Nu se poate discuta cu impostorul Costel, nu va face nimic de dragul civilizatiei, sau de dragul legii.

  8. In Vrancea iti vine sa plangi vazand dezastrul. Si curg camioanele cu busteni la vale, curg unul dupa altul! Banii ajung in buzunarul de campanie al PSD si PNL. PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI

  9. De o luna de zile a izbucnit scandalul privind defrisarile pe care Catu le-a făcut la Valcea și voi îi dați în sus si-n jos cu parlamentarii!!!Va tot spun că faceți afirmații eronate și trebuie să vă uitați în ograda pnl!!!Aici sunt cei mai mulți exploatatori de masa lemnoasă!!!Verificați județele care au masa lemnoasă și vedeți ce culoare au primarii,presedintî de consilii judetene!Nu mai aruncati cu gunoi in alta parte si acceptati gunoaiele pe care le-ati trimis la conducere!!!!

  10. Această lucrare a apărut exact acum un an în una dintre cele mai prestigioase publicații științifice, Science :
    https://science.sciencemag.org/content/365/6448/76
    Autorii demonstrează prin studiul lor că una dintre cele mai eficiente metode de atenuare a schimbărilor climatice de pe glob este forestarea globală, care are un potențial uriaș de regenerare a atmosferei sănătoase a pământului. Prin modele dinamice au stabilit că Pământul ar putea suporta un plus de 0,9 miliarde hectare de păduri noi la suprafața existentă, dacă am începe să plantăm global copaci. Evident, țările care s-ar angaja la plantații ar beneficia relativ imediat de efectele benefice.
    Dar noi și alți deștepți cu impact mai semnificativ ( Brazilia, Venezuela, Rusia etc – țări care ”nu cred” în modificarea climatică, facem exact invers. Menținerea pădurilor pentru România ar trebui să fie prioritate națională, combinată și cu flora și fauna deosebită a țării. Este trist că alții trebuie să ne tragă de mânecă și grăitor pentru nonșalanța și iresponsabilitatea crasă cu care politicul ( oricare fie la cârmă ) tratează această prioritate.
    Poate domnul ministru de resort cheltuiește 15 dolari pentru citirea intregului material științific. Ar fi o cheltuială minusculă, pe lângă cele din banii publici.

  11. O altă lucrare din revista științifică Nature :
    https://www.nature.com/articles/d41586-019-01026-8
    Citiți cu folos dragi responsabili cu pădurile. Poate se lipește ceva .