G4Media.ro

Reuters: China le-a cerut marilor companii multinaționale să rupă legăturile comerciale cu…

sursa foto: Pixabay

Reuters: China le-a cerut marilor companii multinaționale să rupă legăturile comerciale cu Lituania, altfel vor fi excluse de pe piața chineză

China le-a cerut multinaționalelor să rupă legăturile comerciale cu Lituania, în caz contrar urmând să fie excluse de pe piața chineză, a declarat un înalt oficial guvernamental și un organism din industrie, implicând astfel companiile private într-o dispută între statul baltic și Beijing, relatează Reuters.

China și-a retrogradat relațiile diplomatice cu Lituania luna trecută, după deschiderea unei reprezentanțe diplomatice de către Taiwan la Vilnius. Coaliția de guvernământ a Lituaniei a convenit în noiembrie anul trecut să sprijine ceea ce a descris drept „cei care luptă pentru libertate” în Taiwan, punând în pericol relațiile sale cu China.

Comerțul direct al Lituaniei cu China este modest, dar economia sa bazată pe export găzduiește sute de companii care produc diferite produse precum mobilier, lasere, produse alimentare și îmbrăcăminte pentru multinaționale care vând în China.

„Ei (China) au trimis mesaje către multinaționale că, dacă folosesc piese și consumabile din Lituania, nu vor mai avea voie să vândă pe piața chineză sau să obțină aprovizionare acolo”, Mantas Adomenas, viceministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, a declarat pentru Reuters.

„Am văzut unele companii anulând contracte cu furnizorii lituanieni”, a mai precizat Adomenas. El nu a numit nicio companie sau furnizor afectat.

China consideră Taiwanul auto-condus și guvernat democratic ca fiind teritoriul său și a intensificat presiunea asupra țărilor pentru a-și degrada sau rupe complet relațiile cu statul insular.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat joi că statul chinez a respectat regulile comerciale internaționale și a criticat din nou Lituania pentru poziția sa față de Taiwan.

„A creat falsa impresie că Taiwanul este separat de China, a afectat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și a creat un precedent flagrant în rândul comunității internaționale. China își va proteja cu fermitate suveranitatea, integritatea teritorială și interesele esențiale”, a spus reprezentantul diplomației chineze.

Taiwan are alte birouri în Europa și Statele Unite, dar folosesc numele orașului Taipei, evitând referirea la insula însăși.

Amenințări devenite realitate

Confederația Lituaniană a Industriașilor, care reprezintă mii de companii lituaniene, a confirmat că unele companii multinaționale care cumpără mărfuri de la furnizorii din Lituania sunt vizate de China.

„Săptămâna aceasta a fost prima dată când am observat presiuni directe ale Chinei asupra unui furnizor pentru a renunța la mărfuri fabricate lituanian”, a declarat Vidmantas Janulevicius, președintele Confederației, citat de Reuters. „Înainte, aveam doar amenințări că s-ar putea întâmpla, acum au devenit realitate”.

„Pentru noi, partea cea mai dureroasă este că e o companie europeană”, a spus Janulevicius, referindu-se la multinațională: „Multe companii lituaniene sunt furnizori pentru astfel de companii”. Nici el nu a numit nicio companie.

Lituania se gândește la înființarea unui fond pentru a proteja companiile locale de represaliile chineze, a declarat un înalt oficial guvernamental, mai scrie Reuters.

Guvernul lituanian este în discuții cu companiile expuse riscului drept consecință a disputei din China cu privire la oferirea unui posibil sprijin financiar, cum ar fi împrumuturi, a spus oficialul guvernamental.

Lituania a făcut, de asemenea, apel la Comisia Europeană (CE) pentru sprijin.

Într-o scrisoare trimisă la începutul acestei săptămâni înalților oficiali ai Comisiei, analizată de Reuters, ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a cerut sprijin pentru a respinge China.

„Este necesară o reacție puternică la nivelul UE pentru a transmite Chinei un semnal că presiunea economică motivată politic este inacceptabilă și nu va fi tolerată”, se arată în scrisoare.

Comisia Europeană a răspuns într-o declarație că UE este pregătită să se opună tuturor tipurilor de presiuni politice și măsuri coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru.

„Dezvoltarea relațiilor bilaterale ale Chinei cu statele membre ale UE individuale are un impact asupra relațiilor generale dintre UE și China”, precizează CE.

Adomenas a afirmat că autoritățile chineze reduc și exporturile către Lituania, inclusiv prin oprirea garanțiilor de credit la export pentru importurile lituaniene din China.

„A afectat alimente, lasere, materii prime, produse farmaceutice, mobilier, îmbrăcăminte. Nu ne vom apleca la această presiune. Ceea ce decidem să facem, numind Taiwanul „Taiwan”, depinde de Lituania, nu de Beijing”, a mai spus el. (sursa foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Poate ar trebui interzicerea produselor chinezești în UE si SUA.

    • Pai Ursula face ce vor Xi si Putin,n-ai inteles ca UE e pe topogan, de mana cu SUA ?

    • Ti-ai ales un nume foarte potrivit, Fantezii… Descrie perfect ceea ce gandesti si scrii

    • China ar fi trebuit izolata economic de mult.
      Acum , in al 12-lea ceas, ar trebui ca UE si SUA sa se trezeasca si sa mute prodictia firmelor europene si americane in tari democratice. India de exemplu, daca vor neaparat mana de lucru ieftina.

    • @Nume si io – sunteti pe nicaieri. Daca se opresc importurile din China putine lucruri se mai produc in UE. Sunt o gramada de piese care vin din China. Pana sa se produca local dureaza ani si pana atunci preturile vor sari la cer.

    • Saracutul de tine,
      Economia merge in ambele directii, daca Europa nu mai importa, China nu mai exporta.
      O blocada economica europeana si americana impotriva Chinei ii va duce la foamete, se prabuseste toata dictatura lor. Dpdv al industriei alimentare UE si SUA sunt cvasi independente. China nu.

    • Daca toata EU ar făcea la fel China nu ar mai putea face nimic dar nu se vrea. Toata politica se învârte in jurul banilor asta e tot ce contează . Sa vedem ce masuri ia EU.

    • Pe bune? Ai grijă să nu te ia ăștia consilier pe probleme strategice. La tine, inteligenta abundă, dă pe deasupra ..

    • Un vis frumos…
      Unde ar fi norocul ca produsele toate sa se producă în UE sau în SUA ?
      Sa ii vedem cum pier pe limba lor.

  2. Bravo Chinei ! Placutza suedeza s.l.u.g.i.l.o.r, asa va trebuie, pentru ce va bagati in problemele altora?

    interesul national > interesul vremelnic al strainilor/interesele nationale ale tarilor straine de a ta

    niciodata tari ca lituania sau romania nu ar trebui sa faca politica vremelnica a ambasadelor si a tarilor straine, ci sa isi vada de interesele sale si de lungul nasului

    tarile destepte(Franta, UK, Singapore, NZ) fac afaceri si cu China si cu Taiwan, nu comenteaza si nu se baga, pentru ca nu sunt s.l.u.g.i. i.m.pu.ti.te care li.ng clan.tze la ambasade si pupa ghiulul precum sc.lavii tr.ad.atori din politica romaneasca si aparent cea lituaniana

    • Ești bine? Ai uitat să îți iei calmantele?

    • Robert, tu le iei la timp? Ce producție sunt? Aaa, garantat occidentale. Da oricum nu știi cum să le iei. Îți spun eu, așa prietenește, sa le iei pe toate deodată… Te ajuta mult!! Te scapă și de prostie.

    • daca romani erau ca tine..la fel ca strutul cu capul in pamant,,noi nu mai eram aici ,vita comunista

  3. Lituania a facut gat cu rusii si chinezii , ia ajutor de la UE.

  4. Ar fi o miscare faina daca toate tarile UE ar urma initiativa Lituaniei. Sa-i vedem atunci pe chinezi.

    • ce fain ar fi daca UE s-ar auto-exclude de pe cea mai mare piata economica globala, cea chineza si cea asiatica, ca sa ii fie luat locul de alti competitori si noi sa falimentam pentru ca nu mai avem unde exporta (ma refer la Germania, Italia, Spania, noi Romania nu exportam nimic in Asia pentru ca suntem o co.lo.nie de slu.gi)

      brilianta miscare ! bravo maestre ! america aplauda furtunos sin.uci.derea economica pe baza de sloganuri progresistoide !

    • @doiincibatek0r0vesticlol

      lasa ca nu e chiar asa, China are si ea la randu-i nevoie de piata europeana. Trebuie gasit un echilibru si nu se poate merge mereu pe ideea ca daca nu stiu ce se supara China. China trebuie sa inteleaga ca a luat-o razna si aici ar fi bine daca cei de la Bruxelles ar sustine Lituania. Nu poti sa tii oameni in lagare si sa ii speli pe creier cum facea Hitler sau sa faci disparute persoane pur si simplu.
      China fara valuta grea din occident ajunge ca in anii 60 in timpul lui Mao. Lucruri se pot fabrica si in Vietnam sau alte tari asatice nu China detine monopolul.

    • PIBul pe cap de galbejit e mai mic decat pib-ul pe cap de roman.

  5. Să vă traduc. Dacă vă place Coca Cola sau Pepsi Cola și aveți de gând să stați o perioadă în Lituania, luați-vă sticle de aici. Altfel, cele două firme nu mai vând pe vasta piață chineză. Împușcă doi iepuri dintr-un foc. Adică umilesc și USA.

    • Multa minte ai. Pai care e cea mai mare piata de export a Chinei ? Hai zi repede. Cine controlează situația ? Ăla care exportă sau ăla care importa ? Crezi că chiloti și sosete pot cumpăra americanii doar din China ? Dar cele 2000 miliarde de USD , rezerve deținute de China mai valorează ceva daca americanii decid că nu ?

    • Cine controlează piața depinde de cum e alcătuită piața respectivă. Atunci când ai aproape monopol pe toată producția mondială, atunci tu controlezi piața. Dacă, dimpotrivă, producția este distribuită între mulți agenți și există doar puțini cumpărători, doar atunci cererea controlează piața.

  6. Lituania – o țară mică, dar cu ouă mari. Atât în problema cu migranții ilegali trimiși de Lukașenko, cât și acum cu China. Bravo !!!

  7. EU ar trebui sa raspunda identic fata de toate firmele care renunta la Lituania.
    Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. A te face pres in fata unor regimuri dictatoriale si opresive e o mizerie pe termen lung.

    • Da, Germania sa lase vrajeala cu Rusia si sa se alinieze la drepturile omului. Nu poti mermeli la infinit situatia, tii ori cu omul, ori cu ursul. Rusia=China=Iran=toate dictaturile

  8. Pai chinezoii au deja fanii pe la Bruxeles, nu m-ar mira sa le care picioare in fund lituanienilor. Ce e in China asa va fi si in *UE in curand.

  9. Că să își arate slugărnicia fata de stăpânii americani,lituanienii întocmai că un cățeluș obraznic a început să latre la chinezi,când chinezii au început să le de-a in bot, potăile au început să schelălăie că sa ii ajute UE.

    • Du-te mă in China daca îi iubești atât pe ăștia care se livrează în geamantane. După un an de stat acolo, daca mai ieși viu, îți schimbi părerea despre ei.

  10. N-ar trebui mai bine să se uite lumea întreagă spre țara care a „scăpat” (voit sau nu) virusu lu Calache? Bonus: cel care a finanțat gain of function pentru virus, Fauci.

  11. Asta înseamnă să ai c.ooaie lituanienie.. nu degeaba au fost cândva o mare forta…respect.

    • Lor nu le cere nimeni socoteala pentru dezastrul asta din ultimii trei ani?! 🤔🤕
      Normal că NU … că am afla imediat câți ,,prieteni” de-ai noștri au plătit pentru a afla .. noutăți despre lilieci…😔

  12. Robert, tu le iei la timp? Ce producție sunt? Aaa, garantat occidentale. Da oricum nu știi cum să le iei. Îți spun eu, așa prietenește, sa le iei pe toate deodată… Te ajuta mult!! Te scapă și de prostie.

  13. Nu mai cumparati mizeria aia de Dacia Spring, pt ca e produsa in china. Nu putea fii fabricata undeva in UE? Sa dea de munca celor de aici?
    Produc in china si vand in europa, stupizi renaultishtii.

  14. Din punctul meu de vedere ,1China este un producător ieftin.2 asta însemna și o producție extrem de masivă și un consum de materiale prime extrem de mare pentru a acoperii distribuția pe tot globul.3 au foarte multe guri de hrănit. 4daca se oprește alimentarea lor cu materii prime și oprirea importului de la ei va face un impact extrem asupra calității viețiilor lor și ale globului pentru că vor trebuii să construiască că să producă,pe când China trebuie doar sa primească să producă.
    Ceea ce in mintea mea va decurge în felul următor ,oamenii flămânzi fac lucruri dure sa reușească să se hrănească,orice om familist își va nega propria sănătate să se hrănească pe el și familia ei fiind un număr mare ,daca le iei producția este că și cum le-ai mâncarea,va fi război,părerea mea și dacă nu se va ajunge la război militar,și va rămâne economic,planeta se „hrănește” cu aparatură și îmbrăcăminte mare parte din china.preturile pentru noi vor fi comparabile că la telefoane iPhone 3000lei+(în condițiile în care și ei iau cipuri ieftine de la chinezi)chinezi Huawei (performante asemănătoare preț 700lei)fara coexistența va fi cam 6000lei iPhone și fara acces la chinezării.pentru unii poate este ok dar sa ne aducem aminte că majoritatea planetei este săracă cu un stil de viață modest pentru acești oameni modești va fi o teroare ,ceea ce am incercat sa zic eu aici este că nu ar fi benefic pentru absolut nimeni asta…dar nici China nu are dreptul să pună asemenea presiuni!!!!!soluția pe care o văd eu ajutarea Lituaniei in orice fel posibil. Restricții economice către China minore dar legate de exportul lor o limitare pentru a da timp tarilor să înceapă să construiască aceea producție pe care nu o are și să țină minte dc trebuie,iar pe termen lung odată cu cresterea producțiilor preferință să fie europeană sau americana sau chiar rusă sau de oriunde nu de la ei și totul treptat că să poată lucra și ei la modul lor de viață(chinezi) iar pe termen lung în viziunea mea o sa fie lăsați fără puterea economică cu care încearcă să manipuleze.

  15. Ce este ala „topogan”?

  16. Ce este ala „topogan”?
    Termenul a fost folosit de Fantesi.

  17. Puteti numi un sindicat din China?
    Puteti numi un sindicat din USA? cam asta e cu democratia si drepturile muncitorilor in cele mai democrate tari din stanga si dreapta politica.
    Dar Arabia Saudita are sindicate?
    Ai de mine si lumea se plange de Afganistan si femeile de acolo.