
Drogul mortal care complică relațiile comerciale dintre SUA și China
- Analiză realizată de CNN
De când președintele american Donald Trump – la doar câteva zile de la începutul celui de-al doilea mandat – a început să impună tarife Chinei pentru rolul său în fluxul de opioide mortale precum fentanilul către Statele Unite, mesajul Beijingului a fost clar.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Criza fentanilului este „problema SUA”, au spus în repetate rânduri oficialii chinezi, iar China a depus deja o „muncă extraordinară” pentru a aborda problema.
„Suntem pregătiți pentru o cooperare practică cu SUA, bazată pe egalitate și respect reciproc. Acestea fiind spuse, ne opunem ferm presiunii, amenințărilor și șantajului SUA la adresa Chinei sub pretextul problemei fentanilului”, a declarat un purtător de cuvânt în martie, după ce tarifele lui Trump pentru fentanil au fost majorate la 20% pentru toate importurile chinezești în SUA.
Dar, pe măsură ce aceste tarife rămân în vigoare luni mai târziu și, în ciuda unui armistițiu care a redus alte taxe, Beijingul semnalează că acordă atenție problemei – și ar putea fi pregătit să facă mai mult.
China a anunțat luna trecută că va adăuga încă doi precursori de fentanil pe lista sa de substanțe controlate – un pas așteptat care o aliniază la reglementările internaționale, pe care diplomații săi l-au prezentat ca un semn de „participare activă” la controlul global al drogurilor.
Cu câteva zile mai devreme, autoritățile chineze au extins, de asemenea, controlul asupra unei alte clase de droguri cunoscute sub numele de nitazene – opioide sintetice puternice care stârnesc alarmă în rândul oficialilor din sănătate la nivel global. În aceeași zi, ministrul chinez al Securității Publice, Wang Xiaohong, i-a declarat ambasadorului SUA în China, David Perdue, că Beijingul este deschis să consolideze „cooperarea practică” în controlul drogurilor.
Administrația Trump acuză China că „susține” afluxul în SUA de fentanil, un opioid sintetic, fabricat în laborator, de zeci de ori mai puternic decât heroina. Abuzul de drog și de analogii săi a alimentat o criză de supradoze de droguri în SUA, ucigând zeci de mii de americani anual, deși aceste cifre au înregistrat o scădere semnificativă anul trecut.
În viziunea Beijingului, acesta a depășit normele internaționale pentru a stopa ieșirea drogului și a substanțelor sale chimice componente din vastul său sector farmaceutic. În 2019, Beijingul a controlat fentanilul ca o clasă de droguri – o mișcare semnificativă care a redus drastic fluxul de drog finit direct din China către SUA, potrivit experților și oficialilor americani.
Nu a durat mult însă ca rețelele criminale să se adapteze. Grupurile chinezești s-au reorientat către vânzarea de substanțe chimice precursoare, adesea către laboratoare susținute de carteluri din Mexic, care apoi produc și expediază fentanil ilegal și droguri similare către SUA. Autoritățile chineze au controlat de atunci o serie de astfel de substanțe chimice precursoare. Dar experții și oficialii americani spun că s-ar putea face mai mult – deoarece Beijingul rămâne cea mai mare sursă de produse utilizate pentru fabricarea fentanilului ilegal și a altor droguri sintetice în Mexic și în alte țări.
Oficialii chinezi nu au legat explicit eforturile lor recente de control al altor două dintre aceste substanțe de relațiile cu SUA, numindu-le în schimb un alt exemplu de „bunăvoință arătată de China” și continuând să respingă premisa tarifelor americane.
Dar Beijingul se așteaptă probabil să primească credit pentru cele mai recente mișcări în negocierile comerciale cu SUA. Întrebarea este, însă, dacă acești pași vor schimba situația pentru Washington – și dacă cele două părți vor putea coopera pe această problemă dacă relațiile lor generale rămân tensionate.
„Dacă Washingtonul nu recunoaște public pașii chinezi și nu arată receptivitate la propriile preocupări ale Beijingului, atunci cooperarea bilaterală în aplicarea legii probabil va eșua pe viitor”, a declarat Ryan Hass, directorul Centrului China John L. Thornton de la Brookings Institution.
„Otrăvirea cetățenilor noștri”
Pe măsură ce legăturile dintre SUA și China s-au încordat pe tot felul de subiecte, de la tehnologie la militarizarea Mării Chinei de Sud de către China, puține probleme au părut mai personale pentru liderii americani decât rolul Chinei ca producător al drogurilor și substanțelor chimice care alimentează o criză a opioidelor în SUA.
În timpul primului său mandat, Trump a lăudat „gestul umanitar minunat” al liderului chinez Xi Jinping de a desemna fentanilul ca substanță controlată în China.
Aproximativ șase ani mai târziu, însă, Trump și-a început al doilea mandat acuzând China că „susține și extinde în mod activ afacerea otrăvirii cetățenilor noștri” – o acuzație negată vehement de China.
Acest mesaj contrastează, de asemenea, cu evaluările Agenției Americane de Combatere a Drogurilor (DEA), care, într-un raport anual publicat în mai, a declarat că puritatea fentanilului a scăzut pe parcursul anului 2024, în concordanță cu indicațiile că producătorii de fentanil din Mexic aveau dificultăți în obținerea substanțelor chimice precursoare cheie. Asta s-a întâmplat pe măsură ce unii furnizori din China erau „reticenți în a furniza precursori controlați… demonstrând o conștientizare din partea lor că guvernul chinez controlează mai mulți precursori de fentanil”, se arată în raport.
Cele mai recente mișcări ale Beijingului de a controla cei doi precursori suplimentari de fentanil și nitazenele sunt acțiuni pozitive care ar putea avea un impact asupra lanțurilor de aprovizionare cu droguri ilicite, spun experții.
Dar ele sunt, de asemenea, „manevre inteligente” din partea Chinei, potrivit Vanda Felbab-Brown, cercetător senior la Centrul Strobe Talbott pentru Securitate, Strategie și Tehnologie de la Brookings Institution.
O convenție ONU privind drogurile ilicite a adăugat cei doi precursori de fentanil pe lista sa de substanțe controlate anul trecut, ceea ce înseamnă că țările semnatare, cum ar fi China, trebuie să procedeze la fel. China a controlat un număr de nitazene în 2024, iar cel mai recent pas, care extinde aceste controale, era deja în lucru toamna trecută, a spus Felbab-Brown.
„Administrația Trump a resetat pur și simplu ceasul, nu a recunoscut ceea ce China făcuse deja și se angajase să facă, nu i-a acordat Chinei niciun credit pentru asta. Drept urmare, acum se află într-o poziție în care China poate promite să facă exact aceleași acțiuni pe care le promisese administrației Biden și să folosească asta ca parte a negocierilor”, a spus Felbab-Brown.
O „poziție mai eficientă” ar fi fost să îmbrățișeze eforturile Chinei în 2024 și apoi să-i ceară să umple „golurile substanțiale și de impact” din programul său de control al drogurilor, a adăugat ea.
O „problemă a SUA”
Beijingul și-a apărat cu fermitate istoricul în ceea ce privește controlul fentanilului și al altor droguri sintetice, publicând o carte albă de 7.000 de cuvinte care prezintă eforturile sale în martie, la câteva zile după ce Trump a impus a doua serie de tarife legate de fentanil.
De asemenea, a respins un raport al Congresului publicat anul trecut, care acuza Partidul Comunist Chinez de la putere că subvenționează direct fabricarea și exportul de materiale ilicite de fentanil și alte narcotice sintetice prin rambursări de taxe.
În China, unde Partidul Comunist menține un control strict asupra tuturor aspectelor societății, există un abuz de opioide comparativ limitat, conform datelor oficiale – o situație pe care Beijingul o folosește pentru a sugera că problema se referă la apetitul american pentru droguri, nu la oferta chineză.
Asta înseamnă, de asemenea, că oficialii chinezi simt că au făcut eforturi considerabile pentru a lucra cu Washingtonul pe o problemă internă a SUA – eforturi pe care le consideră întâmpinate mai întâi de o lipsă de apreciere americană, iar apoi de tarife.
Oamenii de știință din China, aflați în prima linie a identificării noilor precursori utilizați de grupurile criminale, subliniază, de asemenea, reducerea cererii în SUA ca un factor cheie, având în vedere provocările controlului substanțelor chimice implicate în sintetizarea opioidelor.
„Nu poți rezolva cu adevărat problema fentanilului doar prin control… problema cea mai fundamentală este încă reducerea cererii”, a declarat Hua Zhendong, director adjunct al unei divizii de analiză a drogurilor la un laborator de combatere a narcotice sub Ministerul Securității Publice din China, într-un interviu acordat CNN în septembrie anul trecut.
El a subliniat modul în care unele substanțe chimice au o utilizare largă în produse legitime, ceea ce le face impracticabile de controlat, în timp ce substanțele chimice utilizate pentru fabricarea fentanilului pot fi ușor ajustate pentru a eluda regulile, dar totuși pot produce produsul.
„A fost întotdeauna ca un joc de-a pisica și șoarecele, pentru că ar putea exista mii de substanțe potențiale pentru sintetizarea fentanilului, nu le putem controla pe toate proactiv – putem doar să urmărim pasiv”, a spus Hua, al cărui laborator lucra regulat cu omologii americani la momentul interviului pentru a împărtăși informații despre substanțele chimice emergente.
Observatorii externi sunt de acord că eforturile SUA de a reduce cererea sunt critice pentru atenuarea crizei opioidelor. Ei notează, de asemenea, că, chiar dacă nu ar proveni substanțe chimice din China, producătorii de fentanil s-ar orienta către alte țări cu industrii farmaceutice și chimice mari, cum ar fi India.
„Unul dintre mulți pași”
În ciuda provocărilor de aplicare în sectorul vast în care mărfurile sunt adesea expediate în moduri ascunse pe rute aeriene și maritime aglomerate, observatorii spun, de asemenea, că se pot face mai multe în China.
Aceasta include înăsprirea reglementărilor pentru a permite pedepse mai dure pentru persoanele care vând precursori controlați grupurilor criminale sau intermediarilor lor fără știrea acestora. Experții spun, de asemenea, că s-ar putea face mai mult pentru a aplica reglementările existente, în special în ceea ce privește modul în care edictele guvernului central sunt aplicate de autoritățile locale din China.
„Programarea drogurilor și precursorilor care duc la producerea de droguri ilegale este unul dintre mulți pași necesari în China”, a declarat David Luckey, cercetător senior internațional și de apărare la RAND, un think tank cu sediul în SUA. „Aș sugera că și mai bine ar fi prevenirea efectivă a companiilor chineze de a vinde și distribui aceste substanțe chimice și droguri dăunătoare organizațiilor criminale din Mexic.”
Pe lângă China, Trump a impus tarife Mexicului și Canadei la începutul acestui an, acuzându-le că nu fac suficient pentru a reduce migrația și traficul de fentanil, dar a făcut excepții semnificative de la aceste rate tarifare. SUA au desemnat la începutul acestui an cartelurile mexicane despre care se presupune că sunt implicate în traficul de fentanil drept organizații teroriste străine.
„China este o economie de comandă cu un control extrem asupra populației sale – cred că, dacă Partidul Comunist Chinez nu ar dori ca firmele chineze să facă asta, PCC ar putea face mai mult pentru a opri acest lucru și ar fi mai eficient în a-l opri”, a declarat Luckey.
Un raport anual al Departamentului de Stat al SUA privind controlul narcoticelor, publicat în martie, a descris „pașii semnificativi” ai Chinei, care a colaborat cu SUA anul trecut pentru a reduce exporturile de precursori, ceea ce a inclus, se spune, reprimarea platformelor și companiilor online care le vindeau, efectuarea de arestări și adăugarea a 55 de droguri sintetice și substanțe chimice precursoare pe listele de control.
Ministerul Securității Publice din China a declarat luna trecută că a confiscat peste 1.400 de tone de diverse substanțe chimice precursoare, iar 151 de cazuri penale conexe au fost rezolvate în 2024.
Dar autoritățile din China recunosc, de asemenea, amploarea problemei, un raport recent menționând că canalele și mijloacele de contrabandă cu substanțe chimice în afara țării „creșteau” și „erau actualizate constant”, creând „provocări mai mari”.
„Progres bun”
Beijingul – care încearcă să se prezinte ca un actor global responsabil – are propriile sale motive pentru a nu dori să fie văzut ca un distribuitor internațional de droguri ilicite. Dar oficialii chinezi au legat de mult timp cooperarea cu SUA pe această problemă de starea generală a relației.
China a tăiat complet cooperarea în controlul drogurilor în august 2022, ca represalii pentru vizita fostei președinte a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan. Apoi, a fost nevoie de un summit amical între Xi și fostul președinte american Joe Biden la sfârșitul anului 2023 pentru a readuce colaborarea pe drumul cel bun.
De data aceasta, China a reacționat vehement la impunerea imediată a tarifelor de către administrația Trump, spunând că aceasta „subminează” cooperarea. Casa Albă nu a răspuns unei solicitări CNN de comentarii cu privire la cele mai recente măsuri de control ale Chinei.
„Dacă SUA doresc cu adevărat să coopereze cu China, ar trebui să se confrunte cu faptele obiective, să-și corecteze greșelile și să caute dialogul cu China”, a declarat luna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, întrebat dacă aceste măsuri au fost luate în cooperare cu SUA sau la cererea acesteia.
Dar Beijingul este, de asemenea, conștient că tarifele actuale lovesc într-un moment în care economia Chinei se confruntă deja cu provocări interne – și nu există nicio certitudine că aceste taxe nu ar putea crește din nou sub politica comercială capricioasă a lui Trump.
„Deoarece tariful de 20% este legat în mod specific de cooperarea în materie de fentanil, chinezii ar putea spera la o înțelegere generală care să includă comerțul, combaterea narcoticelor și alte aspecte”, a declarat Yun Sun, directorul programului China la think tank-ul Stimson Center din Washington.
„Chinezii speră să elimine tariful de 20%… (și sunt) nerăbdători să-l determine pe președintele Trump să viziteze China anul acesta, așa că trebuie să obțină progrese bune”, a spus ea.
sursa: CNN
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.