G4Media.ro

Rețeaua Wi Fi de la COP27, din Egipt, blochează site-uri importante de…

sursa foto: Facebook/ William Samoei Ruto

Rețeaua Wi Fi de la COP27, din Egipt, blochează site-uri importante de știri și site-uri legate de drepturile omului

Participanții la reuniunea climatică COP27 au constatat că rețeaua de internet a conferinței blochează accesul la site-ul organizației Human Rights Watch (HRW), dar și la alte site-uri esențiale, necesare pentru documentare în cursul discuțiilor, transmite The Guardian, citată de Rador.

HRW va prezida o dezbatere la COP27 alături de Amnesty International, al cărei site e accesibil la conferință. Printre paginile blocate se mai numără platforma de blogging Medium, unica publicație independentă din Egipt, Mada Masr, și publicația Al Jazeera din Qatar.

Alexandria Villaseñor, o activistă și șefă a organizației climatice de tineret Earth Uprising, a scris pe Twitter: „Sunt atât de multe site-uri blocate la COP27 în Egipt încât sare în ochi și ne îngreunează munca. Nu ne putem folosi propriul site Earth Uprising Medium, întrucât Medium e blocat. Agențiile de știri pe care le cităm sunt blocate”. Ea a precizat: „Fără adevăr și informare nu există nici acțiune climatică”.

Observatori și participanți la COP27 se tem că prin blocaje Egiptul încearcă să separe negocierile climatice vitale de chestiuni legate de drepturile omului, controlând ce pot vedea participanții din stațiunea izolată Sharm el-Sheikh despre deceniile de abuzuri contra drepturilor omului ale Egiptului și limitându-le cunoașterea țării în care au loc discuțiile.

Companiile egiptene de telecomunicații au ridicat temporar interdicția privind apelurile VoIP la COP27, cum ar fi cele prin aplicația WhatsApp. Însă autoritățile au lăsat neatins un sistem amplu și sofisticat de blocare a site-urilor considerate critice la adresa lor, inclusiv ale presei independente și organizațiilor pentru drepturile omului. Organizații pentru libertatea internetului precum Qurium și Citizen Lab au determinat modul în care tehnologia inspecției aprofundate a datelor furnizată de compania canadiană Sandvine îi permite Egiptului să blocheze orice site-uri dorește.

„Autoritățile egiptene au blocat accesul la aproximativ 700 de site-uri, inclusiv presă independentă și organizații ale societății civile. Acest fapt restricționează grav accesul la informații care trebuie discutate, inclusiv chestiuni de mediu și privind drepturile omului. Acțiunea climatică eficientă necesită ca mai mulți oameni să-și exprime opiniile, iar nu mai puțini”, a declarat directorul de mediu al HRW, Richard Pearshouse. /…/

În septembrie 2020, conform Arabic Network for Human Rights Information și Mada Masr, în Egipt erau blocate 628 de site-uri, dintre care 116 de știri, 15 pentru drepturile omului, 27 ale opoziției politice și 349 de site-uri care permit descărcarea de servicii de rețele virtuale private (VPN), interzise și ele în Egipt pentru a-i împiedica pe utilizatori să ocolească celelalte interdicții. /…/

HRW semnalase cu scurt timp înainte de COP27 reprimarea activismului ecologic și a cercetării independente în Egipt. Mulți activiști au fost forțați să plece în exil, iar organizațiile din țară au activități extrem de limitate, temându-se de arestări, desființare ori chiar mai rău.

„Alt obstacol în calea cercetării independente e restricționarea drastică a accesului la informație”, afirmă HRW. „O asemenea cenzură masivă, cuplată cu arestări sistematice și inculpări de jurnaliști, a restricționat drastic accesul la informație și relatarea despre subiecte considerate interzise de către guvern, inclusiv chestiuni de mediu.”

sursa: The Guardian (traducere: Rador/ Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Martalogi, pretini de ai lui Cracanel…