G4Media.ro

VIDEO Protestatarii faţă de schimbările climatice au luat cu asalt o clădire…

Sursa foto: Pexels

VIDEO Protestatarii faţă de schimbările climatice au luat cu asalt o clădire din Lisabona în care ministrul portughez al Economiei, António Costa e Silva, ţinea un discurs şi i-au cerut demisia

Sute de protestatari îngrijoraţi din cauza crizei climatice au ieşit, sâmbătă, pe străzile din Lisabonei, iar zeci de persoane au luat cu asalt o clădire în care ministrul portughez al Economiei, António Costa e Silva, ţinea un discurs şi i-au cerut demisia fostului magnat petrolier, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Unii manifestanţi au pătruns în clădire, în timp ce cei rămaşi afară scandau: ”Demisia, Costa e Silva!”

Poliţiştii i-au scos pe protestatari afară din clădire. Radiodifuzorul portughez RTP a scris că ministrul a părăsit clădirea printr-o uşă din spate.

Ministerul portghez al Economiei a refuzat să comenteze subiectul.

Protestul din Portugalia a avut loc în timp ce liderii mondiali, factorii de decizie politică şi delegaţii din aproximativ 200 de ţări s-au reunit în marja summitului Cop27 ONU privind schimbările climatice, în Egipt, unde speră să menţină în viaţă obiectivul de a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, unii activişti nu cred că Cop27 va rezolva problema.

”Conferinţele precum COP nu pot face faţă problemelor legate de schimbările climatice, deoarece ar avea nevoie de mai multă participare din partea societăţii civile, mai puţină participare din partea lobbyştilor din industria combustibilor fosili”, a spus Pedro Franco, un student în vârstă de 27 de ani.

Joao Duarte, în vârstă de 23 de ani, a arătat, de asemenea, cu degetul spre guverne pentru că au favorizat ”interesele monetare” ale marilor companii în loc să pună schimbările climatice în fruntea agendei politice.

”Nu va exista nicio schimbare până când guvernele nu vor înceta să fie cei mai buni prieteni şi aliaţi ai marilor companii”, a spus el.

Experţii ONU au precizat într-un raport publicat marţi că promisiunile companiilor, băncilor şi oraşelor de a obţine emisii nete zero reprezintă adesea puţin mai mult decât o dezinformare ecologică (greenwashing).

”Situaţia este gravă şi urgentă. Ceea ce facem sau nu facem în acest deceniu va avea un impact mare asupra securităţii climatice”, a declarat Marta Leandro, vicepreşedintele grupului portughez de mediu Quercus, la protestul de la Lisabona.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...