G4Media.ro

Restaurantele din Ungaria amenință că vor crește drastic prețurile din cauza facturilor…

sursa foto: Pixabay

Restaurantele din Ungaria amenință că vor crește drastic prețurile din cauza facturilor la energie, crizei forței de muncă și cheltuielilor salariale

În restaurantele și unitățile ospitaliere din Ungaria ar putea să aibă loc creșteri de prețuri șocante, de 20-50%, susține președintele Asociației Industriei Ospitalității din Ungaria, transmite Infostart.hu, citată de Rador.

Unitățile ospitaliere nu mai au cum să acopere altfel lipsa forței de muncă, cheltuielile salariale și cele legate de energie și materii prime, a precizat László Kovács pentru portalul inforstart.hu, menționând: Efectele mediului, printre care explozia de prețuri la energie, la nivel mondial, au un impact negativ și asupra industriei ospitaliere, astfel că „suntem nevoiți să creștem prețurile”.

Unele restaurante au plătit în decembrie energia electrică cu 25 de forinți/kWh, iar în ianuarie au plătit deja cu 150 de forinți. Așadar creșterile de prețuri sunt semnificative, și nu mai pot fi „înghițite” în detrimentul profitului care, de altminteri, aproape că nici numai există.

László Kovács a amintit că industria ospitalieră abia începe să-și revină după efectele „terifiante” ale epidemiei de coronavirus de care avem parte de doi ani, care a generat o lipsă mare de forță de muncă.

Celor care au plecat de nevoie din acest domeniu acum le este teamă să se întoarcă până când nu se termină cu efectele pandemice, iar lipsa acestora nu poate fi completată imediat.

Președintele asociației a mai precizat că pentru completarea lipsei forței de muncă industria ospitalieră apelează la soluții atipice, cum ar fi, angajarea lucrătorilor străini cu jumătate de normă de lucru.

Din cauza lipsei forței de muncă, salariile sunt crescute semnificativ ceea ce ar putea să fie atractiv pentru cei care au plecat anterior din acest domeniu.

Cea mai mare lipsă de forță de muncă poate fi resimțită în domeniul muncii profesionale. Este o mare lipsă de bucătari, cofetari, chelneri, iar aceste meserii nu pot fi învățate de o pe o zi pe alta, a mai spus László Kovács, care a arătat că aceste probleme pot fi observate și la nivel local, o lipsă mare există mai ales în stațiunile balneare, iar odată cu deschiderea grădinilor, forța de muncă se va îndrepta, probabil, spre mediul rural.

Creșterea prețurilor chiar și cu 50% va avea cu siguranță un efect șocant asupra oaspeților, dar în timp cererea oamenilor poate reveni – care, desigur, depinde și de posibilitățile financiare – ceea ce ar putea însemna o relansare a industriei ospitalității, a conchis László Kovács.

Sursa: infostart.hu/ Rador

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Restaurantele sunt „nice to have”, nu „need to have”, așa că nu au pârghie de șantaj.
    In criza de tip Peak Oil care se întrevede, pentru o decadă, activitățile „nice to have” se vor restrânge masiv.

    • Poa’ sa creasca preturile cat vor, oricum va fi mai ieftin decat la Jupiter si Mamaia.

  2. Stai în garsoniera și mănânci pasta de lăcuste. Restaurantele vor rămâne pentru elite.

  3. Pai cum asa? Nici Orban nu cumpara ieftin gazul de la rusi? A ingenunchiat degeaba Orbanetele in fata lui Putin?

    • Dacă ești un trotinetist capsat care crede ca întreaga criza energetica e vina lui POOTIN.

  4. USR+ nu are o problema ei papa gandaci ,larve si lacuste asa cum tov.Ursula i-a indrumat