G4Media.ro

Republica Moldova are un nou Guvern, condus de Maia Sandu și format…

Republica Moldova are un nou Guvern, condus de Maia Sandu și format din pro-europeni și socialiști / Plahotniuc și partidul său, trimiși în opoziție, acuză o tentativă de uzurpare a puterii de stat / Curtea Constituțională a invalidat Guvernul și toate actele Parlamentului

Republica Moldova are de sâmbătă un nou Guvern condus de Maia Sandu și format din partidele pro-europene grupate în blocul ACUM împreună cu socialiștii din PSRM. PDM, formațiunea oligarhului Vlad Plahotniuc, a rămas în opoziție.

Învestirea noului Cabinet a avut loc la finalul unei zile tensionate în Parlamentul de la Chișinău, care s-a întrunit în ședință, în ciuda deciziei Curții Constituționale, controlată Plahotniuc, de a-l dizolva.

Totodată, Parlamentul a decis demiterea șefului Serviciului de Informații și al șefului Centrului Anticorupție și a adoptat o Declarație cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Întrunită în aceeași zi, la sesizarea partidului lui Plahotniuc, Curtea Constituțională a invalidat toate deciziile Parlamentului, iar oligarhul a acuzat o tentativă de uzurpare a puterii de stat.

Ulterior, Curtea Constituțională a invalidat și Guvernul Maia Sandu

Cele mai importante momente ale zilei tensionate de pe scena politică de la Chișinău:

Update 21:08 – Curtea Constituţională a invalidat și guvernul condus de Maia Sandu

Update 20:28 – Ședința Parlamentului este declarată închisă. Deputații se vor întâlni în ședință mâine, 9 iunie, la ora 9.00. Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că timp de trei luni, cât instituția nu a fost funcțională, s-au adunat mai multe subiecte care trebuie examinate.

Update 20:22 – Se propune spre examinare proiectul de lege privind demiterea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Șeful SIS a fost demis (Ziarul de Gardă)

Update 20:15 – Se propune demiterea din funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) a lui Bogdan Zumbreanu, pe motivul necurespunderii cu cerințe legale de numire în funcție. Cu 61 de voturi, șeful CNA a fost demis. (Ziarul de Gardă)

Update 20:10 – Se propune adoptarea unei „declarații privind condamnarea tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea Partidului Democrat din Moldova de către Curtea Constituțională”. Cu 61 de voturi, declarația a fost adoptată (Ziarul de Gardă)

Update 19:30 – Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco susține că vor fi demiși șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, și adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc.

Update 19:20 – Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, delcară în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate astăzi în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat și că PSRM și Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituția (Ziarul de Gardă)

Update 19:00 – Deputații au luat o pauză de 30 de minute pentru a convoca biroul Parlamentului și a aproba agenda unei noi ședințe în care se va propune spre aprobare pachetul de legi privind „dezoligarhizarea R. Moldova”.

Update 18:45 – Noul Guvern al Maiei Sandu a depus jurământul.

„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toţii. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem aşa bravi deputaţi. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limba comună. De dvs. depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcţional va fi acest Guvern. Haideţi să fim mai înţelepţi! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copiii noştri, pentru nepoţi!”, a afirmat Dodon în Parlament, fiind aplaudat, potrivit Ziarul de gardă.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este vicepremier şi ministru de interne în noul guvern, din care mai fac Vasile Şova (vicepremier pentru integrare), Nicolae Popescu (externe şi integrare europeană), Georgeta Mincu (agricultură, dezvoltare regională şi mediu), Pavel Voicu (apărare), Vadim Brânzan (economie şi infrastructură), Liliana Nicolaescu-Onofrei (educaţie, cultură şi cercetare), Natalia Gavriliţa (finanţe), Stanislav Pavlovschi (justiţie) şi Ala Nemerenco (sănătate, muncă şi protecţie socială).

La şedinţa parlamentului au participat doar deputaţii PSRM şi ACUM.

Update 18:25 – Începe procedura de învestire a Guvernului, direct din sala de ședințe a Parlamentului Repeblicii Moldova (Unimedia)

Update 18:15 – Unaim deputații au votat numirea liderei PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. De asemenea, cu 61 de voturi a fost aprobată lista noii componențe al Guvernului (Unimedia)

Update 17:40 – De la tribuna Parlamentului, Andrei Năstase a dat citire declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al R.Moldova. Decizia a fost aprobată cu votul a 61 de deputați (Ziarul de Gardă)

Update 17:35 – Igor Dodon a semnat decretul privind desemnarea liderei PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al RM. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook (Unimedia)

Update 17:25 – Curtea Constituțională de la Chișinău a decis, într-o ședință fulger, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului. Comunicatul Curții Constituționale a Republicii Moldova transmis G4Media.ro:

  1. 1.Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.
  2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Update 17:20 – Cum controlează oligarhul Vladimir Plahotniuc Curtea Constituțională a Republicii Moldova (explicații oferite de Vitalie Călugăreanu, corespondent Deutsche Welle la Chișinău):

Ce trebuie sa stim despre Curtea Constitutionala, care a creat haosul in Moldova:

Cu puțin timp înainte de încheierea mandatului parlamentului precedent, controlat de PDM și de oligarhul Vlad Plahotniuc, la Curtea Constituțională au avut loc metamorfoze. Unii judecători au demisionat subit, iar fotoliile lor au fost ocupate fie de fruntași ai Partidului Democrat, fie de foști demnitari care, ocupând funcții importante l-au ajutat pe oligarhul Vlad Plahotniuc să-și subordoneze justiția.

La 16 martie 2018, urmare a unui concurs cu un singur candidat, fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a fost ales, prin vot secret, în calitate de președinte al Curții Constituționale. Această funcţie rămăsese vacantă după ce, la sfârşitul lunii ianuarie 2018, Tudor Panțîru a demisionat, invocând motive personale.

La 11 decembrie 2018, Corneliu Gurin, care a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada celebrei fraude bancare de 1 miliard de dolari, a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Acesta fusese înaintat de președintele CSM cu doar o zi înainte – pe 10 decembrie. Însuși Gurin a spus că oferta i-a picat ca „o surpriză pe neașteptate”. Gurin i-a luat locul lui Igor Dolea, care a renunțat la mandatul de judecător al Curții cu două luni înainte de termen.

A doua zi, la 12 decembrie 2018, ex-comunistul Artur Reșetnikov (deputat desprins de PCRM și asimilat de PDM în fosta legislatură), a fost numit, la solicitarea Guvernului controlat de PDM, în funcția de judecător al Curții Constituționale. Reșetnikov a deținut funcția de șef al Serviciului de Informație și Securitate în timpul guvernării comuniste, inclusiv în timpul protestelor violente din aprilie 2009, soldate cu devastarea clădirilor Președinției și Parlamentului și, în cele din urmă, cu căderea regimului comunist al lui Vladimir Voronin. Reșetnikov face parte din cei 14 deputați transfugi comuniști, care au trecut la PDM la sfârșitul anului 2015.

La 15 decembrie 2018, a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională deputata PDM, Raisa Apolschi, nașa de cununie a oligarhului Vlad Plahotniuc. Apolschi i-a ocupat fotoliul lui Victor Popa, care a demisionat, cu trei luni înainte să-i expire mandatul, invocând „motive de sănătate”.

Curtea Constituțională este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova. Curtea este alcătuită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Update 17:15 – PDM anunță, într-un comunicat de presă, că ”va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal și contravin Constituției”. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. În acest sens PDM a pregătit deja o sesizare la Curtea Constituțională pentru a ataca decizia de numire a așa zisului președinte al Parlamentului.

Update 16:31 – Deputații se întrunesc în ședință pentru a decide componența Comisiilor. Totodată, președintele Igor Dodon urmează să consulte fracțiunile pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru (Ziarul de Gardă)

Update 15:37Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcția de președintă a Parlamentului. Aceasta a fost aleasă de către 56 de deputați (Unimedia)

Update 14:50 – PDM, partidul lui Plahotniuc, cere demisia președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pe care îl acuză de trădare. Publika TV, televiziunea controlată de Plahotniuc, a publicat o înregistrare video cu președintele Dodon, despre care spune că este dovada că șeful statului vrea federalizarea Republicii Moldova (detalii aici). Potrivit înregistrării video, Dodon recunoaște că primea bani de la Moscova, 600 – 700 de mii de dolari, până la un milion, lunar (vezi aici).

Update 14.31: Partidul Socialiștilor a înaintat-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de speaker al Parlamentului. A început procedura de vot (Ziarul de Gardă)

Update 14:02Ziarul de gardă publică lista miniștrilor din Guvernul Sandu care ar urma să fie votată astăzi:

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Năstase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Șova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavriliță – ministra Finanțelor
Georgeta Mincu – ministra Agriculturii
Nicu Popescu – inistrul Afacerilro Externe și Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministru al Economiei
Stanislav Pavlovschi – ministrul justiției
Liliana Nicolaescu-Onofrei – mininstra Educației, Culturii și Cercetării
Ala Nemerenco – ministra Sănătății

Update 13:50 – Portalul Unimedia anunță că deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM au semnat o înțelegere politică temporară, prin care lidera PSRM, Zinaida Greceanîi va fi numită președintă a Parlamentului, iar lidera PAS, Maia Sandu – prim-ministru al Republicii Moldova (detalii aici).

Update 13:01 Ședință cu lumina stinsă. Maria Ciobanu a declarat jurnaliștilor că l-a telefonat pe secretarul Parlamentului și acesta a spus că nu are voie să le comunice de unde se aprinde lumina, pentru că riscă să fie concediat (sursa: Unimedia)

La sediul Parlamentului a venit președintele Igor Dodon, iar în fața instituției sunt parcate, inclusiv, automobilele ambasadorului Federației Ruse în R. Moldova și ambasadorului SUA la Chișinău.

Andrian Candu a declarat că fracțiunea PDM nu a fost invitată la ședință.

Potrivit UNIMEDIA, Curtea Constituțională (CC) a mai emis sâmbătă încă o hotărâre prin care susține că Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat, ieri, 7 iunie, în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie. Decizia dată vine după ce deputații democrați Vladimir Cebotari și Serghei Sîrbu au depus ieri o sesizare către înalta curte privind interpretarea articolelor 63 și 85 din Constituție.

UNIMEDIA amintește că astăzi, 8 iunie, președintele Igor Dodon a anunțat că nu va semna decretul de dizolvare al Parlamentului, iar în acest sens, Blocul ACUM împreună cu PSRM au anunțat ședința Legislativului ce va avea loc la ora 12:30.

Tot astăzi, Curtea Constituțională a pus punctul pe i și a anunțat într-un comunicat de presă că, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia sa încheie formarea Guvernului pănă la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Vai sarmana Basarabie! Ce este RM? Un stat capturat de un proxenet, de un asasin, de un hot mare. Numele acestui individ rapace cu o duzina de pasapoarte, inclusiv romanesc si rusesc, este Plahatniuk. Mare prieten cu Ponta, dar si cu Dracnea. El, criminalul care a ciordit un miliard din haznaua statului, a trimis huligani pe 10 august.

  2. Republica Moldova risca sa fie dezmembrata de mafie si coruptie.

  3. Ce trece timpul parca mai ieri împărțea Ucraina în două , Rusia . De ce credeți că e ambasadori Rus acolo ??? Îi place sa stea in întuneric ??? Vrea să facă bucăți și Moldova pe modelul Ucraina . Un mare și la multamue poporului rus și binenteles președintelui ales pe viață putin. Ceea liniște era în lume daca ar fi stat liniștiți rușii sa nu se mai bage ei peste tot .

  4. Articolul 85
    Dizolvarea Parlamentului
    (1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

    Nu scrie nicăieri de 90 de zile, ci de 3 luni. De asemenea președintele poate, dar nu este obligat să dizolve parlamentul. CC a RM este o cloacă de mafioți precum curtea lui Dorneanu.

    • NU ESTE ADEVARAT! Constitutia lor spune exact ce sustine CC din RM ! MAI CITESTE-LE CONSTITUTIA !!

    • Ba e foarte adevărat, am dat copy paste din Constituția Republicii Moldova.

    • BA E FOARTE ADEVĂRAT, DAR DACA TU NU VREI SA FIE E PROBLEMA TA ! Cu acest prilej îți amintesc si cateva nimicuri despre ”guvernul actual ” : în seara de 8 aprilie 2009 tovarășa ZENAIDA GRECEANI, pe atunci prim ministru, azi ”speker ” al numitei republici a expulzat ambasadorul român la Chisinau, a inchis frontiera cu RO si a iesit la TV MOLDOVA cu ”dovezi clare” de infiltrarea in RM a 200 de tineri din RO pt a face revolutie. Au urmat exact in aceeași seară arestari masive puse in operă de tov PAVEL VOICU , comisar de politie la CHISINAU,actual ministrul apărării in GUVERNUL MAIA SANDU . BIBLIOGRAFIE : arhivele accesibile încă ale EUROPEI LIBERE, TIMPUL. PROTV md. UNIMEDIA md si altele. ( dacă te intereseaza pot să mai adaug la listă ) Reia si informatiile despre CC din RM care exact la aceste ore a dat comunicate ( 3 ) CLARE si FARA ECHIVOC despre …problemă ! Pot să-ți spun exact si sursele ca sa nu te mai obosesti cu căutările .

    • Nu-l luati in seama, vorbeste mai tot timpul fara noima, Tartorita cea Batrana l-a scapat de vreo doua ori pe ciment cand ii dadea sa suga pucioasa…!
      Fratioare,
      Du-te si bantuie taramurile de la Rasarit, acolo poti sa-ti faci de cap cat vrei, mujicii nu pot deosebi un drac intreg la cap, de unul scapat pe ciment cand sugea la tata…!

  5. Parca se deruleaza un fel de „Nasul” 5 !

  6. Sa vedem cum rezolva dilema cu 3 luni / 90 de zile.

  7. Io nu înțeleg nimic din R Moldova – nu Dodon era ăla rău? Cu Rusia?

  8. Pentru cine știe să citească:
    Citat din Constituția Republicii Moldova:
    „Articolul 85
    Dizolvarea Parlamentului
    (1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.”
    Observații:
    1. 3 luni, nu 90 de zile.
    2. Poate [să dizolve], nu trebuie sau e obligat.
    3. După consultarea fracțiunilor parlamentare, deci nu imediat.
    E suficient de clar? Se pare cu nu și pentru acei membri ai Curții Constituționale a Moldovei numiți sau controlați de Pahotniuc.

  9. Și în acest context – care este poziția Rusiei? Că noi nu avem nici o poziție asta știm .

  10. E acolo o Curte Constituţională care a luat de undeva model rău.

  11. Ce înțeleg eu e că pretinu’ lu’ Dracnea este pe foarte aproape să îmbrace un costum cu dungi.
    Ca în „toate filmele” cu scenariu rusesc din ultima perioadă înving americanii.
    Și cam ce se întâmplă la est și la vest de România se întâmplă și viceversa !
    Ca sa fiu mai explicit.
    PSD are de primit câteva vagoane de MU13 de import din toate punctele cardinale și de sus în jos și invers pe toate orificiile.

  12. Sper să reușeasca R. Moldova ceea ce altii nu reusesc – sa anuleze deciziile unei CC vandute mafiilor locale. Si la noi CCR (Curtea Coruptiei in Romania) e compusa din slugi de mafioti, ex-turnatori la Secu, ex activisti pcr, sustinatori ai hotilor si colaboratori ai CRIMINALILOR care au ucis la 1989. ACEASTA INSTITUTIE TREBUIE DIZOLVATA si re-organizata pe principiile statului de drept, nu al statului mafioto-securist.