G4Media.ro

Reporteri fără Frontiere sesizează Curtea Penală Internațională pentru atacul israelian asupra unei…

sursa foto: Captură video

Reporteri fără Frontiere sesizează Curtea Penală Internațională pentru atacul israelian asupra unei clădiri din Gaza unde se aflau și birouri mass-media

Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat duminică Curtea Penală Internaţională (CPI) după atacurile israeliene asupra clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia din Gaza, considerând că acestea pot fi „crime de război”, informează AFP, citată de Agerpres.

„În ultima săptămână, birourile a 23 de mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite”, a declarat RSF în sesizarea sa, aceste bombardamentele vizând birouri de presă palestiniene şi străine.

„RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma”, conform scrisorii din 16 mai adresată procuroarei generale a CPI, Fatou Bensouda.

„Armata israeliană nu a provocat doar daune materiale masive redacţiilor ale căror jurnalişti, echipamente şi instalaţii sunt persoane şi bunuri protejate în temeiul protecţiei datorate populaţiei civile. Aceasta a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă”, consideră RSF.

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de ştiri qatarez Al-Jazeera şi agenţiei americană de presă Associated Press (AP) a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că această clădire a fost „o ţintă perfect legitimă”, susţinând că se bazează pe date furnizate de serviciile de informaţii.

RSF aminteşte că a sesizat deja CPI pentru „ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii, în primăvara 2018.

Prin urmare, RSF a solicitat acum procuroarei generale a CPI să includă evenimentele din ultimele zile în ancheta deschisă în luna martie cu privire la presupuse crime în teritoriile palestiniene, o iniţiativă respinsă de Israel, dar salutată de partea palestiniană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. RSF, o adunatura de mincinosi.

    • Explica, sau esti doar un troll zionist?

    • @Bat un cui
      Interesant ca o agentie de presa (AP) isi avea sedfiul in aceeasi cladire cu Hamas, o organizatie terorista.
      Distrugerea cladirii s-a facut DUPA anuntarea prealabila a prorpietarului si chiriasilor, fiind fara victime omenesti.
      E razboi, deci ….
      Daca asta se numeste „crima de razboi” iar tu sustii asta, go suck a dick, or many more!

  2. Nu se negociaza cu teroristii

  3. Degeaba. Raportul HRW despre crimele care fac din Israel un regim apartheid a fost explicit respins de majoritatea statelor occidentale. Trebuie să ne băgăm bine în cap, Democrația Occidentală este binele absolut! Toate politicile regimurilor occidentale sunt esențialmente bune. Cine are nemulțumiri în legătură cu aceste regimuri e o liftă trădătoare, și, dacă e arab sau musulman, sigur nu prea merită să trăiască. Iar Israel e „singura democrație din regiune”.

    • HRW în raportul pentru 2021 vorbește de Izrael și Palestina împreună, în același raport. Concluzia lor e că amândouă au comis crime de război. Ei nu folosesc termenul de apartheid.

      ”The International Criminal Court (ICC) prosecutor’s office concluded its preliminary examination of the Palestine situation in December 2019 and determined that all the necessary criteria to proceed with a formal investigation of alleged serious crimes by Israelis and Palestinians had been met.” – Concluzia lor.

    • @Donne
      Nu. Pe site-ul Human Rights Watch este un amplu articol care trece în revistă faptele și argumentele pentru a afirma limpede că statul israelian, cu politicile sale anexioniste, este un regim apartheid. Noțiunea e folosită încă din titlul raportului. Cred că vb de lucruri diferite.

  4. Clădirea era într-adevăr sediul mai multor agenții de știri, între altele Associated Press și Al Jazeera, dar erau și locuințe individuale. Înainte de a fi lovit, proprietarul clădirii a fost anunțat și persoanele au fost evacuate, dar nu s-a reușit evacuarea tehnicii media. Nu s-a dat explicație motivului, probabil pentru că Al Jazeera a transmis în direct atacurile.

  5. Ohanesian, Miscoci si Marie Jeanne Ion mai lipsea printre teroristi.

  6. adica aia arunca cu mii de rachete in mine si eu daca reactionez si imi iau masuri sa nu se mai intimple sunt terorist. Interesant!