G4Media.ro

REPORTAJ Viața și problemele medicilor din singura clinică stomatologică românească din Italia:…

Sursa foto: CrystalDent

REPORTAJ Viața și problemele medicilor din singura clinică stomatologică românească din Italia: ”Nu m-aș întoarce în țară nici dacă mi s-ar da de cinci ori salariul de aici”

O stradă lungă, cu blocuri gri și multe mașini. Așa cum e cam tot Milano, în câteva cuvinte, dacă reușești să-ți ștergi de pe retină, totuși, imaginea cu Piazza del Duomo. Tot așa cum e și Bucureștiul, dacă ieși din Centrul Vechi și intri în partea de oraș ridicată în ”Epoca de Aur”.

Dacă spui român, în Italia, cuvântul e asociat de localnici cu badantele, asistentele și constructorii care au invadat peninsula, devenind majoritatea minorităților. Nu se cunosc prea mulți oameni de afaceri, avocați ori ingineri români. Iar despre doctori, nici atât. Cu atât mai surprinzător e să afli că în capitala economică a Italiei există o clinică în care aproape tot personalul e format din români.

Într-o stradă gri, lungă și plină de mașini, la parterul unui bloc cenușiu, așa cum întâlnești în tot orașul, se află instituția care e ca un portal ce te trimite vreo 1.700 de kilometri mai departe, mult mai în est. În afară, totul este italian. Bine, mai puțin micile cafenele care au fost preluate masiv, în ultimii ani, de comunitatea chinezească, dar dincolo de ușa roz e România.

Așa cum o știți și voi. Cu asistente care în orice moment de respiro se strâng în grup de trei și încep să șușotească, cu pacienți îmbrăcați în haine negre, apăsați de greutăți, cu indivizi care vorbesc tare, cu mame care stau lângă copiii care deși sunt aproape de adolescență, nu sunt lăsați singuri nici măcar pe scaunul dentistului. Și i-ar ține și acolo de mână și le-ar reproșa aspru dacă nu răspund repede, corect și manierat doctorului. Chiar și cu un afiș care anunță că un taraf cântă într-o locație, de Revelion.

E România unde te simți român. Ăștia suntem.

CrystalDent, deși e în Milano, se confruntă cu aproape aceleași probleme pe care le au clinicile stomatologice din țară: lipsa doctorilor, slaba calificare a medicilor tineri, lipsa cruntă a igienei orale a pacienților, lupta permanentă pentru a coborî prețurile și lipsa timpului.

”Românul care vrea să se întoarcă în România, nu va veni la noi să se trateze”

Nu e simplu să lucrezi cu românii, mai ales cu cei care au plecat din țară să muncească până la rupere, să facă rost de bani și să-i trimită acasă. Aici nu se lucrează decât foarte, foarte rar la laptop. Majoritatea ignoră până în ultimul moment problemele de sănătate, iar dinții mai bine se scot, decât să se cheltuiască sute de euro pentru un tratament. Importantă e viața de după Italia, în România, importanți sunt cei rămași acolo, iar resursele se duc pentru visul ăsta. Mulți nici nu mai ajung să-și vadă familia fericită.

”Românul care vrea să se întoarcă în România, nu va veni la noi să se trateze. Chiar dacă e o iluzie că face economie, va trage de timp până la limita rezistenței, să ajungă în țară să-și facă dinții. Dacă vorbim de asta. Iar devizul de preț crește, nu scade niciodată și poate că va ajunge în momentul în care nu se va mai putea repara mare lucru. Dar pentru ei nu contează. De regulă, clientul nostru e cel care vrea să rămână în Italia”, spune Sergiu Balaban, directorul adjunct al clinicii.

Românii din Italia se împart în două mari categorii. Cei care vor să rămână și cei care vor să plece. Sergiu reușește deja să-i identifice ușor.

”Dacă vrea să se întoarcă în România, niciodată nu o să gândească ca un italian, va gândi tot ca un român. Dacă avem o familie de români care au copii, merg la școală aici și sunt conștienți că nu se vor mai întoarce, oamenii ăștia vor gândi diferit și îi vezi. Dacă știe că va rămâne aici, va vrea să se integreze. Unul care vrea să plece nu se va integra. Merge la magazinul românesc, merge la grătar cu prietenii români, la muncă e înconjurat de români și nu se va integra niciodată în societate. Trăiește într-o bulă a lui”, povestește Sergiu Balaban (foto jos).

Sursa foto: G4Media

”De regulă, românul încearcă să plătească la negru”

Pentru românul preocupat permanent de costuri, mai ales în Italia, oamenii de la clinică au trebuit să se gândească și la bani.

”De regulă, românul încearcă să plătească la negru. Iar dacă plătești așa, nu ai garanție. Dar nu-l prea interesează. În țară se poate, dar dacă ajungi aici, e imposibil să plătești așa. Și atunci ne-am gândit la formule prin care românii să-și permită tratamentele pe care noi le facem. Prima variantă: împrumutul. Sunt bănci care se ocupă de asta, de împrumuturi medicale, iar noi avem o convenție cu Deutsche Bank și se pot ajunge până la 72 de rate.

Când ajungi aici, românul începe deja să se gândească, <mamă, cât e dobânda, că dau dublu înapoi>. Dar avem o altă problemă. Sunt mulți care au probleme cu băncile, ori lucrează la negru, chiar dacă suntem imediat în 2022. Atunci noi acceptăm și un împrumut doar cu bancomatul (n.r. cardul bancar obișnuit). Nu se cere adeverință de salariu, doar copie după cardul de sănătate. Se pot face 12 rate. Dacă nici așa nu se poate, atunci plătești la tratament. Plătești o plombă. Dacă vii la o extracție, plătești o extracție. Dar la planuri de tratament, nu putem vorbi de asta”, spune Segiu Balaban.

Admite că au fost însă și cazuri în care s-au făcut lucrări dentare pro-bono. Era singura soluție…

”În România, din păcate, se poate termina o facultate și fără să fi învățat prea mult”

Doctorul Mădălina Topor este cea care alături de soțul ei Ivan Solimine, a pus bazele clinicii. A început cu un cabinet, apoi două, iar în timp s-a transformat într-o clinică ce reușește să facă absolut tot ce ține de stomatologie, de la plombe și implanturi, până la operații complicate. Inclusiv ”razele” se execută aici.

Mădălina Topor este directorul medical al clinicii și ar vrea să o extindă, români mulți sunt și în Sud, și mai în vest, la Torino. Dar lipsesc medicii.

”Căutăm medici români. Mie mi-ar plăcea să am o echipă formată integral din tineri. Muncim cu pacienți români și atunci e mai ușor dacă și doctorul e român. Dar nu e ușor să-i găsim.

Sunt și destul de selectivă, țin la calitate, am construit această structură de la zero și chiar țin la calitate. Avem dotări de top, avem aici orice și-ar putea un tânăr medic. Căutăm, în primul rând, un candidat pregătit, să fie învățat, dar să-și dorească să învețe și mai mult. Știm cu toții cum se parcurge sau cum se poate parcurge o facultate în România și atunci asta e o mare, mare problemă.

Eu cunosc sistemul de învățământ din România și pot să disting o persoană care a învățat în facultate de o altă persoană care are doar o diplomă și atât. Da, poți și asta. În România, din păcate, se poate termina o facultate și fără să fi învățat prea mult, iar eu asta nu pot să accept. Din cauza asta am avut foarte mulți medici români la interviuri, foarte mulți, însă nu i-am putut accepta. Câțiva i-am ținut o perioadă de formare, să-mi dau seama unde sunt și din păcate nu a mers”, spune Mădălina Topor.

Cu asistentele e mai ușor. ”Multe din asistentele din domeniu, aici, în Italia, sunt românce. Pe strada asta găsești din 400 în 400 de metri câte o clinică stomatologică, mai mare sau mai mică. La întâmplare dacă intri, una din cinci are personal din România”, explică Sergiu Balaban.

”Eu prefer românii. Trebuie să înțelegeți că italienii, la început, au tendința să fie puțin reticenți când e ceva legat de români. Trebuie să recunoaștem că în Italia există un pic de rasism, din păcate. Și atunci, poate că la început sunt reticenți, dar apoi înțeleg calitatea și serviciile pe care le oferim, lucrăm la nivel înalt și oferim o calitate superioară, dar până ajung să te cunoască sunt puțin reticenți” – dr. Mădălina Topor (foto jos).

Sursa foto: CrystalDent

”M-am confruntat foarte mult cu rasismul. (…) Acum am învățat limba, văd și eu altfel lucrurile, le pot răspunde și eu lor”

Olga vorbește perfect românește, însă nu e româncă.

”Am terminat liceul în Republica Moldova, dar oricum voiam să plec de acolo. Aici era prietenul meu cu familia și mi-a zis să vin și eu. Așa că am ajuns. La început, voiam să mă întorc acasă, acum, nu știu. Înainte era dorul de casă, acum s-a schimbat. Vor cei care au rămas acasă să vină mai mult în Italia, decât eu să plec în Moldova. Doar Crăciunul încă îl fac în Moldova”, povestește una din asistentele de aici.

Ce nu-i place în Italia? Rasismul. ”La început m-am confruntat foarte mult cu rasismul. Aveam două luni de Italia, lucram atunci în curățenie, nu cunoșteam limba și mă luau că de ce am venit aici, că le iau lor munca. Asta venea din partea șefilor și a colegilor. Una din colege, de fapt cea care m-a adus în acel loc de muncă, era româncă, iar eu eram din Republica Moldova. Eram privită altfel decât ea. Acum am un alt colectiv, ne cunoaștem, vorbim aceeași limbă. Am învățat și italiana, văd și eu acum altfel lucrurile. Acum le pot răspunde și eu lor. Atunci, tăceam”, spune Olga.

”Sunt italieni, chiar milanezi, care ar prefera să meargă la un doctor în Croația, mai degrabă decât să vină într-o clinică românească, aici, în Milano. Așa e percepția, dar începe să se schimbe” – Sergiu Balaban.

”Ne-am cumpărat casă, ne-am <sistemat> aici, la ce să mai plecăm? Unde?”

Pe Ionela Oprițescu am găsit-o ieșind dintr-un cabinet. E pe ”sfârșit de lucrare”, de unde probabil și valul de entuziasm care vine dinspre ea.

”Asta e a treia lucrare pe care am făcut-o”, povestește, fluturând mâinile. ”Am făcut două în România, pe banii din România, asta e a treia. Vreau să vă spun că așa cum a fost aici nu m-a tratat nimeni. Atât vă spun. Ca în clinica asta, nimeni. The best”, spune femeia.

Lucrează la un hotel și în timp și-a adus în Italia întreaga familie.

”Am trei copilași, a venit și cu soțul, cu cățel, purcel, tot. Nu mai plec. Italia e țara mea. Ne-am cumpărat casă, ne-am <sistemat> aici, la ce să mai plecăm? Unde? Ne-am gândit și la cetățenie, dar nu am scos. La ce? Eu sunt româncă, nu italiancă. Dar am casă, am tot ce-mi trebuie. Avem rădăcinile puse aici, avem locuri de muncă”, spune ea.

E mulțumită că a găsit o soluție prin care să-și poată plăti sănătatea dinților și explică asta cu aceeași vervă.

”Mi s-a explicat tot. Ne-a explicat ca la prost, pe înțelesul fiecărui om, nu că-s eu nu știu cine. Mi-a explicat ce-mi fac și cât costă, ca să înțeleg, cuvânt cu cuvânt. Pe urmă am stat de vorbă cu doamna doctor, iar apoi am ajuns din nou la domnul Sergiu, care dacă nu ai banii în buzunar, tot îți face dinții. Și îi dai tu pe urmă. Nu, fără probleme, pe cuvântul meu. Eu nu am avut bani să dau. N-am avut. Și soțul și-a făcut dinții. În timp s-a rezolvat, am plătit, am făcut rate”, spune cea care susține că e deja jumătate constănțeancă, jumătate milaneză.

”Cu copiii români născuți aici trebuie să vorbești în italiană. Așa sunt mai calmi, probabil că înțeleg mai bine ce le spui, nu sunt atât de stresați. În română se concentrează mai mult, poate le e teamă să nu greșească” – Sergiu Balaban.

Sursa foto: CrystalDent

”Aș vrea să plec din Italia. (…) Cred că pe aici, pe aproape, Elveția, poate”

Dr. Lucian Celmare este exemplul de succes al clinicii. A ajuns aici de pe băncile școlii, iar acum simte că trebuie să-și ”ia zborul”, să aibă parte de alte provocări profesionale. Și el e român, însă a venit în Italia de când era în clasa a V-a, iar între timp a absolvit stomatologia la Universitatea din Pavia. Se apropie deja de noua generație de români-italieni. Cei care fie au ajuns aici de mici, fie chiar s-au născut în Italia. Aceștia din urmă, abia dacă mai vorbesc românește.

”Să lucrez aici m-a ajutat să-mi exersez româna, pentru că până să vin la clinică nu mai știam nimic. Nu am avut prieteni români aici, numai italieni. Am zis că trebuie să vorbesc, să exersez, să-mi aduc aminte.

Peste 10 ani mă văd făcând mai multe lucruri pe care acum nu le fac. Nu fac acum proteze, nu fac chirurgie. Chirurgie, oricum nu aș face, de fapt, că nu-mi place. Aș vrea însă să cresc profesional. Și aș vrea să plec din Italia. Profesional vorbind, aici nu mai am unde să urc. Dubai mi-ar plăcea, dar e mai greu de ajuns. Cred că pe aici, pe aproape m-aș duce, totuși, Elveția, poate. Un medic român va dori să ajungă aici, dar pe urmă va dori să plece în altă parte”, spune doctorul.

Spune că pacienții români sunt mai dificili decât cei italieni.

”E ciudat cu pacienții români. Ca și cum m-aș întoarce în trecut. Și cum vorbesc și cum pun problema, e altfel. Sunt mai dificili decât italienii. Românii se transformă când ajung aici. Sunt mai exigenți dintr-o dată. Nu înțeleg situația. În România nu aveau condițiile ăstea, dar nici condițiile de aici, care sunt de top, nu sunt brusc mulțumitoare pentru ei. Sunt reticenți, nemulțumiți, ursuzi, greu de mulțumit”, spune amuzat Lucian Celmare.

”E ușor să dai vina pe sistem. Dar sistemul ești și tu”

Directorul adjunct al clinicii, Sergiu Balaban, spune și el că locul lui e definitiv în Italia, la fel cum mi-au spus asistentele și majoritatea pacienților. Nu crede că s-ar mai întoarce niciodată în România. Dar nu banii sunt problema.

”Mi-ar plăcea să nu mai fie o continuă criză politică, la noi. Dar nu m-aș întoarce nici dacă mi-ar da de cinci ori salariul de aici. Nici pentru de 10 ori salariul. M-aș întoarce poate dacă s-ar schimba ceva în sistemul de educație. Eu m-am simțit abandonat de sistemul ăsta în țară. De asta am și luat drumul pribegiei.

Pe urmă sistemul sanitar. Avem medici foarte buni, începem să avem și condiții bune, dar lipsește ceva. Nu e sistemul, pentru că, până la urmă, sunt oameni și acolo, nu e sistemul. Îmi spun oameni că au fost în spital și că sistemul e varză. Că li s-a cerut bani. Nu sistemul ți-a cerut, ci omul. Dar ai făcut ceva după asta? Ai depus o plângere, ai trimis un mail vreunei autorități? E ușor să dai vina pe sistem. Dar sistemul ești și tu. Ceva trebuie să se schimbe în aceste două domenii pentru ca unii să se întoarcă acasă”, spune Sergiu Balaban.

Ieșind de pe ușa de sub cupola roz te reîntorci în Italia. Afară, Milano se scufundă încet în ceață. O iarnă seacă, rece, gri, iar la radioul din mașină nu cântă nici Hrușcă și nici Fuego, deși după ziua din calendar e vremea lor.

Sursa foto: G4Media
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

64 comentarii

  1. Sa ramana acolo sa nu vina aici merita scuipati la cum gandesc eroii dentari..

    • TU cam meriti scuipat la cum gandesti.

    • „Comisarul Moldovan” e postac rus, nu e roman.

    • Comisare, încă mai păstrezi carnetul de UTC? Lasă românu’ să stea unde-i place – sau ai lucrat la ăia de te interogau cinci ani până să-ți dea drumul? Românii fac bine că pleacă; rămân mafioții să să roadă între ei – și Comisaru’
      Am înțeles, îți place Patria – așa e, dac’ai avut grijă de ea!..

    • Incredibil cât venin pot scuipa unii!

    • Au dreptate, nici dracul nu s-ar mai intoarce. Una e sa tratezi oameni si alta e sa tratezi rahati.

  2. Continuati sa injurati medicii, ca o sa ajungeti sa platiti 300 euro pe bilet de avion ca sa va vada un doctor.

    • Nu ai dreptate.
      Si in tara sunt medici buni.
      Problema este la sistemul public de sanatate.
      ACELASI medic te opereaza la un sital de stat, platesti spaga la tot personalul si risti sa mori de stafilococ auriu&pioceanic.
      Sau ACELASI medic te opereaza la un sital privat iar tu platesti factura.
      Tot ce inseamna public in tara inseamna coruptie si m i z e r i e.

    • @Ana – la privat îți face operațiile mai simple. Pt. Alea serioase tot la stat ajungi. și dacă nu merge acolo costa enorm privatul de aici și și mai mult cel din vest.

    • Nu ai cum sa te întorci aici sa dai peste incompetenți ca voiculescu și mihaila.
      Spune omul clar cum cei doi analfabeți funcționali citați mai sus,termina o facultate și nu învață nimic.
      Decăzuți oameni sunt usr istii ăștia falși luptători pt dreptate!

  3. Foarte interesant paragraful cu „exigenta” romanilor. Nu are nici o legătură cu exigenta ci este mentalitatea slugii care poate sa se comporte și ea odată ca șef și devine deodată cult, citit și „conștienți” de importanta lui ca client, dar suprinzator se întâmplă numai cu conaționali lor și nu cu italieni. Este același comportament pe care multi „diasporeni” îl au când vin în țară. Ei le știu pe toate, le-au inventat pe toate și noi trebuie sa fim onorați atunci când ne vizitează, mai ales ca aduc „euroi” în țară și „investesc” în case, frigidere și televizoare și de aceea noi ăștia „prostii” rămași în țară trebuie sa fim slugile lor. Stau cu anii în tari civilizate, beneficiază de servicii de calitate, au posibilitatea sa isi ridice statutul sociale, dar nu se lipește nimic nimic de ei. Degeaba isi cumpara haine de marca la reducere și un BMW de mana a doua ca se vede spoiala din momentul în care deschide gura. Niște melteni.

  4. Oportuniști pentru care naționalitatea și istoria neamului său n-are nicio valoare.

    • Naționalitatea dentiștilor cu pricina e moldovenească, nu română. Dar cetățenia română e bună pentru urmașii mujicilor ca pașaport de intrare pe ușa din dos în UE.

    • A cui e vina ca romanii din Romania voteaza cu PSD si PNL si omoara tara?

    • @Mamut

      Unii sunt din Republica Moldova. Intră pe site-ul lor să vezi de unde sunt majoritatea angajaților.

    • Ce faci tu ba nationalistule pentru tara, huh??? Doar canti din cimpoiul de dac mandru. Nu am inteles niciodata tampenia asta „mandru ca sunt ” …mandru ca ce? Cum rahat iti poti asuma o asmenea mandrie..ai facut tu personal ceva? Pune naiba mana si strange un gunoi de pe strada cand treci pe langa el, ajute persoanele mai nevoiase, doneaza pentru niste asociatii non-profit care fac lucruri bune pentru tara, voteaza pentru binele comun si nu doar pentru burta ta…
      Nationalistu lui peste prajit!

    • @Mamut
      Și ce-i coane, dacă-s moldoveni au pene pe ei? Tot români de-ai noștri sînt, doar că multora le-a alterat rusnacii conștiința, cum au pățit-o și pe la noi mulți români verzi cu comunismul unde dacă făceai 1-2 facultăți la seral și fluturai diplomele erai deja ”domn doctor” sau ”domn director” deși mulți abia se puteau face înțeleși într-o frază. Lasă-i și pe ei să guste din viața mai bună, nu lua tu totul pentru tine că-n sicriu nu-ți trebuie și nu încape.

    • „ajute persoanele mai nevoiase”

      Sigur, nu mă aștept de la unul ca tine care pleacă în vest la cerșit să înțeleagă ce înseamnă să-ți iubești țara și să ai respect pentru părinții, buneii, ș.a.m.d. care s-au născut aici, au muncit și unii și-au dat viața pentru ca urmașilor lor să aibă un viitor mai bun.

      Eu sunt mândru că locuiesc pe pământul strămoșilor mei și nu mi-aș părăsi țara pentru careva beneficii.

      Eu am muncit ieri până la ora 01:00 noaptea. Azi muncesc la fel până la aceași oră. Mâine va fi la fel. O fac din dorința mea de a le oferi copiilor un viitor mai bun. Îmi achit impozitele și las ca statul să se îngrijească de cei nevoiași.

    • Noi muncim, noi nu gandim. Nu ma intereseaza pana la ce ora muncesti tu…asta nu te face mai patriot decat altii. Esti un nationalist zemeflitor.

    • Ce șanse sunt ca copii celor care pleacă vor vorbi limba română, se vor considera români sau vor reveni vreodată în România.

      Noi îi pierdem și cu ce este mai bună viața în Italia decât în România? Eu am locuit în adolescență în Italia câțiva ani.

      Mulți se plâng pe politicieni. Cu ce este este mai bun Berlusconi ca Dragnea? Cu ce este mai bun partidul lui Salvini sau Meloni ca PSD sau AUR?

      Cineva spune că oamenii în Italia sunt diferiți. O fi. Dar partidele mari a lui Salvini și Meloni ne spun că au o mare parte din populație cu o gândire ca a electoratului PSD sau AUR de la noi.

      Viața este mai bună acolo? Dacă da în ce sens? Banii? Eu în 4 ani în România am adunat bani și mi-am cumpărat un apartament cu două camere în București. Acum mi-am propus să adun 500 mii euro cel puțin și să-mi cumpăr și o casă. Este un obiectiv și eu muncesc ca să mi-l ating.

      Vă deranjează minoritățile de la noi, dar în Italia sunt foarte mulți veniți din Africa și nu este mare diferență + minorități de la noi au plecat acolo la cerșit.

    • naționalitatea și istoria neamului nu tin de foame si nu platesc nici facturile. Asa ca punele la frigider si bun venim in lumea reala

  5. Exodul se va accentua, măcar să scape câțiva din cloaca asta de aiuriți.

  6. Felicitari clinicii din Milano. Stați acolo ca stați bine. Voi sunteți Adevărații ambasadori romani. Nu meltenii pe care ii tratati, câteodată și pe gratis.

  7. Au dreptate! Incurajez pe toata lumea sa vina in adevarara Europa. Nu doar medicii. Romania nu mai poate fi salvata. Nu stati sa va nenorociti viata pentru o gasca de aurolaci pesedisti a n a l f a b e t i. Lasati-i sa se descurce in mlastina lor. Nu le permiteti unor n e s p a l a t i sa va injure.

    • Nicule, presupun că scrii din cultura de sparanghel. Tot în containere locuiți? 10 intr-o încăpere de 9 metri pătrați, cu paturi suprapuse? Europa adevărată, moșule.

    • @Eugen:
      Vezi cum il verifici pe om daca-i postac si al carui partid e ?
      Pomenesti de rau partidul si sare postacul ca muscat de cur sa-l apere ! :))

      PS. Nu-i asa, Genule ?

    • @Susufler0 nu te mai obosi, nu are omu’ nost mult orizont, ca să prindă lucrurile.. nu mai vorbim, esențe..
      gena p s d e simplă – ca un dorel – de nu mai pot fi lămuriți.. decât poate cu putere și cașcaval
      da’ apropo, meștere, nu mai ești pe ‘hn’?

    • Eugene, aiabde care razi tu ca stau in baraci sunt moldoveni si olteni din Vaslui, Botosani, Galati, Teleorman, Olt, etc.
      Pentru ei e singura salvare, acasa e dezastru. Au de ales sa fie furati si umiliti in judetele pesediste de unde provin sau sa o ia de la capat.
      Tu probabik esti o „pila” pesedista a n a l fa b e ta (dupa cum judeci). Un bugetar m i z e ra b i l.
      Stupid din partea unui socialist sa rada de cei care vor sa munceasca cinstit.
      Esti un j e g.

    • @Nicu
      Bineînțeles că Eugen e socialist, e din ăla – cum îi spune? – ‘de caviar’. Desigur, unul mai mărunt, nu-i de teapa coanei Vicol (25.000 euro pe o cursă cu jet privat, ceas de 180.000 euro) sau Tudorache (care-și ia ghiuluri de 2 milioane de euro) sau Oprișan (cu limuzină de 188.000 euro). Doar la mândrie se aseamănă cu ei, nu există alții mai mândri că sunt români. Îi vezi de 1 Dec. cum se îmbracă în costum național și agață tricolorul la antena mașinii. Ei chiar își iubesc țara,, o spun fără nici o ironie. Păi la cât de competenți sunt, în altă parte mureau de foame. Cum să nu-ți iubești țara când ai la dispoziție atâția prostime bună de muls?

  8. Poate titlul corect ar fi fost singura clinică stomatologică moldovenească din Italia, în care lucrează niște medici absolvenți ai unei ”fabrici de diplome” din Pavia, înfrățită cu altă la fel de prestigioasă facultate de dinți din România, cea de la Arad și pentru care strugurii oferiți de sistemul educațional romînesc au fost prea acri.

  9. Citez ,,Nu fac acum proteze, nu fac chirurgie. Chirurgie, oricum nu aș face, de fapt, că nu-mi place.” Stimabile dentist mai si minti, nici nu ai dreptul legal sa faci asa ceva tu care nu ai nici un rezidentiat in chirurgie dentara?
    Cum poti sa mergi la unul care nu este nici macar medic specialist in stomatologie? Ce experienta de mwdic are ?
    Mai intai faceti-va rezidentiatul in stomatologie, deveniti medici specialisti si medici primari si apoi pacinetii vor avea incredere in voi.
    Faceti un bine tarii si renuntati la cetatenia romana, eu unul nu va duc dorul.

    • Ar trebui să apreciezi că este om corect și nu se aruncă la ce nu știe (și ce nu-i place, plus că recunoaște fără teamă asta)), față de măcelarii din țară care se pricep la toate și ieși din spital în pardesiu de lemn.

  10. Citesc comentariile și văd ca pisica când mu ajunge la struguri zice ca-i pute. E valabil nu pt articol ci pt cei ce comentează. Da, romanii neintegrați in societatea straina care ii primește se cred superiori celorlalți conaționali integrați. Dar realitatea arată și faptul ca cei neintegrați au un nivel de trai mult sub cei integrați. Prostul nu e prost destul pana nu e și fudul, asta e realitatea românească.

    • Și care este avantajul celor integrați?

      Eu locuiesc în București. Am firmă și muncesc când doresc și cât doresc. Am un apartament de lux și condiții de trai superioare a multor italieni din Italia. La aproximativ 20 de metri am Lidl și drumuri – trotuare – parcuri moderne.

      Nu privesc televizorul. Nu mă interesează politicienii.

      Merg la spitale private, inclusiv m-am operat la spitalul italian Monza.

      Care sunt avantajele de a fi integrat în Italia față de avantajele pe care le am eu în România, unde am încredere că vom prospera ca țară?

    • Nu ai înțeles nimic, comentariul tău îmi da dreptare. Nu ești in străinătate ci in Ro deci nu faci parte din categoria articolului. Ești doar integrat in tara ta, nu despre asta este vorba.
      Avantajele celor integrați??! Foarte multe: ești tratat la același nivel ca cetățeanul țării respective, indiferent de tara, in primul rând și după multe altele dar nu ai cum sa înțelegi dacă nu trăiești in străinătate. Ce ai tu in tara avem mulți dintre cei integrați in afara, poate chiar in plus, avem respectul comunității unde trăim și lucram.
      Când se Vb despre cum se poarta diasporenii când vin in tara, nu sunt cei care sunt integrați in societatea din străinătate ci exact cei care nu se integrează. Ei se întorc cu fițe și aere de boieri când u de trăiesc își mănâncă de sub unghii sa facă fala in tara. Integrarii nu au necesitatea de a arată sau demonstra nimic nimănui și mai ales in Ro unde toti vor ceva de la tine. Dar nu înțelegi asta dacă nu trăiești afara.

    • @Jules, care se operează la spitalul italian Monza

      Păi unul din avantajele integraților e că ajung mai repede ca tine până la spitalul din Monza, patriotul lui pește-prăjit.

    • Eu n-am zis spitalul din Monza, ci Monza care este în București.

      Eu am așteptat 9 zile până la operație. Eu am achitat pentru operație și așteptarea a fost lungă și pentru testul la covid.

  11. Astia nu stiu notiunea de patriotism, sunt oameni fara de tara

    • Tu vorbesti de patriotism, PSDistule? Partidul tau a jefuit Romania 20 de ani, asta e patriotism la tine? Tu esti cancerul acestei tari si toata familia ta corupta.

    • eu cred ca tu nu stii notiunea de patriotism. spune-le alora care o hulesc fara motiv pe halep, sau pe alti sportivi romani, aia nu sunt patrioti.
      tu vrei ca cineva care nu are anumite conditii banale pt 2021 intr-o tara sa stea acolo ca sa il numesti tu patriot. mai invata. aia nu inseamna sa fii patriot, daca induri.

  12. Ca rezident, in loc sa fii ajutat si invatat, esti exploatat pentru maretia superiorilor sa isi creasca punctele pe researchgate. Dupa ce termini rezidentiatul, iti vezi de treaba singur. Sa nu mai mentionam ca garzile sunt neplatite si camera de garda pentru rezidenti in general nu este.
    Problema e ca medicii mari nu gandesc pentru binele tuturor ci pentru al lor pe termen lung.

  13. Cu atat resursele tarii se vor imparti la mai putini oameni. Deci cei care raman vor trai mai bine.

    • Problema este că acei oameni ”la care se vor împărți resursele” sint parlahoții și securiștii, la amărășteanul de rînd oricum nu mai ajunge nimic.

    • total eronat. aia care raman sunt in primul rand hotii deci vor avea mai putini de la care sa fure. poate totusi incep sa se fure intre ei.

  14. Ce rost are toata satisfactia materiala cand, atunci cand iesi pe strada sau mergi la un restaurant si incepi sa vorbesti romaneste, se stramba toti si se cara de langa tine, in cazul in care nu te scuipa direct? Toata viata vei fi un intrus si un inferior social si tu si copiii tai, printre straini.

    • De scuipat nu am avut parte, dar de privit chiorîș, da. Și de la cine, de la niște sicilieni idioți, un șef de atelier și directorul tehnic. Și cînd au venit la bord să discute de o modificare la lucrare cu mine, că șeful mecanic lipsea, i-am luat tare că de ce nu cunosc limba engleză (abia rupeau 20-30 de cuvinte), sînt oameni cu studii superioare și lucrează în port cu străinii, eventual să cheme lăcătușul din echipă să le traducă, că cu el vorbeam fluent de toate. Au lăsat capul în jos, apoi le-am spus să turuie în italiană, că înțeleg binișor. Numai fițe de capul lor.

    • Iti deschizi mintea.

  15. Excelent reportaj, felicitari, acesta inseamna cu adevarat jurnalism de calitate.
    Mai vrem.

  16. Termenul de „rasist” e folosit greșit aici. Mai potrivit ar fi „xenofob” sau „șovin”. Rasismul e ura față de altă rasă, iar atât românii cât și italienii aparțin aceleiași, respectiv cea caucaziană.

    • Corect!

      Ma asteptam sa fi pus macar in paranteza termenul corect, chiar daca respectivii au folosit „rasist”. Inteleg ca omul de alte specialitati sa nu aiba referinta corecta pentru „rasism”, „fascism”, „progresist”, etc. Dar pentru un jurnalist … e cam de sesiunea din toamna. 🙁

  17. Filme cu pro ști. Filfizoni de Italia explicind papuasilor cum le-au le-au crescut lor trei oua odată ajunși în „Italea”.

  18. Tare sunt curios, de unde vine toata aceasta frustrare, care se poate citi in multe comentarii. De la ce se trage aceasta frustrare. Pentru ca de la frustrare vine limbajul infect, ura fata de cel care nu gandeste ca tine, etc.
    Ciudat popor. Din pacate, principala trasatura actuala, este frustrarea 🙁

    • Mare dreptate ai… Poate e si asta un motiv pentru care noi, cei plecati, nu mai vrem sa ne intoarcem… E fix gandirea aia din 1989 si ura fata de cei care nu au mancat salam cu soia. Acum se indreapta impotriva celor plecati… Stau sa ma gandesc ca cei care fugeau din romania inainte de 1989, nu fugeau de ceausescu, ci de romanii invidiosi, corupti, hoti, razbunatori, de sistemul format de ei… Vin destul de des in romania, dar de fiecare data abia astept sa plec mai repede, e plin de colorati agresivi, de smecheri si de infractori peste tot pe unde mergi…

  19. Și la Roma sunt cabinete stomatologice cu personal român,nu numai la Milano, și nu prea este adevărat ce spune doctorul despre români. Este adevărat că românii sunt mai rezervați în privința costurilor deoarece muncește pe rupte iar prețurile sunt exagerate. Cum se explică faptul că în estul Europei costă mai puțin deși toate materialele vin din vest ca și în Italia

  20. Lucrez în domeniu de foarte mulți ani, pe partea de echipamente. Știu situația. Trebuia un (P) înainte de titlu și era totul ok, înțelegeam.
    1. Nici pe departe nu-i unica din Italia. Ar fi și aiurea, sunt mai mult de 1 milion de romani în Italia.
    2. Aia nu-s romani, eu am șanse mai mari sa fiu bulgar decât aia sa fie romani. Toți au telefonul în rusă și adresa de e-mail la mail.ru.

  21. Valy…..verifica pretul manoperei in tara respectiva.

    • Prețul manoperei nu este monopol de stat, nu este bătut în cuie, îl stabilește cabinetul respectiv. Dacă de exemplu, pentru o extracție în loc de 50€ ar fi 30€ să zicem,care-i problema?

  22. Romania e latrina de gunoaie.

  23. Un lucru trebuie sa retinem ,ca SCOALA AU FACUT-O IN ROMANIA !! Meseria aici au invatat-o ! Multi romani s-ar intoarce acasa dar le este rusine de ce vor spune prietenii lor ! O fosta cantareata romanca,care a plecat in SUA declara CA S-AR INTOARCE IN TARA SI PE JOS !!