G4Media.ro

Reportaj BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi / Populația…

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Reportaj BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi / Populația de urși din România este mult mai mare decât se credea

Pe măsură ce populația de urși din România crește, cresc și oportunitățile pentru călători de a sta față în față cu prădătorii într-un mod responsabil, scrie BBC.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

România adăpostește cea mai mare populație de urși bruni sălbatici din Europa, în afara Rusiei, cu până la 13.000 de urși care trăiesc în și în jurul pădurilor în mare parte neatinse din Munții Carpați. Dar, în timp ce observarea urșilor a fost mult timp o atracție turistică în România, aceasta nu a implicat istoric aventurarea în pădure, arată jurnaliștii britanici.

„Nu cu mult timp în urmă, era ceva obișnuit să vezi un urs ținut într-o cușcă în fața afacerilor de aici pentru a atrage clienții”, a explicat prezentatorul Reece Parkinson într-un episod recent al emisiunii The Travel Show de la BBC.

Când România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, țara a început să adere la Directiva UE privind grădinile zoologice, care emite orientări privind modul în care trebuie tratate animalele captive. În ultimii 18 ani, țara a apelat la metode mai umane și mai durabile pentru a prezenta unul dintre ultimele colțuri cu adevărat sălbatice din Europa și urșii bruni care trăiesc aici.

Urșii bruni au cutreierat pădurile și munții Europei timp de milioane de ani. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ odată cu dezvoltarea civilizației umane. În prezent, se estimează că aproximativ 36.000 de urși trăiesc în partea europeană a Rusiei, însă noile cercetări efectuate de Institutul de Cercetări Forestiere din România arată că populația de urși bruni din această țară este mult mai mare decât s-a estimat anterior – un fapt care a adus atât oportunități, cât și provocări pentru comunitățile din jur.

Sanctuarul ursului brun din România

Pe de o parte, turismul durabil pentru urși în România este în creștere. Numeroși operatori de turism, precum Outdoor Holidays și Much Better Adventures, oferă acum vizitatorilor excursii ghidate de „observare a urșilor” în pădurile în care trăiesc urșii bruni. Acest lucru, la rândul său, creează oportunități economice pentru comunitățile rurale ale țării și încurajează conservarea continuă a habitatului animalelor.

Există chiar și un adăpost dedicat: Sanctuarul de urși Libearty, situat în sudul Munților Carpați, în orașul Zărnești, este cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. Acesta nu numai că salvează și oferă îngrijiri medicale foștilor urși captivi care nu pot fi eliberați în sălbăticie, dar oferă și tururi publice, permițându-le vizitatorilor să vadă urșii într-o întindere de 69 de hectare de păduri de stejar și pășuni.

„În ultimii 20 de ani, Cristina Lapis și echipa ei de la Libearty Bear Sanctuary au oferit o casă la peste 130 de urși aici, în Transilvania”, a declarat Parkinson.

Din păcate, nu toată lumea este entuziasmată de vecinii lor blănoși. Pe măsură ce populația de urși înflorește, apar și întâlnirile periculoase cu oamenii.

Unii fermieri locali, dintre care mulți au pierdut animale din cauza urșilor, au militat pentru sacrificarea populației de urși bruni din România. Vizitatorii au avut, de asemenea, conflicte cu animalele, adesea din cauza unor întâlniri neașteptate în timpul unor drumeții pe munte – dintre care câteva au devenit mortale. Cu toate acestea, Lapis, care conduce sanctuarul, insistă că astfel de întâlniri nu sunt obișnuite.

„Cunosc sute de mii de cazuri în care oameni care sunt obișnuiți cu pădurea au văzut un urs și nu s-a întâmplat nimic. Deci, trebuie să fie ceva special ca să se întâmple un accident”, a spus Lapis. „Când mergi în pădure… este important să faci zgomot. Dacă faci zgomot, animalul știe că vii și pleacă.”

Se fac eforturi pentru a încerca să se găsească un compromis care să protejeze urșii și să mențină vizitatorii și animalele cât mai în siguranță. Animalele sunt protejate în temeiul legislației românești, iar eforturile de împădurire și de educare sunt în curs de desfășurare pentru a împiedica urșii să intre pe teritoriul oamenilor pentru a se hrăni și pentru a-i învăța pe oameni ce să facă atunci când întâlnesc un urs în pădure.

Cele mai multe întâlniri cu urși care pun viața în pericol se datorează erorii umane, de obicei atunci când un om sperie un urs sau interacționează nepotrivit cu puii, făcând ca ursoaicele-mamă să se apere, scriu jurnaliștii BBC. Prin urmare, continuă ei, atunci când faceți drumeții în ținutul urșilor – fie în România sau în altă parte – este important să vorbiți tare sau să bateți din palme pentru a da timp animalelor să vă evite. Dacă dați accidental peste un urs, faceți-vă cât mai mare și îndepărtați-vă.

„Nu putem trăi singuri în sălbăticie”, a spus Lapis. „Trebuie să învățăm să împărțim”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Am ajuns hrana pentru fiarele salbatice. Pentru ca „pusca-n cui a ruginit…..”

  2. Reportajul ăsta a fost comandat de Ministerul Mediului? Care în loc să protejeze fauna caută să o distrugă pentru banii primiți din exportarea trofeelor de urși împușcați?

    Nimeni nu știe câți urși sunt în România. „Recebsământul ADN” cu excremente colectate este aproximativ pentru că chiar unii dintre cei care au participat la el au recunoscut că s-a colectat neglijent, de la același animal de mai multe ori, ca să pară că sunt mai multe exemplare.

    Nu se face nici un efort. Primul lucru, să nu mai fie hrăniți. Numărul animalelor se reglează natural, dacă crede Fechet că sunt prea mulți. Al doilea, să fie folosite garduri de protecție electrificate pentru protecția gospodăriilor, cumpărate de autorități din banii pe care i-au luat deja din exportarea animalelor împușcate, ca trofee. Al treilea lucru, să-i învețe pe „turiști” că în pădure sunt sălbăticiuni, să știe cum să se comporte la întâlnirea cu ele, nu să se arunce în prăpastie și apoi să împuște Ministerul Mediului sute de urși pentru că „a fost atacată”.

    • „banii pe care i-au luat deja din exportarea animalelor împușcate, ca trofee” sunt deja distribuiti de autoritati la firme de constructii care lucreaza la ridicarea vilelor politicienilor si functionarilor publici aserviti (win win pt constructori si politicieni / functionari) tocmai in creierii muntilor si-n inima padurilor.

  3. 4000 este numărul maxim si suficient. Doamna de la zarnesti ar trebui sa vina cu picioarele pe pământ.

    • si ai ajuns la numarul ala cum? ai facut tu recensamant corect sa vezi cati sunt acum? daca sunt chiar mai putin de 4000 ce te faci? arealul pe care un urs adult il ocupa ca si teritoriu e imens prietene …

    • Alin ursuleț nu suntem prieteni asa ca mar și numără ursi nu te rostogoli pe aci ca nu primești decât miere pe deget mij

  4. Vedeți că s-a mai dezechilibrat o „turistă” pe când își făcea selfie pe marginea lacului și începe o nouă campanie de împușcare a urșilor la fel ca în cazul ăleia care a alunecat în prăpastie.

    Fechet ar trebui să spună și despre ăia care mor electrocutați pe tren ca să-și facă selfie că s-au urcat acolo tot de frica urșilor. Și să ceară împușcarea tuturor urșilor din România.

    Trofeele de urs exportate aduc bănuți buni la partid pesedeu peneleu.

  5. Nu poți sa cunoști tu sute de mii de cazuri…

  6. Nu poți sa cunoști tu sute de mii de cazuri…

  7. In 2016 Dacian Cioloș a suspendat procedura de emitere a ordinului privind derogările la vânătoarea de urşi: cu alte cuvinte a dat o lege care interzice vanatoarea la urs. De cotele actuale de recoltare inca nu e clar cine se ocupa pentru ca vanatorilor particulari le sunt deschise dosare penale de braconaj daca impusca vreun urs. Cert e ca de anul trecut dupa tragedia din Bucegi s-a stabilit o cotă de prevenție de 426 de exemplare și o cotă de intervenție de 55 de exemplare, din care pana acum s-au impuscat 28 de exemplare.
    Suedia – suprafata 447.425 km². Guvernul suedez a emis 486 de licenţe pentru împuşcarea urşilor la vânătoarea din acest an, echivalentul a aproximativ 20% din populaţia rămasă de urşi bruni. Aceasta urmează unui sacrificiu record de 722 de urşi anul trecut. Dacă vor continua într-un ritm similar, sacrificările de anul viitor vor apropia numărul minim de 1.400 de urşi, considerat necesar de guvernul suedez pentru a menţine o populaţie viabilă.
    În Norvegia (385.207 km²), populaţia de urşi bruni este estimată la cel puţin 175 de exemplare, iar pentru 2023 a fost stabilită o cotă de 20 de urşi vânaţi.
    Polonia găzduieşte doar 110 exemplare.
    Italia numără aproximativ 200 de urşi, în special datorită reintroducerii unor exemplare din Slovenia.
    Moartea, în aprilie, a unui alergător în vârstă de 26 de ani, ucis de un urs – a cărui soartă este cântărită în prezent în instanţă – a stârnit o dezbatere aprinsă între apărătorii drepturilor animalelor şi susţinătorii unei reduceri a populaţiei de urşi sau chiar a eliminării acestora din Italia
    Franța și Spania 52 impreuna.
    Austria, Germania și Elveția nu mai au niciun urs.
    Romania – suprafata 238.397 km². Populatie ursi optima 4000, oficial estimata între 10.419 şi 12.770 de exemplare, estimata de vanatori 25000. Aceeasi vanatori care sustin ca sunt mai multe victime decat cele raportate oficial pentru ca nu au ajuns in presa. Si care mai spun ca ursul care a gustat carne de om trebuie impuscat de urgenta, lesne de inteles de ce.
    Cum se va regla populatia unei specii care nu are dusman natural? Ale carui exemplare au ajuns in padurea de la Snagov si la Faurei? De ce trebuie sa traim ca in epoca de piatra? Ca sa dispara cainii din Bucuresti a trebuit sa moara un copil (dupa ce murise si un japonez la piata Victoriei). Pot sa inteleg si sa tolerez trairile, dezamagirile si atitudinea persoanelor care aleg sa pretuiasca ursul in detrimentul omului dar si ele trebuie sa se supuna majoritatii populatiei care vrea sa traiasca in siguranta. De ce nu ni se da macar sansa sa ne putem apara? Daca omor ursul care m-a atacat mi se deschide dosar penal. Unde este logica si ratiunea in asta? De ce nu este modificata legea astfel incat ursul sa poata fi vanat si impuscat pe loc daca intra in intravilan? Si bineinteles de ce viata ursului este mai importanta decat viata omului? Cate persoane trebuie sa mai moara pentru ca ecologistii de canapea minoritari sa inteleaga ca nu exista coabitare cu ursul?

    • „Cum se va regla p0qulatia unei specii care nu are dusman natural?”

      Se învață din manualul de Zoologie de clasa aVI-a. Numărul de exemplare ale unei „specii fără dușman natural”, de mamifere, dintr-un anumit areal, se reglează natural în funcție de resursele disponibile. Așadar, dacă oamenii nu-i hrănesc pentru a-i împușca și sunt flămânzi, vai de mama lor…

      Doamna Ursu refuză să mai facă amor cu domnul Ursu. Iar chiar dacă face, nu mai dă naștere la domnișori Ursu. Și dacă dă naștere, nu naște 3 (trei) gemeni domnișori Ursu, ci doar unul. Și dacă îl naște și nu are lăptic suficient, domnișorul Ursu n-are viață lungă.

      În condiții de resurse limitate, domnul Ursu1 se luptă cu domnul Ursu2 pentru ele până când unul dintre ei îl omoară pe celălalt, eventual împreună cu domnișorii Ursu ai lui, dacă se află prin preajmă.

      Nu este dificil de înțeles pentru copilașii de 12 anișori. Pentru adulții care fac bani din uciderea urșilor este greu de înțeles. De ce? Pentru că „numărul mare” de urși din România este doar un pretext pentru ca Ministerul Mediului să-i omoare și să le exporte blana, iar carnea să o vândă restaurantelor de lux. Nimeni nu știe exact câți urși sunt în România și autoritățile nici nu vor să se știe. Dacă ar considera că sunt „prea mulți”, chiar în lipsa unei numărători reale, în primul rând ar înceta să-i mai hrănească. Așa cum se învață în clasa a VI-a.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.