G4Media.ro

Reportaj BBC la Băile Herculane: Tinerii fani ai istoriei României luptă pentru…

Reportaj BBC la Băile Herculane: Tinerii fani ai istoriei României luptă pentru salvarea unei stațiuni balneare imperiale

Adăpostit într-un defileu montan adânc din sud-vestul României, un grup de studenți și tineri arhitecți încearcă să redea viața unei stațiuni balneare aflate în paragină, care a fost cândva locul preferat al elitelor europene.

Stațiunea Băile Herculane, adică Băile lui Hercule, este renumită pentru izvoarele sale cu sulf calde, naturale, dezvoltate inițial de romani și mai târziu de monarhii Imperiului Habsburgic. După o vizită în 1852, împăratul austro-ungar Franz Josef a spus că este „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”.

Dar după căderea comunismului în România, în 1989, stațiunea istorică – inclusiv marile sale vechi Băi Neptun, care au fost cândva un punct de atracție pentru elite – a fost abandonată și a ajuns în paragină.

„Stăteam în fața clădirii Băilor Neptun și toți oamenii care treceau deplângeau de starea ei”, spune Oana Chirilă, o arhitectă în vârstă de 26 de ani, din Timișoara. După vizita ca studentă, în 2017, ea a scris pe blog exprimându-și consternarea în fața stării monumentului de secol XIX, de clasă A. „Am simțit o legătură puternică cu locul și clădirea, am fost impresionată de frumusețea ei”, a declarat ea, pentru BBC. „După ce m-am întors acasă, nu m-am putut gândi decât la acea clădire”.

Comentariul ei a atins coarda sensibilă a mii de cititori și a fost inspirată să înființeze un ONG împreună cu prietena și colega ei, arhitecta Cristina Apostol. Împreună au lansat Proiectul Herculane, cu sarcina ambițioasă de a salva istoricul complex termal. Stând în fața structurii impunătoare de 3.000 mp înțelegeți amploarea misiunii cu care se confruntă.

Este o zi rece de iarnă și mirosul înțepător de sulf se ridică din râul de dedesubt, izvoarele sale calde clocotesc ușor, așa cum au făcut-o de milenii. „Intervențiile noastre, care au fost în mare parte la acoperiș, pot fi greu văzute”, spune Chirilă, care lucrează și cu normă întreagă ca manager de proiect la o firmă de dezvoltare imobiliară. „Dar am făcut multe intervenții.”

Echipa de aproximativ 25 de voluntari este formată din studenți la arhitectură, tineri absolvenți, dezvoltatori web și alții. Până acum au strâns în jur de 75.000 de euro (66.000 de lire sterline), dar estimează că ar fi necesare aproximativ 12 milioane de euro pentru restaurarea completă a stațiunii istorice.

De la înființarea proiectului, au adăugat 12 secțiuni de acoperiș, au ridicat suporturi structurale și au protejat diverse părți interioare și exterioare – lucrări importante care au contribuit la conservarea vechii clădiri. „Sigur că părți ale clădirii s-ar fi prăbușit. Este o bătălie dură, dar ne-am asumat conservarea clădirii”, spune Cristina Apostol, 28 de ani. „Unul dintre obiectivele noastre cu adevărat idealiste este să obținem integrarea istoricei stațiuni Băile Herculane în patrimoniul Unesco.”

Băile Neptun se mândresc cu o intrare flancată de stâlpi mari, care se deschide într-un hol mare, boltit, cu fresce, piesa centrală fiind o fântână ceramică decorată, de producție ungară, acum securizată cu un cadru de lemn și acoperită cu o prelată, pentru a o proteja de bucățile de zidărie care cad.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre interior, frumusețea uluitoare a clădirii se însuflețește cu sunete ritmice de cărămizi și mortar prăbușindu-se. Zgomotele răsună prin holurile lungi, aproape simetrice, și săli balneare de ambele părți ale holului. „Această arcadă s-ar fi prăbușit”, spune Apostol, arătând spre o zonă mare acoperită acum cu un cadru din lemn de pin și un acoperiș temporar din tablă. Toate lucrările, deocamdată, trebuie să fie reversibile, subliniază ea. „Am intervenit asupra unui perete care s-a prăbușit și, dacă nu am fi făcut-o, ar fi căzut întregul acoperiș”, spune ea.

Marele centru balnear vechi este o parte semnificativă a stațiunii istorice Băile Herculane, care cuprinde un cazinou vechi, o vilă baroc numită după împărăteasa Elisabeta Austriei, soția lui Franz Josef, și o promenadă largă, pietruită, flancată de hoteluri și apărată de o statuie a lui Hercule. „Conceptul era sănătatea și fericirea”, spune Oana Chirilă, în timp ce parcurgem exteriorul clădirii cazinoului, pe partea opusă a râului bogat în sulf.

Este ușor să ne gândim la Băile Herculane ca fiind stațiunea plină de viață, luxoasă, de altădată. Dar contrastul cu zilele sale de glorie este puternic. Astăzi pare în ruină, un nou oraș întins adiacent unui oraș vechi istoric degradat, presărat cu clădiri comuniste în stil brutalist. Clar frustrată de ritmul lent al muncii lor, Chirilă simte responsabilitatea de a lupta mai departe. „E apă cu sulf, sunt resurse și fonduri UE disponibile – este păcat că guvernul nu le accesează”, spune ea. „Acest loc ar putea aduce mulți bani pentru stat și pentru comunitate”.

BBC l-a contactat pe ministrul Culturii din România pentru comentarii, dar acesta nu a răspuns.

Obiectivul pe termen scurt al echipei este de a strânge în jur de 30.000 de euro (26.000 de lire sterline) pentru a asigura Băile Neptun împotriva degradării ireversibile. „Această clădire are nevoie de o întreținere constantă”, spune Chirilă. Dar voluntarii visează la un viitor mai luminos și, în cele din urmă, la o stațiune complet restaurată și funcțională. Cristina Apostol își imaginează centrul balnear dintr-un complex care include un muzeu, o librărie și o cafenea.

Deocamdată, tânăra echipă va trebui să facă față încercând să susțină o clădire importantă, într-o stațiune odinioară plină de farmec. „Există multe resurse în societatea civilă care să ajute, apoi depinde cu adevărat de stat”.

Sursa: BBC / Autor: Stephen McGrath / Traducerea Cristina Zaharia (Rador)

Foto: Băile Herculane / Sursa: Facebook, Herculane Project

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Bravo lor. Succes in continuare.

  2. Good Job !

  3. bravo lor! mai exista si oameni care nu cer doar bani.

  4. Acum salvati cenusa ramasa dupa sindrom si Iskandarani. Nu va spunea Vlad Voiculescu ca spitalele noastre au 50 de ani. Nu ne putem aștepta ca un soft IT de secol 21 să funcționeze pe un computer din vremea anilor ’90 sau termelor romane.

  5. Cineva se mira cum de a fost posibil? Simplu, Herculane SA care detinea dreptul de exploatare a apelor termale din statiune a fost ”concesionat” de P$D unui infractor care a blocat totul acolo cateva decenii pentru ca nu primea spaga pe care o cerea . Dupa modelul mai bine sa ramana in paragina daca nu-mi dati ce va cer.
    Trompetele de la ”RECORDER” vor primi unda verde de la sefii P$D/ turnatorul Felix sa faca o ancheta? Sau o ancheta de unde a avut turnatorul Felix sute de milioane de dolari?

    Confiscarea averilor ilicite!
    Inasprirea codului penal!
    Toleranta zero fata de corupti!

    • Recorder e independent și se autofinanteaza cum poate. Cînd ați plătit ultima oară să vedeți un reportaj de-al lor? Never.
      Fiind ei așa, își aleg subiecte după strategia proprie, nu după pofra noastra a neplătitorilor. Ei nu pot fi Mesia de dragul nostru. Dar mai e o posibilitate: nu ne convine, ne facem Recoderul nostru, mai mare.

    • Acel se finanteaza ”cum poate” spune tot , au aparut deja semne de intrebare cu firmele si finantatorii din spate…”Jurnalistii” Recorder au avut legaturi dubioase in trecut cu Latrina 3 si agenda electotala P$D.
      Cauta si vei gasi !

    • @rock, ia vezi tu cine i-a dat Băile Neptun lui Verbițchi , că incurci lucrurile. In 2011 era la putere PDLul lui bășinescu petrov, iar primar era Vasilescu Nicusor tot de la PDL, pe care l-ați mai votat odata, dupa isprava asta incă un mandat, așa că nu vă mai dați loviți in aripă borfașilor, după ce tot voi ați prăduit Herculanele, acuma e de vină ceaușescu, ciuma roșie, marțienii și dracu din balta verde.

    • ”Fostul deputat PSD Iosif Armaş a fost anul trecut pus sub acuzare pentru delapidare şi bancrută frauduloasă într-un dosar privind devalizarea staţiunii Băile Herculane.”
      A furat si clanul lui Basescu, tot din PCR securitate se trage ca toata floarea P$D si clanul te securisti turnatori Felix/Tariceanu.

  6. Recorder e independent și se autofinanteaza cum poate. Cînd ați plătit ultima oară să vedeți un reportaj de-al lor? Never.
    Fiind ei așa, își aleg subiecte după strategia proprie, nu după pofra noastra a neplătitorilor. Ei nu pot fi Mesia de dragul nostru. Dar mai e o posibilitate: nu ne convine, ne facem Recoderul nostru, mai mare.

  7. Greseala statului a fost cand a mentinut administratorii de la holelurile de stat desi erau proprietarii pensiunilor nou construite. Au distrus arta si arhitectura statiunii mai rau decat distrug porcii o gradina de folori. Antisemitul IC Cuza numea romanii rasa devenita pura ca si nemtii datorita corcirii dacilor cu romanii. Din pacate amestecul n-a dat rezultatul dorit, ba dimpotriva, raul a alterat si binele.

  8. Băile Herculane, pe vremea lui Ceausescu au fost îngrijite,era o feerie se țineau concursuri de șah.Toata stațiunea a fost nemaipomenit de frumoasa …Păcat de ea..

  9. Cine are chef să vadă realitatea poate să citească aici cum au ajuns Băile Neptun in proprietatea lui Valeriu Verbițchi incepand cu anul 2011 când la putere era PDLul securistului petrov iar primar era Nicusor Vasilescu tot de la PDL, și care a fost reales după isprăvile astea pentru incă un mandat. Vedeți in pagina 14 semnătura primarului PDList
    https://flacara-rosie.ro/2019/03/04/herculane-v/

  10. Eu nu stiu ce fac ministrii astia ai turismului si culturii? Cu ce se ocupa ei? Ca nici turismul si nici cultura nu o duc bine in Romania. Sa ai tu atatea locuri atat de frumoase in Romania, izvoare minerale, mare, munte, delta si sa te vaiti ca nu ai bani la buget! Altii fac turism din piatra seaca, aduc bani la buget si locuri de munca. Noi, tot saraci ramanem! Si prosti facuti gramada, ca ii acceptam la putere pe toti hotii!

  11. Vedem, vorbim … si atat ! Vai de tara asta !

  12. Am donat. Sper sa se rezolva ceva. Stiu ca multe nu merg bine, dar refuz sa imi pierd speranta in Romania si in romani. 😊❤🙏

  13. Pai haideți sa donam fraților pentru cei care fac ceva. Ca asa sa comentam de pe margine nu ajuta la nimic.

  14. Mi se pare ciudat ca nici măcar nu este menționat numele ong-ului și cum putem face donații. Am cercetat și l-am găsit pana la urma. Se numește Asociația Locus și se pot face donații în conturile de mai jos.
    🏛 https://www.paypal.me/asociatialocus
    👉🏻 Cont Asociația LOCUS, CUI 3861538.
    RO87BTRLRONCRT0421032702
    RO64BTRLEURCRT0421032701
    ⚡️ https://herculaneproject.ro/implica-te/

  15. Măgari care au prezentat știrea, la finalul articolului, au pus tone de opțiuni de donare dar NU pentru proiectul in cauza, este vorba de altceva!!!
    Prezinți un astfel de articol și la final dai cu mucii în fasole, rubine domnilor!

  16. Da ce să mai ne plîngem de milă..Noi toți suntem vinovati , Ca am crescut in comunist si cu mentalitate indobitocită si nu am putut sau nu am stiut să luăm inițiativa, Pentru binele poporului si dezvoltarea locurilor de muncă…Principalul Vinovat este Partidul si conducători din acel județ de unde aparține băile Herculane, Si cred ca multă lume și-a dat seama ca poporul român a fost distrus printr-o Strategie Politică de trădători din partea noastră si Cei din afară Care e rau ne au adus în sărăcie prin distrugere locurilor de muncă Si foarte multe schimbari. Si uite asa Românii nu își dau seamă Sau mulți sau dat seama Dar de frică intimidare politici publice instituțiile Românilor care arfi trebuit să țină cu romanul de rînd ” Bani publici ” Ei Lumea a doua să trăiască și noi să ne chinuim cu taxe si impozite pe produsele ce le consumăm zi de zi….Întrebarea mea este Dacă această stațiune este de interes Public și Naționale pentru dezvoltarea.. De ce nu i-au masuri Statu Român și instituțiile din județul respectiv. Nu are de unde să suga Dracusori haha.. De ce noi să donam !!? Să se lăfăie ce-i cu Bani mulți ca prin Mamaia sau brașov prețuri de bișnițari Hello Gloata de proști deșteptarea!!!!!@@=.,?????

  17. Bine că a aflat și G4Media de Băile Herculane, de la BBC. Numai traduceri și preluări de pe Facebook vedem pe aici. Ăsta e jurnalism de calitate??!!
    Cât despre Herculane, am trecut pe acolo astă-vară și nu știam cum pot să plec mai repede dintr-un loc împuțit, plin de tarabe și construcții kitschoase.
    Cu siguranță nu suntem urmașii romanilor dacă ne batem joc în halul ăsta de moștenirea lor (ca și la Roșia Montană). Austriecii au repus pe picioare vechea stațiune romană (toate clădirile de patrimoniu, acum în ruină, sunt de pe vremea lor) iar românii au distrus și ce au făcut romanii și ce au făcut austriecii. Românii sunt un neam de lăcuste, care doar vor să se ghiftuie, în timp ce distrug totul în jurul lor.

  18. Cui apartin acum baile? EU locuiesc acum in Austria si AR fi interessant Sa gasim niste investitori aici numai trebui Sa stim cui apartin baile care ar fi conditiile de exploatare samd