G4Media.ro

Relația Cornel Nistorescu-Securitate: A doua oară pe masa CNSAS, același verdict, de…

Sursa Foto: Cornel Nistorescu/ Facebook

Relația Cornel Nistorescu-Securitate: A doua oară pe masa CNSAS, același verdict, de necolaborare. Mădălin Hodor: ”Eu cred, totuși, că el a avut o relație de colaborare” / Pe ce documente noi se bazează cercetătorul

La sfârșitul anului trecut, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut public conținutul unei a doua adeverințe de necolaborare pentru jurnalistul Cornel Nistorescu (73 de ani).

Precedenta data din 2002. Și de aceasta dată, Colegiul CNSAS a decis că Nistorescu nu a făcut poliție politică în sensul incriminat de lege, dar în document sunt oferite mai multe detalii despre relații pe care acesta le-a avut, înainte de 1989, cu o direcție a spionajului extern a cărei activitate era dedicată supravegherii românilor care emigraseră.

Verificarea lui Nistorescu a avut loc în urma unei sesizări a publicației Newsweek România pe baza unor indicii apărute, în 2018, într-un articol din Revista 22 semnat de cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor.

Într-un interviu pentru G4Media, acesta pune sub semnul întrebării definiția colaboratorului din lege, susținând că ar putea include și alte categorii de persoane care au avut relații cu fosta Securitate – de exemplu, cele care făceau propagandă în favoarea regimului, la comandă, așa cum se practica în cadrul unității la care Nistorescu figura drept ”colaborator”.

Contactat de G4Media, Nistorescu a închis telefonul după ce s-a răstit: ”Ia scutește-mă de deranjamente de genul ăsta. Ciao!”

În adeverința de necolaborare din 6 iulie 2021 și publicată pe site-ul CNSAS pe 21 decembrie 2021, se menționează faptul că Nistorescu a mai primit un document similar în 2002, dată la care nu se descoperise nici un document care să îl lege de activitatea fostei Securități.

În aprilie 2018, însă, cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor a publicat în Revista 22 https://revista22.ro/dosar/ioan-aurel-pop-cornel-nistorescu-si-dorel-abraham-pe-lista-colaboratorilor-securitii
un articol în care era prezentată o listă cu numele unor colaboratori aflați ”în legătura” UM 0225, unitate din cadrul Departamentului de Informații Externe (DIE) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti.

Pe această listă, ajunsă în arhivele CNSAS de la Serviciul de Informații Externe (urmașa DIE) se afla și numele jurnalistului Cornel Nistorescu.

Un an și jumătate mai târziu, Newsweek România a depus la CNSAS o cerere de verificare a lui Nistorescu, în calitate de patron al publicației Cotidianul, verificare care s-a încheiat prin eliberarea unei noi adeverințe de necolaborare, deoarece nu au fost identificate elemente care să indice faptul că acesta ”a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.” (definiția din lege a colaboratorului Securității).

Informația privind noua adeverință a fost publicată, în premieră, de publicația care a depus sesizarea.

Spre deosebire, însă, de adeverința din 2002, documentul din 2021 enumeră mai multe legături dintre jurnalist și fosta poliție politică. În primul rând, în adeverință este invocată lista publicată inițial de Hodor: ”Tabelul cuprinzând colaboratori care sunt în legătura unităţii” 0225, tabel întocmit la data de 13 mai 1985 cuprinzând colaboratori din rândul membrilor de partid. Acest tabel apărea într-un dosar organizatoric al fostei DIE. Conform lui Hodor, ”colaboratori aflați în legătura unității” era ”o exprimare tehnică a Securității pentru a defini colaborarea.

Când spun «în legătura ofițerului» sau când spun «în legătura unității» înseamnă colaboratorul care are o relație de colaborare cu respectiva unitate sau cu respectivul ofițer.”

Un al doilea loc în care a fost descoperit numele actualului patronul de la Cotidianul este un dosar în care exista mențiunea ”semnalări firme turistice Olanda”.

Hodor afirmă că este posibil ca această mențiune, având în vedere că apare într-un dosar D – Documentar – s-ar putea referi ”la o «problemă» sau la un «obiectiv» în care probabil e vorba de străini sau ceva de genul acesta. (…) Poate să fie doar menționat acolo sau pot să fie niște note ale dânsului care privesc firme turistice din Olanda sau dacă a călătorit în Olanda și a dat note explicative”.

A treia identificare: într-un dosar cu doi titulari ale căror nume au fost anonimizate: I.V. și V.K: ”Domnia sa este menționat în mai multe documente redactate de ofițeri, cu numele real, în calitate de redactor la revista «Flacăra», ca legătură a titularilor de dosar”.

Hodor explică astfel mențiunea ”ca legătură a titularilor de dosar”: ”Acele persoane care sunt menționate acolo (I.V. și V.K n.r.) sunt titulare ale acelui dosar informativ, deci sunt persoane urmărite de Securitate, iar Nistorescu este menționat că face parte din anturajul acestor persoane. Nu cred că a dat vreo notă despre ele, este doar menționat.

Poate fi următoarea situație într-o notă informativă a cuiva: «M-am întâlnit pe stradă cu I.V. care era împreună cu Nistorescu Cornel». Poate însemna că se cunosc, au relații de serviciu, de colegialitate, de prietenie etc”.

Pornind de la cazul Nistorescu, Mădălin Hodor a ținut să facă o precizare legată de sensul termenului ”colaborator”: ”Toată lumea s-a dus pe fenta cu colaboratorii, dacă are angajament, dacă nu are angajament. Există în spațiul public doar definiția colaboratorului care își toarnă vecinul, care dă note informative, ca și cum nu ar fi existat alte forme de colaborare cu regimul comunist.”

Hodor introduce ideea unui nou tip de colaborator – cel care făcea propagandă regimului, la comanda Securității, deseori probele unor asemenea relații dispărând în timp: ”Eu cred, totuși, că el (Nistorescu n.r.) a avut o relație de colaborare care, cel mai probabil, s-a terminat la un moment dat, iar dosarele membrilor de partid se distrug după o anumită perioadă. În ideea asta, Cornel Nistorescu a fost relaxat (…) el știa că nu poate fi atins, iar chestiunea asta cu propagandă în favoarea regimului nu toată lumea a înțeles-o.”

Despre unitatea 0225 unde Nistorescu apare drept ”colaborator”, Hodor susține că ”În profilul ei de lucru erau acțiuni de propagandă favorabile regimului în străinătate. Cei de pe lista aia nu înseamnă că erau colaboratori în sensul că dădeau note informative despre emigrație (…) Erau persoane de influență, care scriau și care, dacă erau invitate în străinătate, făceau propagandă pentru regim. Nu știu, distribuiau cărți ale lui Ceaușescu, scriau cărți pro-doctrina național-comunistă. De aia pe listă sunt mulți istorici, ziariști. Securitatea a folosit intelectuali pentru a promova această propagandă a regimului. Aceasta era colaborarea lor.

Ironie a sorții, în prezent Cornel Nistorescu deține publicația Cotidianul fondată de Ion Rațiu. Stabilit în Marea Britanie după 1940, Rațiu a fost urmărit de aceeași unitate a Securității unde Nistorescu figura drept ”colaborator”. Lansat de Rațiu în 1991, Cotidianul a fost cumpărat de Grupul Realitatea – Cațavencu în 2004, iar după intrarea în faliment a acestui grup a fost preluat de Nistorescu.

Sursa Foto: Facebook/ Cornel Nistorescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. daca e cu ie si cu icoana e clar ca nu are „cum” sa fi colaborat cu securitate, se stie

    • Mare dreptate ai. Cinstiți sunt doar securiștii ca Hodor și G4, la care ți-e și sila sa te uiți de libidinosi ce sunt.

    • Nu e vorba de cum arata, ca si astia din poza, pe bune acuma. E vorba de ce spun si de faptul ca vorbesc bazat pe documente. Acele nume apar in hartii.

    • Chestia e ca ziarul Cotidianul publica nepermis de multe articole cu orientare ideologica de dreapta.
      Se pare ca din cauza asta pe partea stanga a sarit siguranta.
      Iar dujmanul de clasa trebuie pedepsit. Daca nu altfel, prin discreditare, vezi cazul Babis, V. Orban, Janez Jansa, Polonia, Trump…, etc.
      Omul are doua decizii de necolaborare, totusi, savantul Hodor insista ca cea ce e scris in lege nu e OK, el merge mai departe cu interpretarea legii, introduce noi categorii de colaboratori, ce mai conteaza ca noile categorii nu sunt codificate in nicio norma juridica.
      Asta imi aduce aminte cu sloganul „stat de drept”, la fel de necodificat nicaieri, dar utilizat ca arma politica extrem de eficienta si brutala impotriva dujmanului de clasa/ideologic.
      Si intotdeauna vor exista oficioasele de casa bucuroase sa-si serveasca stapanii. si sa ne serveasca cu breaking niuzuri veritabile.

  2. Peste nişte ani vor apărea documente şi cu privire la cozile de topor din presă ale noii Securităţi.

    • Pentru dvs conspirationisti, mereu vor aparea documente care nu mai apar in fapt niciodata, in schimb cele care sunt deja, pentru dvs nu exista. La dvs totul e la timpul viitor, cel mai bine stiti ce o sa se intample, in schimb negati realitatea din prezent.

  3. Cu tot respectul pentru domnul Hodor, justitia se bazeaza pe dovezi nu pe credinta, locul ei e in biserica si sufletul credinciosilor practicanti.

    • Clar ! Fara Dubiu !
      Cornel Nistorescu insurat cu Monica nu a fost un mariaj aranjta, doar o coincidenta .
      Treaba cu Securitatea era doar sa aiba ceva in frigider. Azi, maine, va avea si mai mult innfrigider. Ma intreb cand se dezice Cozmin Gushe de el. Sau Iosefina Pascal ?

  4. Momente de tandrete intre el si Ceausescu au existat.

  5. Asta a spus si Madalin Hodor, Nu este considerat informator in sensul in care prevede legea dar apare in documente ca a colaborat cu securitatea in sensul ca a facut propaganda regimului politic de atunci. Aici nu e vorba de credinta, ci de fapte si documente care constituie dovezi. Daca nu avea legaturi cu securitatea si nu ar fi aparut pe lista colaboratorilor. Au mai fost si altii, Ion Aurel Pop de la Academia Romana, Horia Alexandrescu, fost jurnalist, Adrian Vasilescu de la BNR, Ion Coja scriitor antisemit, Stefan Cazimir, cel cu epigramele si altii.

    • Isarescu, Cristoiu, nu?

    • Isarescu a fost chiar cadru activ, cu grad de maior iar Cristoiu informator confirmat in instanta. Mai sus ii mentionam doar pe simplii colanoratori ai securitatii pe chestiuni de propaganda, cei de pe lista istoricului Hodor. Despre ei era vorba in articol.

    • @ Ion – 😀 Ehe, „maestru’” Cristoiu chiar se lauda cu colaborarea lui! Ce, nu stiati, Cristoiu e un admirator convins si declarat al comunismului… sa vedeti ce frumos si duios vorbeste el despre Ceausescu!

    • Regimul politic comunist de atunci are 100 de clase deasupra regimului politic mafiot corporatist, impus de afara. Primul a produs pt tara și popor, al doilea a vândut tot stăpânilor de afara și au îndatorat tara pe 1000 de ani, fără a priduce nimic

    • Poate a produs pentru tine. Si daca produs pentru tine nu inseamna ca produs si pentru mine. Am zis eu ca a facut ceva regimul comunist pentru mine? Nu. Ia zi, esti fost colaborator? Zi-ne numele sa cautam la CNSAS, prea aperi tu regimul comunist. Facem o investigatie, sa stim cu cine discutam, Gao. Te tine?

    • Dl Cristoiu e fericit ca n-a furat precum ceilalți tâlhari.

  6. Sa mai incerce o data poate de data asta o sa fie cu noroc!

  7. Cine e Nistorescu ?
    Dar de Petrov, Isarescu sau IAP ?
    Si s-ar mira cineva sa afle noutăți despre Dulap ?😜

    • Nistorescu e un vajnic propagandist, dl. Motz, facea si probabil mai face cam ce faceti si dvs acum cu propaganda anti occidentala deghizata acum in anti vaccinare. Dezinformari, disimulare, inflitrare, discreditarea celor incomozi, adica tot tacamul pe care il cunoasteti foarte bine pentru ca il practicati de zor la dvs la propaganda pe stil nou.
      IAP a fost si tot un fel de colaborator, la fel si Petrov, el mai degraba pe partea de turnatorie decat de propaganda, chiar daca nu a fost informator propriu-zis.
      Mugurel a fost cadru activ, alta liga.

  8. În pofida legii și a verdictelor anterioare, Hodor îl condideră colaborator pentru că el are o definiție personală asupra acestei noțiuni, mai extinsă decât cea din lege.
    Fiecare poate avea în particular ce opinii vrea, dar Hodor nu le are în particular ci le prezintă public și o face ca angajat CNSAS, poate chiar funcționar public.

  9. Regimul politic comunist de atunci are 100 de clase deasupra regimului politic mafiot corporatist, impus de afara. Primul a produs pt tara și popor, al doilea a vândut tot stăpânilor de afara și au îndatorat tara pe 1000 de ani, fără a priduce nimic

  10. Daca tot publica pareri personale dl Hodor ar trebui sa plateasca daune pentru defaimare sau daca nu are bani sa faca puscarie. Vendetele nu au ce cauta in presa.

  11. sunt vreo doi,trei comentatori pe aicea care cred ca au fost colegi cu Nistorescu de s-au aprins asa.

  12. Pai dupa definitia d-lui Hodor toti am fost colaboratori ai securitatii! Eu cred ca problema se pune daca ai prejudiciat grav niste persoane turnandu-le la securitate,nu asa ”in general”!

  13. Nistorescu – un jurnalist foarte talentat dar un caracter infect.