G4Media.ro

UPDATE Regele Charles al III-lea, mesaj pentru România: Sunt 25 de ani…

Sursa Foto: The Royal Family/ Facebook

UPDATE Regele Charles al III-lea, mesaj pentru România: Sunt 25 de ani de când am fost acolo pentru prima oară şi nu voi uita niciodată

Regele Charles a transmis un mesaj pentru România, vineri, la Londra, când s-a oprit să salute mulţimea, în faţa Palatului Buckingham din centrul Londrei. Întrebat de Cosmin Stan, corespondentul Ştirilor Pro TV la încoronare, suveranul a spus: „Aaa…România! Mesaje foarte speciale am pentru România! Cred că sunt 25 de ani de când am fost acolo pentru prima oară şi nu voi uita niciodată”.

Mesajul a fost transmis, în direct, în emisiunea „La Măruţă”, transmite News.ro

Sâmbătă, zi istorică pentru Marea Britanie, va avea loc încoronarea regelui Charles al III-lea.

Charles al III-lea a făcut vineri o baie la Londra, în ajunul încoronării sale, o ceremonie creștină fastuoasă fără echivalent în Europa și care nu a mai fost văzută de 70 de ani, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

La periferia Palatului Buckingham, regele a luat contact cu mulțimea de fani ai coroanei și de turiști curioși în legătură cu acest eveniment care promite un fast pe care numai monarhia britanică îl poate etala.

El a fost însoțit de moștenitorul său William și de soția sa Kate, în pofida unei furtuni cu puțin timp înainte, dând mâna și făcând selfie-uri.

Prințul și prințesa de Wales, care sunt mult mai populari decât monarhul, au făcut joi o călătorie cu metroul până la un pub din cartierul londonez Soho, dând un impuls popular unui eveniment pregătit fără prea multă fanfară într-o Marea Britanie aflată în plină criză a costului vieții.

„Este atât de emoționant”, a declarat pentru AFP Karen Chamberlain, în vârstă de 57 de ani, în timp ce sosea pe Mall, bulevardul care duce la Palatul Buckingham, cu rucsacul său mare și cortul. Ea merge cu cortul împreună cu sora ei, soțul surorii sale și fiul lor de opt ani. „Niciunul dintre noi nu a mai fost la o încoronare”, spune ea.

Invitații străini – prințul Albert de Monaco, Olena Zelenska și Jill Biden, soțiile președinților ucrainean și american – au sosit la Londra treptat pentru eveniment.

Aceștia s-au întâlnit vineri seară pentru o recepție la Palatul Buckingham, în prezența regelui și a moștenitorului său.

La opt luni de la accederea la tron după moartea Elisabetei a II-a, suveranul în vârstă de 74 de ani, urmat de regina Camilla, în vârstă de 75 de ani, va primi coroana și binecuvântarea arhiepiscopului de Canterbury la Westminster Abbey, în fața a 2.300 de invitați și, fără îndoială, a sute de milioane de telespectatori.

Totul este pregătit la milimetru pentru acest ritual înrădăcinat în aproape 1.000 de ani de istorie, cu coroane cu diamante, robe de catifea și sceptre de aur, dar pe care puțini britanici l-au văzut în timpul vieții lor, așa cum a fost cel al Elisabetei a II-a în 1953.

Însoțit de aproape 4.000 de militari, cuplul regal se va întoarce la Palatul Buckingham, unde membrii în funcție ai monarhiei vor saluta mulțimea de la celebrul balcon.

Harry, fiul cel mic al lui Charles, se va afla la Abație fără soția sa Meghan și cei doi copii ai lor, iar acțiunile sale vor fi analizate din primul rând.

Se așteaptă ca el să fie absent de la balcon, cu excepția cazului în care va exista un gest de reconciliere între familie și prințul, care este exilat în California din 2020 și a atacat familia regală, în special pe fratele său William și pe Camilla.

Trei zile de festivități

„Acesta este un moment de enormă mândrie națională”, a declarat premierul Rishi Sunak. „Este o expresie a caracterului nostru național și o oportunitate pentru noi de a privi înainte într-un spirit de serviciu, speranță și unitate.”

Casa Regală a depus toate eforturile pentru a implica publicul în cele trei zile de festivități, care vor continua duminică cu mese de vecinătate și un concert la Castelul Windsor.

Dar entuziasmul este departe de bucuria de la încoronarea Elisabetei a II-a, tânăra regină a unei Marii Britanii care intra într-o nouă eră după cel de-al Doilea Război Mondial. Britanicii sunt în prezent mai îngrijorați de inflație, care este blocată la peste 10%.

Apropierea încoronării a oferit, de asemenea, ocazia de a redeschide dezbaterea privind viitorul monarhiei. Fiecare tabără a luat ce i-a plăcut din diferitele sondaje realizate cu această ocazie: instituția este încă apărată de o mare majoritate a britanicilor, dar acest sprijin este în scădere, mai ales în rândul tinerilor.

Între timp, militanții anti-monarhie fac apel la o demonstrație sâmbătă la Londra, unde vor fi desfășurați peste 11.000 de polițiști în cadrul operațiunii Golden Orb.

În afara Regatului Unit, în celelalte 14 regate în care Carol al III-lea este șef de stat, atmosfera este uneori rece. Belize și Jamaica și-au declarat chiar deschis dorința de a deveni în curând republici, așa cum a făcut Barbados în 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...