G4Media.ro

Regele Charles al III-lea merge în vizită în Franța, o tradiție începută…

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Regele Charles al III-lea merge în vizită în Franța, o tradiție începută acum aproape 170 de ani de stră-stră-străbunica sa, Regina Victoria

Monarhul britanic, Charles al III-lea, începe miercuri o vizită în Franța, amânată cu mai multe luni din cauza protestelor sociale de la începutul anului. Toți suveranii britanici de la Regina Victoria, cu o singură excepție, au vizitat Franța, o țară de care i-a legat o caldă prietenie, scrie rfi.ro

În 1855, Regina Victoria a fost prima suverană a Regatului Unit primită de un șef de stat francez, Împăratul Napoleon al III-lea, care a o oferit un fastuos dineu la Palatul Versailles. Victoria era primul monarh din Insulele Britanice care punea piciorul în Franța, după 440 de ani, de la Regele Angliei Henric al V-lea în timpul bătăliei de la Azincourt din 1415, când armata engleză a învins-o pe ceea franceză în timpul războiului de 100 de ani (1337 – 1453).

Dar poate mai important era faptul că Napoleon al III-lea, era nepotul Împăratului Napoleon I Bonaparte, învins cu doar 40 de ani înainte de britanici în bătălia de la Waterloo și care a consacrat începutul alianței franco-britanice în momentul în care cele două țări luptau alături de Imperiul Otoman împotriva Rusiei Țariste în Războiul Crimeii.

Într-un gest de reconciliere, Regina Victoria a vizitat chiar și mormântul lui Napoleon Bonaparte – „dușmanul nostru cel mai înverșunat”, după cum a notat în jurnalul său, și a vizitat pe lângă Palatul de la Versailles și Catedrala Notre Dame.

Către sfârșitul vieții, Regina Victoria a petrecut șapte vacanțe pe Coasta de Azur, sub numele “Contesa de Balmoral”, dar toată lumea știa cine este și mulțimea s-a adunat să o salute în porturile și gările prin care trecea

Fiul și succesorul ei, Eduard al VII-lea a avut o relație foarte strânsă cu Franța, făcând nenumărate vizite private la Paris unde frecventa restaurante, cabarete și bordeluri.

Dar francofilia sa a avut și un rezultat politic, în Antanta Cordială semnată în 1904, care a stat la baza alianței din Primul Război Mondial și al cărei centenar a fost aniversat în 2004 prin vizita Reginei Elisabeta a II-a la invitația președintelui Jacques Chirac.

Regele George al V-lea, fiul lui Eduard al VII-lea, a întreprins o vizită de stat în Franța în primăvara anului 1914, cu câteva luni înainte de începerea Marelui Război, la fel cum și fiul său, George al VI-lea, a vizitat Parisul în 1938, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

George al V-lea a vizitat câmpurile de luptă de mai multe ori în timpul conflictului din 1914-18 și a fost grav rănit în 1917, când trupele care îl aclamau i-au speriat calul pe care era încălecat, l-a aruncat pe suveran din și a căzut pe el, fracturându-i pelvisul.

Regina Elisabeta a II-a – extrem de populară în Franța

Fiica lui George al VI-lea, Regina Elisabeta a II-a a efectuat cinci vizite de stat în Franța din 1957 până în 2014, precum și numeroase vizite oficiale începând din 1948, când se afla în primele etape ale sarcinii cu actualul suveran, Charles. (În timpul acestei vizite, a auzit-o pe legendara Edith Piaf cântând „La Vie en Rose” într-un club de noapte din Rue Pierre Charon).

Franța a fost țara cel mai des vizitată de Regina Elisabeta a II-a, care era fluentă în limba franceză, ceea ce a făcut-o să fie extrem de populară în Hexagon. În mai 1967, Regina, mare iubitoare de cai, a făcut un tur privat de trei zile la unele dintre cele mai bune ferme de armăsari din Normandia, pe care își dorea de mult timp să le vadă.

Printre cele mai memorabile călătorii ale sale în Franța s-a numărat cea de-a doua vizită de stat, în 1972, când i-a vizitat pe Ducele și Ducesa de Windsor la casa lor din Bois de Bologne. Fostul rege Eduard al VIII-lea, care a abdicat după mai puțin de un pe tron în 1936 și singurul care nu a vizitat Franța ca suveran după Regina Victoria, suferea de cancer la gât și a murit doar 10 zile mai târziu, pe teritoriul Franței.

Ultima vizită a de stat a Reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2014, a comemorat cea de-a 70-a aniversare a debarcărilor din Normandia și s-a alăturat altor șefi de stat, inclusiv președintelui Statelor Unite, Barack Obama.

A fost o vizită emoționantă, deoarece era singurul șef de stat în viață prezent care a trăit și a servit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Elisabeta a II-a a fost venerată în Franța și, după moartea sa pe 8 septembrie 2022, președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu emoționant – „Pentru voi, ea a fost regina voastră. – Pentru noi, ea a fost Regina. – Ea va fi cu noi toți pentru totdeauna”.

Un astfel de respect poate contribui la asigurarea succesului vizitei lui Regelui Charles și Reginei Camilla și la menținerea legăturii puternice dintre monarhii britanici și statul francez, ceea ce nu se poate spune întotdeauna despre relațiile la nivel  guvernamental între cele două țări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...