G4Media.ro

Reforma UE, deblocată: Portugalia a propus ca viitoarea Conferință pentru Viitorul Europei…

Sursa Foto: Parlamentul European

Reforma UE, deblocată: Portugalia a propus ca viitoarea Conferință pentru Viitorul Europei să fie gestionată de toate cele trei mari instituții comunitare

Șefii celor trei mari instituții comunitare – Parlamentul, Consiliul și Comisia – vor prezida viitoarea Conferință pentru Viitorul Europei, adică inițiativa de reformare a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Partidului Popular European (PPE).

Propunerea care a deblocat discuțiile incipiente despre Conferința pentr Viitorul Europei a fost făcută de Portugalia, președinția rotativă a Consiliului UE.

”Criza sanitară ne arată că dezbatere despre viitorul UE e crucială pentru a ne pregăti în fața provocărilor ce urmează. De aceea ar trebui să începem pregătirea Conferinței pentru Viitorul Europei, pentru a pregăti fundația unui nou consens despre misiunea și capacitățile UE în secolul 21”, a spus președintele grupului popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber.

”Pentru noi, nu ar trebui să existe subiecte-tabu. Implicarea cetățenilor, întărirea democrației și protejarea stilului nostru de viață sunt decisive pentru succesul nostru în următoarele decenii”, a spus Weber.

În iunie 2020, într-o rezoluție adoptată cu 528 voturi pentru, 124 împotrivă și 45 abțineri, Parlamentul European declara că „la zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 70 de ani de la Declarația Schuman și în contextul pandemiei de COVID-19, a sosit momentul pentru o reevaluare a Uniunii”; Deputații arătau în rezoluție că „numărul crizelor semnificative pe care le-a traversat Uniunea demonstrează că este nevoie de reformă instituțională și politică în mai multe domenii de guvernanță”.

Conferința privind viitorul Europei va fi organizată de către Parlament, Consiliu și Comisie, și trebuia să înceapă în luna mai 2020 și să se desfășoare pe o perioadă de doi ani. Din cauza pandemiei de coronavirus și a neînțelegerilor între cele trei mari instituții comunitare, ea a fost amânată.

Parlamentul European a cerut în rezoluția votată în iunie 2020 ca cetățenii din toate mediile sociale, reprezentanții societății civile și părțile interesate la nivel european, național, regional și local să fie implicați în stabilirea priorităților UE.

Sursa Foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează