G4Media.ro

Reforma teritorială, în pași de rac: o comună cu 1.800 de locuitori…

Foto: Google Maps

Reforma teritorială, în pași de rac: o comună cu 1.800 de locuitori din Vrancea se fărâmițează, apare un sat nou numit Fundătura

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru înființarea unui nou sat în comuna vrânceană Păulești. E vorba despre înființarea satului Fundătura prin divizarea satului Păulești. Fărâmițarea teritorială e motivată de un referendum organizat în comună în 2021.

”Din perspectiva obiectivelor de dezvoltare durabilă proiectul de act normativ are impact asupra cetățenilor, prin apropierea autorităților locale de aceștia, la o eficientizare a treburilor publice precum și la crearea de noi oportunități de dezvoltare a mediului social-economic corespunzător comunității locale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul de lege nu explică însă cum anume se vor apropia autoritățile locale de cetățeni prin înființarea unui nou sat.

Conform recesământului din anul 2011, populația întregii comune Păulești este de 1.834 locuitori, iar ramura principală a economiei este agricultura.

Reamintim că fărâmițarea teritorială este una dintre marile piedici în dezvoltarea României, după cum au arătat zeci de studii în domeniu.

Împărțirea teritoriului în peste 3.000 de comune și 41 de județe a dus la apariția unei birocrații ce consumă resurse uriașe, dar face dificile proiecte mari regionale.

De remarcat că o reformă teritorială care să ducă la comasarea unor județe sau localități s-a lovit permanent de voința politică a primarilor din cele două mari partide, PSD și PNL, care își văd amenințate posturile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Unde este regionalizarea i2iotilor? Au referendum, la ce???Încă 2-3 consilieri locali și pentru satul lui peste prăjit, plus alți funcționari publici angajați de primărie să se ocupe de alta unitate administrativă…

    • Farimitarea comunelor este „la moda” in toata romanika. Explicatie este simpla: cu cit mai multe localitati are comuna cu atit mai multi functionari (a se citi lipitori) in primarie.
      Initial primariile s-au umplut de functionari dupa cresterea salariilor. Functionarii sint odraslele si nevestele primarului, vicelui si consilierilor. De la o vreme s-a gasit inca o metoda de a inmulti numarul putorilor care taie frunza la ciini in primarii: aparitia catunelor. Este un fenomen general nu doar in Vrancea.

  2. Citind aceste lucruri, vă puteți dumiri de ce mulți politicieni din Republica Moldova își doresc păstrarea situației actuale; prea mulți deputați sunt conștienți că n-ar fi aleși într-un parlament al României reunite.

    • Mai „un rus”, ce treaba are stirea cu Moldova? Btw, exista un algoritm clar cu privire la numarul de parlamentari pe fiecare unitate administrativa. Ar avea exact aceiasi reprezentativitate ca restul judetelor.

  3. Păi, ironia din „La(s) Fierbinti”a fost inspirată din primariile rurale ale Occidentului,sau din ce se întamplă în administratia rurală din sudul Romaniei? De teamă sa nu piardă voturi,politicienii de la guvernare sunt în stare sa arunce cu banii in nisip,în loc sa reglementeze cum se cuvine comasarea acestor localitati,care,multe din ele,arată dezolant,cu oameni blazati si afectati de indiferenta si cumetriile edililor lor.