G4Media.ro

Reforma pensiilor provoacă sciziuni în partidul lui Putin

Reforma pensiilor provoacă sciziuni în partidul lui Putin

Reforma pensiilor impusă de guvernul rus a dus la sciziune în partidul prezidențial, scrie publicația poloneză Rzeczpospolita, citată de Rador. Serghei Zelezniak este unul din cei mai buni diagnosticieni ai partidului O singură Rusie aflat la putere. De mai mulți ani este deseori invitat al popularelor programe publicistice transmise de canalele Kremlinului. În timpul discuțiilor fierbinți, la care nu este acceptată adevărata opoziție, pentru toate problemele Rusiei de fiecare dată a dat vina pe „Occidentul ostil”. Dar numai în timpul emisiunilor, căci, în realitate el și-a trimis fetele la cele mai bune școli din Londra, unde, după cum relatează mediile ruse, locuiesc și astăzi.

Deocamdată, nu le poate vizita, căci după anexarea Crimeii se află pe lista politicienilor ruși, împotriva cărora Uniunea Europeană, SUA și Canada au introdus sancțiuni.

Situația aceasta se poate însă schimba. Mediile locale afirmă că Zelezniak nu mai este deja adjunctul secretarului general al partidului O Singură Rusie. Și-ar fi pierdut de asemenea toate funcțiile, pe care le-a avut în cadrul partidului. Mai mult, în curând poate fi dat afară din partidul prezidențial și probabil nu va putea conta în startul următoarelor alegeri parlamentare de pe lista partidului O Singură Rusie.

Cariera unuia din politicienii de frunte ai partidului lui Putin, căruia până nu demult i s-a prezis avansarea în administrația președintelui, se năruie nu din cauza fiicelor care locuiesc peste graniță, ci din „lipsă de loialitate”. Nu s-a prezentat în 19 iulie în parlament, unde fracțiunea de la putere a votat în prima lectură reforma pensiilor. Vârsta de pensionare a bărbaților va fi începând de anul viitor mărită de la 60 la 65 ani, iar a femeilor de la 55 la 63 ani.

Zelezniak nu a ascuns de la început că nu sprijină propunerea guvernului lui Dmitri Medvedev, pe care în una din declarațiile sale a numit-o „experiment sălbatic”. A decis deci să nu participe la vot, invocând oficial o scutire medicală. După cum relatează agenția rusă RBK, din cauza absenței deputatul a pierdut funcția înaltă „din proprie voință”.

Puțin și mai departe a mers una din cele mai cunoscute femei din Duma rusă, Natalia Poklonska. A participat la vot, dar a fost singura deputată din partidul O Singură Rusie care a votat împotriva reformei pensiilor. În acest fel s-a alăturat protestului celorlalte grupări din parlamentul rus. Liderul fracțiunii prezidențiale, Serghei Neverov, i-a propus deputatei să „renunțe la mandat”. În discuția cu ziariștii a spus că nu intenționează să renunțe la calitatea de membră în partid. „Am fost aleasă de alegători”, a replicat.

Acum câteva zile, a fost nevoită să revoce ședința comisiei pentru verificarea veniturilor și a averii deputaților, în fruntea căreia se află. La ședința comisiei nu a venit niciunul din reprezentanții partidului O Singură Rusie. Nu prea demult, fosta procuror a Crimeii anexate a fost tratată în Rusia ca un erou național.

Înainte de anexare a ocupat o funcție puțin importantă în procuratura din Peninsulă. În martie 2014 a sprijinit „omuleții verzi” și a trecut de partea Rusiei. Este urmărită cu mandat de arestate de către autoritățile din Kiev și acuzată între altele de „trădare de stat”. La fel ca și colegul ei de partid, Zelezniak, are interdicție de intrare în statele Uniunii Europene.

Despre faptul că unitatea în partidul O Singură Rusie devine tot mai mică vorbesc chiar și experții care simpatizează cu Kremlinul. Cunoscutul politolog rus Serghei Markov consideră că reforma pensiilor impusă de guvern nu este sprijinită de mulți deputați din tabăra puterii.

“Se tem de administrația președintelui, deoarece premierul s-a înțeles în problema majorării vârstei de pensionare cu Vladimir Putin. Lipsa de loialitate în această problemă poate însemna pierderea tuturor funcțiilor și chiar sfârșitul carierei politice.

Situația în jurul lui Zelezniak și a deputatei Poklonska tulbură sistemul de până acum, deoarece partidul a fost creat pentru a sprijini proiectele guvernamentale de legi” – spune pentru “Rz” Markov. “Reforma aceasta a dus la o divizare profundă în tabăra puterii, dar despre acest lucru nu se vorbește mult în medii”, adaugă.

În weekend-ul trecut, proteste împotriva reformei pensiilor au avut loc în mai multe orașe ale Rusiei. “Aceasta nu este reformă, este o omucidere” – a tunat Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist al Rusiei, care sâmbătă a scos pe străzile capitalei peste 10.000 de oameni. Duminică, pe Aleea Saharov din Moscova a protestat opoziția democrată, care a strâns câteva mii de protestatari.

Articol de Ruslan Szoszyn
http://www.rp.pl/Polityka/307309909-Brak-jednosci-partii-Putina-Partia-karze-buntownikow.html
Traducerea: Maria Stanciu/mstanciu/cciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. pai dupa aceasta reforma putinista statistica arata ca multi nu vor mai vedea pensiile deoarece pur si simplu vor muri. in rusia nu exista alimentatie sanatoasa, medicina, totul e contrabanda, contrafacut, medicamente expirate, etc, omul nu are sanse sa ajunga pina la pensie

  2. aceasta reforma este initiata de catre putin si scopul ei este ca oligarhii rusi sa recupereze banii pierduti in urma sanctiunilor americane