G4Media.ro

Reforma pensiilor în Franța, contestată: “Macron este sigur că va pierde”- afirmă…

Foto: Captură video

Reforma pensiilor în Franța, contestată: “Macron este sigur că va pierde”- afirmă liderul stângii populiste, Jean-Luc Melenchon, în ziua unor proteste sindicale masive

Liderul partidului Franța Nesupusă (LFI) consideră că „va exista un înainte și un după această dată de 31 ianuarie”, marcând a doua mobilizare intersindicală împotriva reformei pensiilor, relatează BFM TV.

Prezent la Marsilia pentru a manifesta împotriva reformei pensiilor pentru această a doua zi de protest organizată de sindicate, Melenchon consideră că „nu se întâmplă prea des să vedem o astfel de mobilizare de masă.” Această mobilizare este o dovadă, a spus el, că președintele Emmanuel „Macron va pierde cu siguranță”.

Melenchon a profitat de această intervenția pentru a promova moțiunea referendumului introdusă în Adunarea Națională de alianța stângii, Nupes, în ce privește reforma pensiilor. Aceasta va fi prezentat pe 6 februarie, ziua începerii dezbaterilor în hemiciclu pe proiectul legii de reformă a sistemului de pensii și reprezintă o „ieșire democratică și pașnică”, potrivit acestuia. „Singurul obstacol are un nume, este domnul Macron”, a spus el, în timp ce șeful statului are ultimul cuvânt pe această temă.

Într-adevăr, chiar dacă cele două camere legislative votează cu o majoritate pentru această dispoziție, decizia finală îi revine președintelui. „Întrebați-l în mod democratic ce să facă”, le-a spus Jean-Luc Mélenchon francezilor.

„Nimeni nu vrea reforma lui, cu cât trec mai multe zile, cu atât crește opoziția”, susține el.

O modalitate de a pune presiune asupra executivului în timp ce 72% dintre francezi sunt împotriva textului său, potrivit ultimului sondaj Elabe pentru BFMTV.

Dacă bătălia de opinie scapă de sub control, guvernul încearcă totuși să recâștige controlul asupra situației, arătându-și hotărârea fermă de a duce la bun sfârșit reforma. Prim ministra Elisabeth Borne, precum și ministrul finanțelor Bruno Le Maire și ministrul de interne Gérald Darmanin au fost prezenți în mass-media în weekend pentru a transmite acest mesaj.

Darmanin a acuzate Nupes că încearcă să „bordelizeze țara” în coloanele ziarului Le Parisien.

Mélenchon a replicat: „Nu cred că este un mod bun de a vorbi pentru un ministru de interne, de a afișa vulgaritate pentru a-și da un aer populist”. Potrivit acestuia, „Emmanuel Macron este cel care creează dezordinea”.

În rest, liderul LFI îl îndeamnă pe președintele Macron să asculte vocea rațiunii. El a apărat încă o dată moțiunea pentru referendum, spunând că „președintelui Republicii nu-i rămâne decât un singur lucru de făcut”: „Să accepte că poporul însuși este cel care votează”.

Proiectul de lege al guvernului prevede între altele majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, prelungirea duratei de cotizație pentru o pensie de stat completă de la 41 la 43 de ani și eliminarea unor regimuri speciale de pensii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ,,Marile sindicate ” din Romania au trimis mesaje de sustinere catre sindicatele din Franta ?

  2. SĂ MUNCEASCĂMAI MULT. Cât e speranța de viață la franțuji? La noi cât este?

  3. Muncesc specialii nostri si pentru ei.