G4Media.ro

Recipientele de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în toate barurile…

sursa foto: Unsplash

Recipientele de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în toate barurile şi restaurantele din Uniunea Europeană, cel târziu din 2030, a stabilit Parlamentul European, după negocieri intense

Potrivit acordului provizoriu, anumite ambalaje din plastic de unică folosință, cum ar fi cele pentru fructe și legume proaspete neprocesate, pentru alimente și băuturi consumate în cafenele și restaurante, porții individuale (condimente, sosuri, smântână, zahăr), ambalajele de mici dimensiuni pentru produsele de igienă din hoteluri, precum și cele pentru valize din aeroporturi vor fi interzise de la 1 ianuarie 2030. Toate aceste produse vor putea fi ambalate doar în materiale reciclabile.

Documentul stabilește obiective de reducere a ambalajelor – cu 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040 – și solicită țărilor UE să reducă, în special, cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.

Eurodeputații au decis, de asemenea, interzicerea pungilor de plastic foarte ușoare (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimentele vrac, pentru a ajuta la prevenirea risipei alimentare.

Pentru a preveni efectele negative asupra sănătății, Parlamentul a introdus și o interdicție privind utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice nedegradabile” în ambalajele care vin în contact cu alimentele.

Negociatorii au convenit să stabilească un obiectiv specific pentru ambalajele reutilizabile pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu excepția laptelui, vinului, vinului aromatizat, băuturilor spirtoase) până în 2030 (cel puțin 10%). Statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe în anumite condiții.

Distribuitorii finali de băuturi și alimente la pachet din sectorul alimentației vor fi obligați să le ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient. De asemenea, ar trebui să depună eforturi pentru a oferi 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil până în 2030.

În plus, la cererea Parlamentului, statele membre sunt obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile, cafenelele și serviciile de catering pentru a servi apă de la robinet, gratuit sau la un preț mic.

Negociatorii au convenit că toate ambalajele ar trebui să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări pentru lemn ușor, plută, material textil, cauciuc, ceramică, porțelan sau ceară.

De asemenea, obiectivul legislativului comunitar este ca 90% din recipientele de unică folosință pentru băuturi din plastic și metal (până la trei litri) să fie colectate separat până în 2029, prin sisteme de depozit-retur.

Raportorul pentru acest document, Frédérique Ries (Renew, BE) declara:

„Pentru prima dată într-o lege a mediului, UE stabilește obiective de reducere a consumului de ambalaje, indiferent de materialul utilizat. Facem apel la toate sectoarele industriale, țările UE și consumatorii să își joace rolul în lupta împotriva ambalajelor în exces. Interzicerea substanțelor chimice nedegradabile în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni. De asemenea, era esențial ca ambițiile de mediu să țină cont de sectorul industrial. Acordul încurajează inovația și include scutiri pentru microîntreprinderi.”

Parlamentul și Consiliul trebuie să aprobe oficial acordul înainte ca acesta să intre în vigoare.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, în 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde de euro în UE. Cantitatea de deșeuri generată este din ce în ce mai mare, crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, o cifră care se așteaptă să crească, dacă nu se iau măsuri pentru încurajarea reciclării.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Finally!