G4Media.ro

Realitatea dură din spitale: Sunt în jur de 20 de ATI-iști care…

sursa foto: Captură video Recorder

Realitatea dură din spitale: Sunt în jur de 20 de ATI-iști care lucrează pe Covid în Cluj de toți/ E mult de muncă pe secțiile de terapie intensivă/ Doar cine-i mai nebun se bagă. Și colegialitatea merge până la un punct

Cornel Suciu, un bărbat de 65 de ani din Mediaș, a murit așteptând eliberarea unui pat ATI care i-ar fi dat șanse de supraviețuire. Autoritățile au anunțat că bărbatului i s-a căutat un loc pe ATI în toată țara, dar nu s-a găsit. Omul a murit așteptând.

Cum stăm la Cluj din punctul de vedere al locurilor și al numărului de medici? Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, în acest moment sunt 44 de locuri pe ATI destinate pacienților cu Covid și toate sunt ocupate. Și chiar dacă s-ar mări din nou capacitatea de ATI, tot nu ar mai fi medici.

Un doctor din sistem povestește că: „Sunt în jur de 20 de ATI-iști care lucrează pe Covid în Cluj de toți. Nu se înghesuie nimeni, să știți. E mult de muncă pe ATI Covid, cu toate acele combinezoane, cu program prelungit, cu turele. E mai lejer să mergi să stai pe secție normală, lucrezi și în privat la operații de apendicită, ca un exemplu, și faci și mai mulți bani, poate. Doar cine-i mai nebun se bagă. Și colegialitatea asta merge până la un punct.”

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, admite că e criză de personal.

„Putem asigura clădiri, dar e lipsă de resurse umane. Trebuie medici, asistente, infirmiere, tot ce presupune un act medical. De unde să vină toți? Vorbim de Cluj, care e centru important, vorbim și de alte patologii, de pacienți care vin din toată țara să se trateze”, spune șeful DSP.

În privința medicilor specialiști de terapie Intensivă, în județul Cluj sunt 100 de toți. Cei mai mulți nu vor să ajungă pe secții Covid, ci se duc prin detașare pe o perioadă de 30 de zile, la rugămințile colegilor. La finalul timpului, medicul detașat de un anumit spital, refuză să-și prelungească contractul, de cele mai multe ori, iar presiunea pe sistemul sanitar e uriașă.

În secțiile Covid din Cluj, anesteziștii sunt la capătul puterilor. Cine riscă cel mai mult? Pacienții.  Potrivit informațiilor G4media, peste 10 pacienți din Cluj au fost transferați în alte localități în ultimele săptămâni. DSP-ul nu a oferit deocamdată o cifră exactă.

Diferența față de Mediaș este că acești pacienți sunt stabilizați și ținuți intubați până se găsește o soluție, cumva, undeva.

  • Medic urgentist, pentru G4media.ro: „Am avut cazuri inclusiv în UPU, cu pacient Covid care s-a agravat extrem de rapid și nu erau locuri pe ATI nicăieri în Cluj. Pacientul a fost intubat și mutat într-o cameră separată, până când s-a făcut transferul în altă parte. Situația e foarte complicată acum și va fi și mai rău. „

L-am întrebat pe șeful DSP Cluj ce se întâmplă acum dacă un pacient Covid dezvoltă o formă severă de boală.

  • Mihai Moisescu: „Dacă e nevoie, căutăm în altă parte loc, dacă sunt. Și noi căutăm în toată țara dacă e nevoie, asta e situația. Se anunță centrul național și de acolo se fac toate demersurile.  Situația este ca un organism viu, se modifică de la o clipă la alta. Nu știu ce va fi într-o săptămână, nu pot să spun efectiv ce va fi într-o săptămână. Avem și această creștere a numărului de cazuri, dar să nu uităm că se fac teste. Suntem zonă roșie? Dar ce să facem acum, să nu mai testăm să ajungem zonă verde?Nu se poate. Avem capacitate mare de testare.”

Focare în spitale

În mai multe spitale din Cluj-Napoca au apărut cazuri multiple în ultima perioadă. La Spitalul Județean este focar, fiind zeci de persoane infectate din rândul personalului medical și administrativ. Probleme sunt și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde au apărut cazuri, precum și la Medicală III. Spitalul Clujana, abia adus în linie Covid ca spital suport, a avut focar pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, care funcționează acum doar parțial. Însuși șeful secției, medicul Constantin Bodolea, s-a infectat.

Un alt medic spune pentru g4media că: „În toate spitalele Covid sau non-covid sunt cazuri în rândul personalului medical, având această transmitere comunitară. Iar medicii se infectează și e bine de știut asta, fiindcă fac rotații și se interesectează. Vin de pe o secție pe alta, fiindcă e nevoie de ei și sunt puțini. Nu poți ține cont de toate protocoalele și obosești după 8 luni și faci și greșeli.”

Județul Cluj a depășit recent rata de infectare de 4 cazuri la mia de locuitori, fiind primul din România care trece de acest prag.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. statul ar trebui să suplimenteze nr de medici care se pregătesc în facultate si s-o facă in funcție de domeniile unde sunt cerințe, în plus corect ar fi ca salariile medicilor să fie diferențiate pe specialități pt că nu toți au aceeași răspundere și nici nu toți depun aceeași muncă, una e să stai scrii numai rețete eventual trimiți la analize si te uiți așa de sus la pacient si alta e să faci chirurgie sau ATI …e mai mult ca sigur că cel puțin jumate din medici o duc f bine, salarii mari, muncă puțină, răspundere zero.

    • În general,cei care scriu aici au dreptate. Dar epidemia are loc acum, ideea ‘statul ar trebui să suplimenteze nr de medici care se pregătesc în facultate si s-o facă in funcție de domeniile unde sunt cerințe’ nu-și găsește locul acum. Trebuie să trecem peste epidemie cu ce avem, cu personalul disponibil în clipa de față.
      Cred că sunteți de acord că principala cauză că omenirea a ajuns aici este inconștiența: a cetățenilor obișnuiți, care nu respectă condițiile de distanțare (care sunt obsesiv repetate din martie încoace, deci ar tebui să le cunoască), a politicienilor (nici inconștiența lor nu are limite, vezi cazuri ca Trump, Bolsonaro, Ciolacu pe la noi), a coronascepticilor, a conspiraționiștilor, a idioților, a teribiliștilor.
      Pot să mai dau exemple de inconștiență din fiecare categorie de mai sus, dar cred că toată lumea le știe. Un lucru este clar: nu știm spre ce ne îndreptăm, nu respectăm niște lucruri de bun simț, mulți pescuiesc voit în ape tulburi, toți idioții au impresia că sunt Dumnezeu însuși. Dar probabil că așa este omul, instabil în esența lui.
      Iubesc România.

    • ATI-istii au spor de 75%. Nu se pot plange ca nu sunt valorizati. Problema e ca fiind o specialitate grea e cerere mare de specialisti si in afara. Asa ca o mare parte din cei care isi dau specialitatea (unii zic ca peste jumatate) pleaca prin Europa.

    • Medici ATI erau prea putini si inainte de pandemie. Este adevarat ca Ministerul Sanatatii nu scoate suficiente locuri de ATI la Rezidentiat.
      Si nu mai faceti confuzie între chirurgie si ATI, medicii ATI muncesc în continuu (cand nu sunt în sala de operatii, sunt pe Terapie), pe cand chirurgii muncesc doar cand sunt in sala, iar in rest „scrii numai rețete eventual trimiți la analize”.
      De ex in perioada starii de urgente, chirurgii dadeau prin spital doar sa faca garzile, in rest stateau acasa (cu salariul incasat intergral, garzile platite separat), pe cand medicii ATI si medicii UPU faceau si programul de zi si garzile. Vorbesc de un spital de urgente din capitala.

    • Cred că Guvernul ar trebui să creeze un sistem de a recompesa cu prime substanțiale medicii de ATI perioada pandemiei .

    • In Germania medicii au acelasi salariu, indferent de specialitate.

  2. Iar la șpagă faceți coada…

  3. Merita sa se lepede de ei pana se invata minte. Ca nimeni nu crede. Spitalele pline dar nimeni nu crede.

  4. *Cati pacienti erau, nene, la ATI din cauza gripei(recordul maxim in Ro.) ? Sa-i explic si eu unui nene …

    • N-as putea sa-ti spun, dar media anuala la decese de gripa e in jur de 3000, deci am depasit-o de mult.

    • Vine si gripa in inauarie. Ce-i al tau e pus deoparte.