G4Media.ro

Războiul din Ucraina: Imagini din satelit confirmă că Rusia a început să…

wikipedia

Războiul din Ucraina: Imagini din satelit confirmă că Rusia a început să golească marele baraj de la Kahovka

Rusia pare să golească un mare baraj din Kahovka, în Ucraina, punând în pericol rezervele de apă potabilă, producția agricolă și siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, potrivit postului de radio public național american (NPR), pe baza datelor din satelit, transmite BBC.

Potrivit NPR, golirea de apă are rezervorului Kahovka din sudul Ucrainei, aflat sub control rusesc, a început în noiembrie 2022. Ca urmare, potrivit datelor din satelit, nivelul apei din lac a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii. Imagini separate furnizate de companiile comerciale Planet și Maxar arată cum se schimbă linia țărmului de-a lungul rezervorului ca urmare a scăderii rapide a nivelului apei.

Barajul Kahovka este un lac uriaș creat de om, ultimul din rețeaua de rezervoare de-a lungul Niprului. Începând cu anii 1950, acesta a furnizat apă potabilă și de irigații regiunilor sudice ale Ucrainei – Herson și Zaporojie.

 

 


Un canal de 400 de kilometri care pleacă din rezervor alimenta, de asemenea, Crimeea ocupată de Rusia. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina a început să devieze apa din canal, lăsând peninsula fără apă. În vara anului 2022, Rusia a început să devieze apa din rezervor pentru aprovizionarea Crimeei.

Potrivit lui Brian Koons, un geograf de la Universitatea suedeză de Științe Agricole care a studiat agricultura din sudul Ucrainei, rezervorul este necesar pentru a furniza apă terenurilor agricole aride din sudul țării. O rețea de canale care pleacă de la baraj irigă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri, pe care se cultivă floarea-soarelui, cereale și legume. „Este foarte important pentru localnici”, spune Koons.

La sfârșitul săptămânii trecute, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că este conștientă de potențialul risc asociat cu scăderea nivelului apei din rezervor.

„În timp ce scăderea nivelului apei nu reprezintă o amenințare imediată la adresa securității nucleare, ar putea fi un motiv de alarmă dacă i se permite să continue”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-o declarație.

Timp de mai multe luni, Rusia a folosit rezervorul Kahovka pentru a reumple rețeaua de rezervoare din Crimeea, potrivit lui David Helms, un oficial al Administrației Naționale Oceanografice și Atmosferice din SUA. „Există 23 de rezervoare și sunt pline până la refuz”, spune el.

În timpul ofensivei ucrainene de toamnă din 11 noiembrie 2022, trupele rusești în retragere au aruncat în aer drumul care traversează barajul hidroelectric Kahovka, care controlează nivelul apei din rezervor.

Au existat temeri că explozia ar putea deteriora barajul, dar, din câte se poate deduce, porțile de ecluză nu au fost în general deteriorate.

Cu toate acestea, imediat după explozie, se pare că forțele rusești au folosit în mod deliberat două macarale de pe partea controlată de ruși a barajului pentru a deschide alte porți de ecluză, permițând apei să iasă din rezervor.

Datele altimetrice radar arată că nivelul actual al rezervorului este de 14 metri, ceea ce reprezintă aproximativ 2 metri sub nivelul său normal. Din decembrie, nivelul apei din rezervor a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani de observații prin satelit.

Într-o declarație din 7 februarie, autoritățile ucrainene au declarat că, dacă nivelul scade sub 13,2 metri, sistemul de răcire al centralei nucleare din Zaporijie va fi în pericol.

De asemenea, administrația militară regională din Zaporojie avertizează că mai multe orașe, printre care Energodar, Melitopol și Berdiansk, s-ar putea confrunta cu penurie de apă, menționând totodată că toate cele trei orașe se află sub ocupație rusă, astfel că se cunosc puține informații despre situația aprovizionării cu apă în aceste orașe.

Helms consideră că eliberarea deliberată de apă este o încercare a Rusiei de a afecta economia Ucrainei, care depinde în mare măsură de exporturile agricole. „Este la fel de bine [pentru ruși] ca și cum ar scoate din funcțiune o întreagă rețea electrică”, spune el.

Cu toate acestea, Brian Koons notează că majoritatea zonelor agricole afectate se află în părțile din Ucraina controlate de Rusia. „Pare ciudat că rușii folosesc o tactică de pământ pârjolit în ceea ce spun public că vor să păstreze”, spune el.

Administrația militară regională din Zaporojie sugerează că scopul de a arunca apa din rezervor ar putea fi, în special, acela de a inunda zona de la sud de baraj pentru a împiedica forțele ucrainene să forțeze Niprul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Au renuntat la planul de a trece Niprul pe gheata ca si dacii lui Burebista?

  2. hmm
    Asta in timp ce construiesc conducte de alimentare cu apa de sute de km lungimr, dinspre Rusia, dupa cum era o stire de saptamana trecuta.
    Si nu apa e resursa cea mai importanta? Ba da.