G4Media.ro

Rata de incidență COVID va fi calculată cu tot cu infectările din…

Sursa foto: Pixabay

Rata de incidență COVID va fi calculată cu tot cu infectările din focare, propune oficial Comitetul Național pentru Situații de Urgență la prelungirea stării de alertă

Rata de incidență COVID va fi calculată cu tot cu infectările din focare, așa cum a susținut Ministerul Sănătății, potrivit propunerii oficiale a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) la prelungirea stării de alertă.

CNSU, care este condus de premierul Florin Cîțu, a adoptat, miercuri, propunerea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de la 12 februarie, iar Guvernul urmează să adopte hotărârea în acest sens.

Concret, din noua hotărâre dispare paragraful care stabilea că la calculul ratei de incidență sunt eliminate cazurile din focare.

Hotărârea CNSU poate fi consultată aici

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă, potrivit Digi24, că nu este de acord să fie schimbat modul de calcul al ratei de incidență, așa cum vrea Ministerul Sănătății, dacă nu sunt argumente științifice pentru a face această modificare, în condițiile în care cifrele de acum arată o gestionare bună a pandemiei cu măsuri care au ținut cont de actuala formulă de calculare a ratei de incidență.

Prevederile din noua hotărâre:

71. Direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

72. Calculul zilnic prevăzut la pct. 70 se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judeţene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 1600. Cifra comunicată de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale judeţene este utilizată ca referinţă pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate.

Context

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța, în 27 ianuarie, că modul de calcul al ratei de infectare COVID va fi modificată în scurt timp, astfel încât să nu mai fie excluse cazurile din focare.

„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan.

Guvernul Orban a decis ca, la calculul ratei de infectare dintr-o localitate, să fie excluse cazurile înregistrate în focare din comunități închise, cum sunt centrele sociale, dar și din spitale. Această regulă a fost introdusă într-o hotărâre de Guvern și a fost preluată și în Hotărârea 3/2021 dată de Cabinetul Cîțu pentru prelungirea stării de alertă.

Articolul 15 alineatul 4 din Hotărârea de Guvern 3/2021:

La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. stare de alerta in capul exaltatilor , da-ti voturi AUR nu va sfiiti !

    • Invata tati sa scrii si abia dupa aia indica altora cu cine sa voteze.
      Altfel ai si un pic de dreptate, cifrele trebuie sa sprijine mentinerea starii de alerta asa ca baietii le coafeaza sa arate corespunzator.

    • nu crezi ca amandoi ar trebui sa invatam?

    • Minciuna focarelor care s-ar scadea a fost facuta de cabinetul Orban si a cauzat cifre frumoase si decese inutile. Orban spune ca a gestionat bine, dar ar trebui sa faca 10 momente de reculegere si sa-si ceara scuze fata de toti care au pierdut pe cineva, din lipsa testarii si evitarea carantinei chiar si la incidențe de 10 la mie, coafate la greu.

      Romania a avut morgile pline in decembrie cu cele mai coafate cifre posibil.

    • Stirea asta e din ciclul

      N AM SCUMPIT BENZINA, CI DOAR AM MICSORAT LITRUL

      eu propun ca peste cateva luni

      sa adauge si ROMANII din diaspora

      infectati cu covid19toamna

      ca sa ne tina in „puscarie” pana la adanci batraneti

  2. Un singur avantaj la toata chestia asta: vom putea sa verificam calculele incidentei. Acum scad cazurile fata de ziua a 14-a anterioara iar incidenta creste. Si invers.
    Ca sa nu lase loc de discutii si carcoteli, eu le-as propune CNSU sa publice ambele variante de calcul: fara focare (ca si pana acum) si cu focare (pentru a avea o imagine clara a pandemiei). Nu ar fi un efort chiar asa mare.

  3. Au, ce veste…
    Gata, de-acum totul va merge STRUNA!!!
    M-AM LINISTIT!
    ASA CA:
    HAI SIK….