G4Media.ro

Arafat anunță că în rata de infectare ar putea fi incluse și…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Arafat anunță că în rata de infectare ar putea fi incluse și cazurile din focare / Cîmpeanu dă asigurări că nu va influența deschiderea școlilor: Am publicat de azi lista cu incidențele după acest calcul

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, vineri seara, la Digi24, că rata de infectare COVID-19 ar putea să fie calculată incluzând și cazurile din focarele din instituții. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că acest lucru nu va influența deschiderea școlilor, pentru că incidențele anunțate pentru școli sunt făcute pe acest calcul mai exigent.

Raed Arafat a precizat că, pentru introducerea în caculul ratei de incidență a cazurilor din focare, este necesară adoptarea unei hotărâri de Guvern, ceea ce urmează să se întâmple.

Introducerea cazurilor din focare în calculul acestui indicator poate duce la creșterea ratelor de infectare.

Însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări, într-o intervenție telefonică la Digi24, că schimbarea modului de calcul a incidenței nu va afecta deschiderea școlilor, deoarece lista publicată vineri a fost făcută pe acest calcul mai restrictiv.

„Am publicat de azi direct lista mai restrictivă, ca să nu avem treceri în alt scenariu de la un calcul mai exigent. Vă amintesc că pentru alte domenii scenariul verde merge până la 1,5 la mie. Pentru școli se oprește la 1 la mie. E mai restrictiv tocmai pentru a asigura siguranță în plus elevilor. E o măsură de precauție, pentru că școlile au fost deschise cu maximă precauție”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunța, în 27 ianuarie, că modul de calcul al ratei de infectare COVID va fi modificată în scurt timp, astfel încât să nu mai fie excluse cazurile din focare.

„Noi am avut o discuție în Ministerul Sănătății pe baza recomandărilor ECDC. Poate la nivelul țării suntem la un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, clar e un nivel de alertă și pentru noi. Se raportează în continuare testele PCR. Dar sunt testele antigen care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. În plus, erau excluse anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la calculul incidenței”, a spus Moldovan.

Guvernul Orban a decis ca, la calculul ratei de infectare dintr-o localitate, să fie excluse cazurile înregistrate în focare din comunități închise, cum sunt centrele sociale, dar și din spitale. Această regulă a fost introdusă într-o hotărâre de Guvern și a fost preluată și în Hotărârea 3/2021 dată de Cabinetul Cîțu pentru prelungirea stării de alertă.

Articolul 15 alineatul 4 din Hotărârea de Guvern 3/2021:

La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

Citește și

Cum se deschid școlile în fiecare localitate. Bucureștiul este în scenariul galben / Ministerul Educației a publicat scenariile pentru toată țara (DOCUMENT)

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. E și normal sa se ia și focarele în considerare.
    Și acele focare fac parte din colectivitatea localității respective, și acolo sunt lucrători care întra, se contaminează și ies dând altora din comunitate virusul. Nu este sub clopot de sticla focarul.

    • Normalitatea este un punct de vedere.

      Ca fapt divers, focarele sunt intotdeauna izolate, impreuna cu lucratorii.
      Asadarbposibilitatea ca de afolo sa mai iasa virusul este mica spre zero.

      Tocmai de aia nu e bine sa iei focarele in considerare dar la noi bulangeala si panica, este moneda tarii.

      Anxietatea face ravagii.

      Pe langa asta, nu vad de ce in cazul oraselor, suferim toti pentru un centru DGASPC sau alte centre sociale unde i-au durut in pix de conditii.

    • Mai ales gainarii din penitenciare, se stie ca se plimba dupa bunul plac in oras si merg des cu mijloacele de transport în comun, mai beau si ei o bere la terasa…
      Si babele din azil: alea imobilizate de avc si alea cu Alzheimer care vor mereu acasa sunt cele mai active in societate.

  2. Ce mare concesie ne-au facut, ca nu ne mai mint ca pe ultimii retardati! Mandru ca sunt roman…

  3. Ba influenteaza si inca serios. In judetul Olt de exemplu exista doua seturi de date, cu foarte mari diferente in ceea ce priveste scenariile pe localitati! La nivel judetean s-a stabliit o incidenta iar pe siteul de pe ministerul educatiei este alta incidenta!

  4. Bineinteles ca trebuie raportate toate cazurile din focare + cele rapide. Noi continuam sa mintim si ne intrebam de ce statisticile din Romania nu se iau in calcul in studiile europene. Ne intrebam de ce avem o mortalitate generala mare, dar nu putem raspunde cat se datoreaza covidului si cat altor cauze. Necunoscad realitatea nu putem actiona eficient acolo unde trebuie.

  5. deci, ai un centru de plasament sau o casa de copii intr-un sat. toti angajatii sunt pozitivi si rata ajunge la 8. dar, nimeni din sat nu e bolnav si pentru cei opt bagi localitatea in carantina? si daca in satul respectiv, nu este magazin, imi puteti spune cum vor primi alimentele si cele necesare?

  6. Era si cazul, cifrele devin intolerabil de mici. Era pericol mare sa ramina unii fara obiectul muncii.
    Si sincerii sa faca vreun atac de apoplexie.

  7. Evident, ca altfel la ce mai furam banii pe diverse? Ramanem fara obiectul muncii! Un sat de 1000 persoane, cu un azil de 50-100 persoane, incidenta 10 la mie! Cum imbolnavesc batranii si personalul de la oras pe bietii sateni? Ii inchide pe aia in casa nevinovat, si mai sunt si unii care aplauda.