G4Media.ro

Raportul Ministerului Sănătății despre dezastrul găsit la Suceava: Conducerea spitalului județean era…

sursa foto: suceavanews.ro

Raportul Ministerului Sănătății despre dezastrul găsit la Suceava: Conducerea spitalului județean era ineficientă, sectoarele cu pacienți covid funcționau la capacitatea de avarie, protecția personalului era improvizată / Tătaru vrea modificarea Legii sănătății

Raportul secretarului de stat din Ministerul Sănătății Ionel Oprea arată că, la momentul preluării coordonării activității de la Spitalul Județean Suceava, conducerea unității sanitare era ineficientă, sectoarele cu pacienți covid funcționau la capacitatea de avarie, iar protecția personalului era improvizată. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, consideră, pentru încă o perioadă, unitățile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului și că este nevoie și de actualizarea legii sănătății pentru că „actuala variantă este depășită”.

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecție pentru noi toți. După ridicarea stării de urgență vom avea mult de lucru pentru reorganizarea și eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unitățile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie și de actualizarea legii sănătății pentru că actuala variantă este depășită”, declară Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, citat într-un comunicat de presă al ministerului.

Comunicatul de presă al Ministerului Sănătății:

În perioada 2-30 aprilie 2020, în conformitate cu ordinul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, o echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a realizat o misiune de preluare a conducerii Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou”.

Conform raportului transmis ministrului Sănătății de către secretarul de stat Oprea, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost depistate mai multe deficiențe privind planificarea reacției și protecției față de criza sanitară COVID-19, precum și în alertarea și antrenarea echipelor medicale pentru criza COVID-19.

Conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de „avarie” datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului.

S-a mai constatat că, protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată. În ceea ce privește circuitele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în sectoare COVID-19 și non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor.

Nu a fost asigurat managementul riscului de infectare în afara spitalului, iar capacitatea de testare era redusă și nu a reușit să acopere, în timp util, necesitățile de investigare, mai ales pentru cele efectuate, în urgență, la nivelul secțiilor (cazuri medii-severe) și secției ATI (comunicare dificilă, rezultate oferite tardiv în raport cu necesitățile reale, comunicare numai în format letric, ofertă de servicii inadecvate solicitărilor crizei COVID-19, etc.).

Principalele obiective ale misiunii echipei desemnate de ministrul Sănătății pentru preluarea conducerii în focarul de la spitalul județean au fost acelea de stingere a focarului epidemiologic, operaționalizare a unității sanitare și adaptare a acesteia la perioada epidemică, precum și de creare a compartimentului de recoltare-procesare și stocare plasmă terapeutică COVID-19, la Centrul de transfuzii județean. De asemenea, o componentă importantă a reprezentat-o și comunicarea atât internă, cât și cea externă.

În timpul misiunii, echipa condusă de secretarul de stat din cadrul MS a luat măsuri privind protecția individuală a personalului, stabilirea circuitelor funcționale specifice, carantinarea instituționalizată a personalului sănătos, controlul respectării normelor de protecție individuală și a circuitelor funcționale de către angajații spitalului.

A fost elaborat un Planul etapizat de operaționalizare graduală a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru atingerea capacității de răspuns maximal și s-au întocmit, avizat și implementat procedurile, protocoalele și ghidurile de practică – în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților COVID-19. A fost testat întreg personalul medical și a fost crescută capacitatea de testare SARS-COV 2 a unității.

Au fost luate o serie de măsuri și la nivelul secției ATI care au dus la creșterea capacității secției ATI atât din punct de vedere al spațiilor, numărului de paturi și a capacității de ventilare.

A fost proiectat un pavilion de triaj-admisie – TI pentru sectorul Boli infecto-contagioase și mai multe unități modulare de acces protejat pentru personalul spitalului (garderobă + sector echipare protecție – decontaminare – pentru fiecare acces/circuit în spital)

A fost asigurată colaborarea cu structurile administrative locale (din partea cărora a beneficiat de sprijin maximal) și informarea oportună a populației din regiune și la nivel național.

În data de 1 mai 2020 a fost predat un spital funcțional noii conduceri interimare care este legitimă și beneficiază de încredere și susținere din partea întregului colectiv al spitalului, care are experiență competentă managerială, are planuri clare, sistematice – de acțiune, obiective bine stabilite, are autoritate și potențial de conducere corespunzător.

Au fost reluate și activitățile Consiliului medical, Comitetului director la nivel corespunzător solicitărilor și s-a intensificat colaborarea cu membrii Consiliului de administrație al spitalului. Documentele administrative – ROI, ROF, proceduri operaționale, cerințe și circuite funcționale, planuri de operaționalizare și reacție specifice crizei sanitare COVID-19 au fost actualizate, analizate și avizate.

Spitalul este pregătit pentru escaladarea/descaladarea epidemică COVID-19. Sunt asigurate – protecția individuală a personalului conform normelor legale, circuite funcționale și zone de diagnostic/tratament specifice crizei. Resursa umană este recuperată într-o proporție importantă.

Riscul de infecție al personalului a fost diminuat la maximum (ținută de protecție, circuite funcționale, antrenamente ale personalului, relații în serviciu)

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecție pentru noi toți. După ridicarea stării de urgență vom avea mult de lucru pentru reorganizarea și eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unitățile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie și de actualizarea legii sănătății pentru că actuala variantă este depășita”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Citește și

ANALIZĂ Suceava iese din carantină cu cel mai mare număr de infectați din țară, după presiunile puternicului baron local Gheorghe Flutur. Autoritățile au măsluit cifre la raportările de Covid, nu au raportat nici un caz de gripă în tot anul, iar persoanele au circulat în oraș mai mult decât înainte de carantină

Sursa foto: suceavanews.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. In spitalul din Suceava a fost debandada si incompetenta intotdeauna. Din cate stiy eu, aici, angajarile s-au facut numai pe spaga.
    Medicii stiau ca infectiile sunt numai pentru pacienti, ei nu stiau ca virusul e asa contagios. Ai au zis ca au mai vazut virusuri si daca nu se ating de pacient, sau pun mana si apoi se spala, e ok. Si nu au vrut sa poarte combinizoane de protectie, deoarece acestea nu au buzunare

    • Asa e in TOATE Spitalele trecute in Subordinea Autoritatilor locale(putine exceptii, pe la Oradea, am citit!), in rest TOTI cei aflati in fruntea Spitalelor si mai ales a DSPurilor sunt din clientela politica INCOMPETENTA, ACUM in vreme de pandemie s-a vazut clar, NU mai exista nici o rezerva…

  2. O intrebare pe care am mai pus-o: Orbane, in Spitalele si DSPurile unde Rapoartele MS au gasit astfel de DEZASTRE, VOR RASPUNDE Responsabilii care au fost inlocuiti cu Militari sau cu alte persoane?!
    NU cred, pariez ca ne vom reintoarce la ce-a fost, aceeasi mizerie in Spitale, aceleasi LIPSURI, aceiasi Sefi corupti si FARA responsabilitati, numiti politic in fruntea DSPurilor si a Spitalelor!

  3. of of of of cum mai lasa medicii oamenii sa sufere.

  4. A-propos de „modificarea Legii sanatatii”, sa va prezint ce prevedea Programul de guvernare al PSD, ala plimbat de Dragnea la TOATE TVurile in campania electorala, ala despre care Dragnea PROMITEA ca va fi INDEPLINIT la Virgula:
    – la Pagina 79, la Capitolul Politici in domeniul Sanatatii scrie: „Masura 38. ADOPTAREA Legii sanatatii cel tarziu la 31 Decembrie 2017”
    http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf

    Tot capitolul Politici in domeniul Sanatatii de la pagina 73 la Pagina 79 e plin cu minciunile PSDiste, cu cele 8 Spitale regionale plus ala Republican, cu Programe de preventie de ultimul racnet pe mapamond, cu „Centre de excelenta si cercetare medicala”, cu Dezvoltarea de centre de telemedicină regionale sau naționale în funcție de specialitate”, cu „dotari cu echipamente ultramoderne”, ce n-a vazut mapamondul…
    Sorina Pintea a mintit de nenumarate ori ca are in lucru, imediat spre Aprobare(!) noi Legi ale Sanatatii, ale Preventiei, ale Vaccinarii si ale Transplantului, promise de PSD!
    Nici una NU exista desi au guvernat 3 ANI!
    Au facut FIX #NIMIC PSDist in domeniul Sanatatii, ca si in celelalate domenii!

  5. Mi se pare de necrezut! A cui este vina ca acel spital funcționa la capacitate de avarie?! Ministerul Sănătății trebuie sa se asigure ca spitalele din România operează într-un sistem uman nu sălbatic. Imbecili

    • Spitalul Judetean Suceava e in Subordinea Consiliului Judetean Suceava, a tovarasului Gheorghe Flutur,(dupa ce multe Spitale din judetele Tarii au trecut in subordinea CJ, in urma DESCENTRALIZARII, a urmat DEZASTRU dupa cum vedem!) iar Responsabilitatea e la CJ Suceava si la DSP Suceava!!
      MS are responsabilitatea la Spitalele ramase in subordinea MS!

    • Amigo, pesedismul ucide. Deci fi atent, lasa propaganda Ciuma Roșie.
      Ca o fi fluturi sau ba, duoa cum zice coana de alături, sefii „manajeri” sunt numiți politic.
      Reforma in sănătate promisa de nen-tu Drajnea s-a transformat în Super Tare(Baia Mare).
      Te-ai prins ?
      Cât despre probitatea unor doftori…dacă-mi scriu părerea, mă cenzurează ăștia

  6. Si daca s-a constatat, ce o sa se intample? ca doar nu o sa dea afara sefii numiti politic.

  7. sa nu uitam totusi ca managerul de la spitalul din suceava a fost propunerea PNL pentru ministerul sanatatii adica s-a dorit preluarea „bunelor practici ” din suceava la nivelul intregii tarii de catre pnl si doar intamplarea a facut sa nu iasa asa.

  8. dar la spitalu jujetean din Targoviste, unde nici un cadru medical de la infirmieri, femei de serviciu …..medici, nimeni nu respecta nici cea mai mica masura elementara de preventie COVID, dl, Tataru nu trimiteti armata si acolo?

    Am primit stampila de scrizofrenie parnoida (nici macar nu mai mai este recunoscut a nicaieri ca bola mentala, doar saraciile alea, printre care si Voina Andreea-Valentina, am vazut-o cu vreo trei masini, si alte mizerii) datorita ca am plans ingrozita ca nu existau masti, manusi, dezifectant……deci schizo pentru ca amentinarea COVID19 este PARANOIA, SCHIZO PARANOIA.

  9. Este nevoie de informatizarea sistemului medical nu cum e acum cu zeci de programele care nu comunica intre ele; In unele tari exista istoric medical de o suta de ani la noi nu este deloc. Tot o tona de hartie zdrentuita pe care n o citeste nimeni niciodata.