G4Media.ro

Raport privind Starea Populaţiei Lumii: Peste 200 de milioane de femei din…

Raport privind Starea Populaţiei Lumii: Peste 200 de milioane de femei din ţările slab dezvoltate nu au acces la mijloace contraceptive. Acesta este, potrivit UNFPA, principalul motiv pentru creşterea populaţiei globale

Zi de zi se nasc aproximativ 236.000 de oameni. Conform estimărilor ONU, în anul 2050 populaţia mondială va număra în jur de 10 miliarde de oameni. Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Müller, care a prezentat germanilor raportul UNFPA (Fondul ONU pentru Populație), vorbeşte de o „explozie a populaţiei”. „Această evoluţie”, a explicat el, „nu este normală. Trebuie să ne punem întrebarea dacă avem destulă hrană şi apă potabilă pentru aprovizionarea acestor oameni„. Răspunsul la întrebare are consecinţe, a mai adăugat ministrul, atrăgând atenţia asupra schimbărilor climatice şi a faptului că tot mai multe persoane sunt nevoite să se refugieze.

Inegalitatea dintre sexe

Mai ales în ţările slab dezvoltate populaţia creşte galopant. În timp ce în statele puternic industrializate o femeie naşte în medie 1,7 copii (în Germania cifra statistică e de 1,5 copii), în statele în curs de dezvoltare o femeie dă naştere în medie la aproape 4 copii.

Şi de aceea, Raportul privind Starea Populaţiei Lumii a fost intitulat „Unfinished Business” – Problemă nerezolvată. Natalitatea ridicată este generată mai ales de inegalităţile dintre femei şi bărbaţi, subliniază Natalia Kanem, şefa Fondului ONU pentru Populaţie, UNFPA.

Astfel, în Niger, de pildă, o femeie naşte în medie 7 copii, deşi cele mai multe şi-ar dori mai puţine naşteri. Această dorinţă a femeilor din multe alte state nu e, însă, luată în considerare de bărbaţi, atrage atenţia Kanem. În plus, mai ales populaţia rurală nu are acces la anticoncepţionale.

Naşteri riscante

Deja în anul 1994, un număr de 179 de state au convenit la Cairo să frâneze creşterea dinamică a populaţiei globale, formulând ţeluri comune în acest sens. Un ţel prioritar a fost acela al dreptului femeii de a decide dacă şi câţi copii îşi doreşte şi, totodată, cine să fie tatăl acestora. Dar, potrivit Naţiunilor Unite, şi astăzi dintre cele peste 200 de milioane de femei care nu au acces la mijloace contraceptive, îşi pierd viaţa zilnic în jur de 800 de femei în timpul sarcinii sau la naştere.

„Planificarea familială nu poate fi un subiect tabu”, spune ministrul german al Dezvoltării, afirmând că abordează această temă la toate discuţiile oficiale pe care le poartă, adăugând că fără sprijinul şefilor de guvern şi liderilor spirituali locali nu se poate schimba nimic.

Müller dă ca exemplu Malawi, unde guvernul a lansat, cu sprijin german, o campanie de informare, reuşind în decurs de doar câţiva ani să reducă natalitatea în mod semnificativ de la peste 5 la aproape 4 copii pentru o femeie. În Zambia vecină aşa ceva este imposibil, mai arată Müller: „Acolo preşedintele declară că preferă mai degrabă 10 copii în loc de 5. Acolo o astfel de campanie de informare nu aduce nimic”.

Progrese pentru femei

Müller a anunţat că Germania îşi va spori contribuţia la Finanţarea Fondului ONU pentru Populaţie, UNFPA, cu 11 milioane de euro, ajungând astfel la 33 milioane de euro. În plus, Berlinul mai susţine cu aproximativ un miliard de euro educaţia femeilor în ţări sărace – aproximativ 100 de milioane din aceşti bani fiind destinaţi pentru campanii de informare şi planificare familială.

În pofida problemelor existente în ce priveşte planificarea familială, situaţia s-a ameliorat totuşi în ultimii 50 de ani. În 1969, doar aproximativ două procente dintre femeile din ţările slab dezvoltate aveau acces la mijloace contraceptive.

Şi mortalitatea femeilor la naştere a scăzut. Între 1994 şi 2015, la 100.000 de copii născuţi vii, mortalitatea femeilor cauzată de naştere s-a redus de la 832 la 436.

Photo by Yogendra Singh from Pexels


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...